Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03
Moderátor: VSbrok
Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03
ve vete zacinajici "muzete namitnout..." jsem to popsal..."na nesrovnatelne nizsi urovni"
cituji Churchilla demokracie ma sve chyby, ale je to zatim to nejlepsi, co jsme vymysleli.
ad cina) ta si vzala to horsi z obou rezimu...
mimojine k tem bohatnoucim elitam: tyto bohatnou take z akcioveho trhu, kde se muze svezt kdokoliv. nejtezsi na investovani je udrzet disciplinovane dlouhodoby horizont, zbytek jde sam.
ad BABA) fundament hovori jasne p/e=15, rust trzeb kolem 20 az 30% p.a., to je z definice podhodnocena akcie, ktera ma politicke riziko. kdo je smiren, zaridi se podle toho.
Glueless
cituji Churchilla demokracie ma sve chyby, ale je to zatim to nejlepsi, co jsme vymysleli.
mimojine k tem bohatnoucim elitam: tyto bohatnou take z akcioveho trhu, kde se muze svezt kdokoliv. nejtezsi na investovani je udrzet disciplinovane dlouhodoby horizont, zbytek jde sam.
ad BABA) fundament hovori jasne p/e=15, rust trzeb kolem 20 az 30% p.a., to je z definice podhodnocena akcie, ktera ma politicke riziko. kdo je smiren, zaridi se podle toho.
Glueless
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...
You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.
Aktuálně se mi velice líbí Borgwarner, jeden z největších dodavatelů dílů pro automobilky na světě. Management má skvělý plán, jak vydělat na EV boomu a jak management, tak analytici očekávají masívní 20+% růst pro příštích 5 a více let. Což při dnešním PE kolem 12 je recept na 30% zisky ročně po dlouhou dobu. Jedna z mála možností, jak investovat do EV za levno a ne jak stádo do Tesly.
Dále Malibu boats. Výrobce rychlých člunů s masivním růstem jak v minulých letech, tak velice pravděpodobně i letech příštích. Akcie měla enormní roční výnos a růst EPS od svého IPO a to by mělo pokračovat i nadále a ještě se prodává na neskutečných PE 13.
Dále kupuji výraznou pozici u pojišťovny Cigna. Je to 13. největší firma v USA podle revenue. Špičková firma rostoucí nějakých 12% ročně posledních 20 let. Očekávaný růst je velice podobný kolem 13% pro příštích 5 let. Takto kvalitní firma s tak slušným růstem a pouze PE pod 11. Navíc firma začala platit dividendu a ta je sice nízká kolem 1%, ale bude se dle managementu držet kolem 20% payout ratio, takže bude růst kolem těch 13% ročně. Takže třeba AT&T to dožene v yield on cost za pouhých pár let.
Další růstové firmy s enormním potenciálem a přitom za levno pak jsou The Chemours Company (CC) a Installed Building Products, Inc.
Také jsem nakoupil slušné pozice u firmy Organon a Viatris. Dva ultra levné spin-off ve zdravotnickém sektoru a nejlevnější akcie S&P 500. Obě jsou tak levné, že mohou zdvojnásobit cenu za rok či dva a platí i dobrou dividendu po dobu čekání.
Dále Malibu boats. Výrobce rychlých člunů s masivním růstem jak v minulých letech, tak velice pravděpodobně i letech příštích. Akcie měla enormní roční výnos a růst EPS od svého IPO a to by mělo pokračovat i nadále a ještě se prodává na neskutečných PE 13.
Dále kupuji výraznou pozici u pojišťovny Cigna. Je to 13. největší firma v USA podle revenue. Špičková firma rostoucí nějakých 12% ročně posledních 20 let. Očekávaný růst je velice podobný kolem 13% pro příštích 5 let. Takto kvalitní firma s tak slušným růstem a pouze PE pod 11. Navíc firma začala platit dividendu a ta je sice nízká kolem 1%, ale bude se dle managementu držet kolem 20% payout ratio, takže bude růst kolem těch 13% ročně. Takže třeba AT&T to dožene v yield on cost za pouhých pár let.
Další růstové firmy s enormním potenciálem a přitom za levno pak jsou The Chemours Company (CC) a Installed Building Products, Inc.
Také jsem nakoupil slušné pozice u firmy Organon a Viatris. Dva ultra levné spin-off ve zdravotnickém sektoru a nejlevnější akcie S&P 500. Obě jsou tak levné, že mohou zdvojnásobit cenu za rok či dva a platí i dobrou dividendu po dobu čekání.
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993
Jo jasně, nikdy systém nebude perfektní a elita vždy bude vydělávat na zbytku. Vždyť i dnešnímu systému na západě se říká novodobé otroctví. Jen s tím rozdílem, že dnes se otrok musí o sebe postarat sám - o svoje jídlo, obydlí i ošacení a aby se nebouřil, tak je zahrnut konzumními cetkami, přihlouplou TV a sociálními sítěmi.Glueless píše: ↑15 zář 2021 21:12ve vete zacinajici "muzete namitnout..." jsem to popsal..."na nesrovnatelne nizsi urovni"
Glueless
Pokud máš v USA dítě, tak tě jen školka stojí až 75% platu, podle státu. Takže kdokoliv tam může investovat, ale 80% spodních nemá ani $500 na nenadálý výdaj, natož něco investovat a za druhé vláda zařídila nula hodin finanční gramotnosti ve školách, takže ti lidé to ani neví a zjistí to hrstka lidí, jak investovat. To je to smutné. Vláda jim změnila důchodový systém, takže každý si musí spořit na stáří sám v akciích, bohužel už absolutně kašlala na to, naučit lidi jak investovat. Pak se nejde divit, že většina naskočí až na konci cyklu, kupuje akcie jako Tesla, Microsoft, Gamestop a nakonec o většinu přijdou.
BABA nemá PE 15 ale kolem 18-19 a růst 20%, to je férová cena podle Petera Lynche PE 20. Tedy sleva oproti férové ceně je jen několik procent. Jak jsem ale psal, na masivní výnosy to stačí a oproti Apple s růstem pro rok 2022 a 2023 do 4% a 37 PE nebo kolik to má je to značný rozdíl.
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993
ad důchod a vláda) US vláda dala lidem volbu: důchodové a zdravotní (daňově odkloněné) účty, u nás bude situace stejná (důchody limitně k nule), ale účty nemáme, co je lepší? O vzdělání nechť se každý stará sám.czhunter píše: ↑15 zář 2021 21:29Vláda jim změnila důchodový systém, takže každý si musí spořit na stáří sám v akciích, bohužel už absolutně kašlala na to, naučit lidi jak investovat.
BABA nemá PE 15 ale kolem 18-19 a růst 20%, to je férová cena podle Petera Lynche PE 20. Tedy sleva oproti férové ceně je jen několik procent. Jak jsem ale psal, na masivní výnosy to stačí a oproti Apple s růstem pro rok 2022 a 2023 do 4% a 37 PE nebo kolik to má je to značný rozdíl.
ad BABA)
Revenue Growth (YoY) 40.24%
Revenue Growth (FWD) 38.08%
P/E Non-GAAP (FY1) 16.18
Cash/sh 27.69
Rizika jsou VIE a politika číny.
Glueless
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...
Většina lidí se na to vykašle, když jim dáš volbu. A to se také v USA stalo. Ani ne polovina si skutečně investuje do těch programů a ještě málo, než potřebují. Výsledek tak není překvapením, skoro celá generace čelí pracování až do smrti a bankrot státní kasy kvůli péči o takové lidi.
Důchodové účty jako v USA nemáme a ani je nepotřebujeme. Nemáme kapitálovou daň v desítkách procent, tak k čemu by takový daňově zvýhodněný účet byl, když daň je stejnak na nule či skoro nule. Leda ve formě nějakého příspěvku od státu, tak jak byl loni návrh.
O vzdělání ať se každý stará sám je sice hezké, ale dokážeš si představit, že by najednou všichni lidé kolem tebe museli začít sami investovat do akcií do důchod? Naši rodiče, prodavačky v Lidlu, popeláři, číšnice, kuchaři, učitelé, naprosto každý. To prostě nemůže dopadnout dobře a také v USA nedopadne dobře. Další problém je, že pokud se trh propadne o 50% hned na začátku tvého důchodu a máš jen průměrnou částku proinvestovanou, tak vybereš všechny prostředky za 10 let a pak v 75 letech co. Půjdeš znovu makat. I proto se FED teď tak zoufale snaží držet trhy nahoře, jinak to dopadne katastrofou pro důchodce a revolucí.
Ad BABA revenue growth trhy moc nezajímá. Viz Apple, kterému dva roky stagnovalo revenue i sales, ale díky velkému růstu EPS díky zpětnému odkupu akcií se EPS a ceně akcie velice dařilo s dvouciferným růstem. Trhy více zajímá, kolik se toho revenue growth promítne do earnigs growth. Yahoo, Macrotrends a Fastgraphs ukazují EPS 8.30-8.43, tedy P/E 19 při ceně akcie $160 pro jejich účetní rok končící v 07/2021. Ať už 16 nebo 19, to už stejně není žádný rozdíl pro firmu rostoucí tak rychle.
No a nakonec doporučuji video od Chucka Carnevala - 40 atraktivně oceněných dividendových akcií. Jasný důkaz, že i v nejdražším trhu historie je pořád co kupovat, když člověk ví jak hledat. Skvělý zdroj pro výzkum.https://youtu.be/4abgt9Kej-E
Důchodové účty jako v USA nemáme a ani je nepotřebujeme. Nemáme kapitálovou daň v desítkách procent, tak k čemu by takový daňově zvýhodněný účet byl, když daň je stejnak na nule či skoro nule. Leda ve formě nějakého příspěvku od státu, tak jak byl loni návrh.
O vzdělání ať se každý stará sám je sice hezké, ale dokážeš si představit, že by najednou všichni lidé kolem tebe museli začít sami investovat do akcií do důchod? Naši rodiče, prodavačky v Lidlu, popeláři, číšnice, kuchaři, učitelé, naprosto každý. To prostě nemůže dopadnout dobře a také v USA nedopadne dobře. Další problém je, že pokud se trh propadne o 50% hned na začátku tvého důchodu a máš jen průměrnou částku proinvestovanou, tak vybereš všechny prostředky za 10 let a pak v 75 letech co. Půjdeš znovu makat. I proto se FED teď tak zoufale snaží držet trhy nahoře, jinak to dopadne katastrofou pro důchodce a revolucí.
Ad BABA revenue growth trhy moc nezajímá. Viz Apple, kterému dva roky stagnovalo revenue i sales, ale díky velkému růstu EPS díky zpětnému odkupu akcií se EPS a ceně akcie velice dařilo s dvouciferným růstem. Trhy více zajímá, kolik se toho revenue growth promítne do earnigs growth. Yahoo, Macrotrends a Fastgraphs ukazují EPS 8.30-8.43, tedy P/E 19 při ceně akcie $160 pro jejich účetní rok končící v 07/2021. Ať už 16 nebo 19, to už stejně není žádný rozdíl pro firmu rostoucí tak rychle.
No a nakonec doporučuji video od Chucka Carnevala - 40 atraktivně oceněných dividendových akcií. Jasný důkaz, že i v nejdražším trhu historie je pořád co kupovat, když člověk ví jak hledat. Skvělý zdroj pro výzkum.https://youtu.be/4abgt9Kej-E
- Victor Nettoyeur
- Pokročilý
Kolik ma Apple EPS growth bez tech zpetnych odkupu? Finviz mi ukazuje EPS past 5Y 7.30% od r. 2009 rostou 15%, BABA EPS past 5Y 14.40%, od r 2014 rostou 35% a co tak vim, tak buyback program zacali az tedkom nedavno. Nevim jestli se to da nejak od tech nakupu ocistit aby to nebylo takhle zkreslene.czhunter píše: ↑18 zář 2021 22:27Ad BABA revenue growth trhy moc nezajímá. Viz Apple, kterému dva roky stagnovalo revenue i sales, ale díky velkému růstu EPS díky zpětnému odkupu akcií se EPS a ceně akcie velice dařilo s dvouciferným růstem. Trhy více zajímá, kolik se toho revenue growth promítne do earnigs growth. Yahoo, Macrotrends a Fastgraphs ukazují EPS 8.30-8.43, tedy P/E 19 při ceně akcie $160 pro jejich účetní rok končící v 07/2021. Ať už 16 nebo 19, to už stejně není žádný rozdíl pro firmu rostoucí tak rychle.
Neni tohle bezhlave skupovani akcii na ATH jen vyhazovani penez, aby se vedeni dostalo k odmenam, ktere jsou vazane na jejich vykon na burze?
Prijde mi, ze si Apple jen udrzuje umely rust, nez se firma preorientuje ze zavislosti na prodeji HW na vetsi podil SW, ale nejak zvlast je nastudovane nemam, takze se rad necham poucit.
BTW Od Chucka Carnevala sjizdim snad vsechno, obrovsky podcenovany kanal a pral bych mu min 500k sledujicich, ale nejspis to dela protoze ho to bavi a staci mu kdyz mu nejake % tech lidi predplati ten jeho soft.
Rekl bych ze Apple nyni shazuje ceny novych Iphonu, protoze si uvedomuje, ze bez toho nebudou chechtaky za appky, soft a wearables. A druhotne mozna i dalsi veci, vzdyt iphone, ev. ipad je zcela zakladni past na klienty a jejich dlouhodobou vernost, kvuli hodinkam nebo placky na hledani klicu se clovek longterm Appleboyem asi nestane.
Dava to smysl.
Nez/pokud telefony od Apple sezere konkurence nebo pokrok, tak budou davno uspesne delat neco jinyho. Klidne z nich za 30 let muze byt uspesna elektro-automobilka nebo neco takoveho. Nebo je rozkulaci za 30 let Zuckerberg, jako Standard Oil, az se stane jednou prezidentem USA
Dava to smysl.
Nez/pokud telefony od Apple sezere konkurence nebo pokrok, tak budou davno uspesne delat neco jinyho. Klidne z nich za 30 let muze byt uspesna elektro-automobilka nebo neco takoveho. Nebo je rozkulaci za 30 let Zuckerberg, jako Standard Oil, az se stane jednou prezidentem USA
-
- Začátečník
- Been thanked: 1 time
Ahoj, zajimave tipy. Ad Cigna a obecne jakekoliv "healthcare plans" nemate obavy, ze v dlouhodobem horizontu (20 let...) se v americe preci jen dostanou k plosnemu socialnimu zdravotnictvi a tyhle firmy prijdou o pulku kseftu? Ty tlaky tam jsou....czhunter píše: ↑15 zář 2021 21:18Aktuálně se mi velice líbí Borgwarner, jeden z největších dodavatelů dílů pro automobilky na světě. Management má skvělý plán, jak vydělat na EV boomu a jak management, tak analytici očekávají masívní 20+% růst pro příštích 5 a více let. Což při dnešním PE kolem 12 je recept na 30% zisky ročně po dlouhou dobu. Jedna z mála možností, jak investovat do EV za levno a ne jak stádo do Tesly.
ABBV/NGG/TCPC/GSK/PPL/CSCO/BKCC/KHC/PFE/MAIN/PRU/INTC/ARCC/ARI/CIM/VTRS/MMM/ED/MRK/UL/FMS/TWO/PNW/OGN/GOOD/NLY/LYB/GILT/BDX/RIO/TAK/MSFT/OHI/FSR/GLAD/C/ARR/BAK/O/HAS
CEZ/KB/COLT
CEZ/KB/COLT
Koupil jsem asi za 43k Cigna Corp. (thks to czhunter nekde tady par dnu zpet)
Za co:
Prodal jsem cast (15ks) akcii BMW v zisku okolo 20% (DCA metodou).
Prodal jsem cely ten LHAR split smrdute bailoutovane Lufthansy (200ks).
Zbytek necht je mi mementem ze na aerolinky v heyday casech se nesaha. (Ztrata 61%)
Za co:
Prodal jsem cast (15ks) akcii BMW v zisku okolo 20% (DCA metodou).
Prodal jsem cely ten LHAR split smrdute bailoutovane Lufthansy (200ks).
Zbytek necht je mi mementem ze na aerolinky v heyday casech se nesaha. (Ztrata 61%)