Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02
Moderátor: VSbrok
-
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02
Podle mně to Glueless bral dost s nadhledem. Stačí se podívat na poslední reklamaci Tesly, která kolovala internetem. Ano, samozřejmě - může se to stát každé automobilce. Pokud je situace založená na pravdě vypadá to docela jako pěkná prasárna.
Rovněž si říkám, že ty investice bereme asi moc složitě. Kdyby jsme byli běžný RHU (Robin Hood User), tak prostě všechny úspory dáme do Tesly, ještě si na to půjčíme margin a postupujeme na Facebook screenshoty z telefonu. :-/ Tohle je vážně diagnóza.
Já osobně bych asi stejně při dipu bral raději akcie AMZN, než-li Tesly. U obou prozatím platí, že se při poklesech vrátily na své hodnoty, ale stejně bych byl u AMZN o dost klidnější.
Co jinak říkáte na SPY? Dnes se opět pokoušel zdolat ATH. Skoro jsem čekal, že to zvládne v posledních 15 minutách, nebo AM. Asi nemá smysl se opakovat v tom, že situace je neudržitelná. Celý market visí jen na víře ve vakcínu, couch money a FED obecně. Zítřejší repos to zase pěkně napumpují a třeba se dočkáme pořádného dumpu, který dnes tak nějak chyběl.
Spíše vnitřně tipuji který fundament ty trhy sundá. Prozatím vede nějaká odpověď Číny, která prozatím na kopání USA okolo sebe neodpověděla. Upřímně by mne hodně pobavilo kdyby to odnesl Apple. Konečně by to byla pořádná příležitost ke koupi.
V Q3 jsem čekal při dalším lockdown korona krizi č. 2 a pád trhů. Už si tím ale tak úplně jistý vzhledem k tomu jak to lidi začínají ignorovat nejsem. Skoro bych až řekl, že si na to všichni tak nějak "zvykli" a je to nový normál.
Rovněž si říkám, že ty investice bereme asi moc složitě. Kdyby jsme byli běžný RHU (Robin Hood User), tak prostě všechny úspory dáme do Tesly, ještě si na to půjčíme margin a postupujeme na Facebook screenshoty z telefonu. :-/ Tohle je vážně diagnóza.
Já osobně bych asi stejně při dipu bral raději akcie AMZN, než-li Tesly. U obou prozatím platí, že se při poklesech vrátily na své hodnoty, ale stejně bych byl u AMZN o dost klidnější.
Co jinak říkáte na SPY? Dnes se opět pokoušel zdolat ATH. Skoro jsem čekal, že to zvládne v posledních 15 minutách, nebo AM. Asi nemá smysl se opakovat v tom, že situace je neudržitelná. Celý market visí jen na víře ve vakcínu, couch money a FED obecně. Zítřejší repos to zase pěkně napumpují a třeba se dočkáme pořádného dumpu, který dnes tak nějak chyběl.
Spíše vnitřně tipuji který fundament ty trhy sundá. Prozatím vede nějaká odpověď Číny, která prozatím na kopání USA okolo sebe neodpověděla. Upřímně by mne hodně pobavilo kdyby to odnesl Apple. Konečně by to byla pořádná příležitost ke koupi.
V Q3 jsem čekal při dalším lockdown korona krizi č. 2 a pád trhů. Už si tím ale tak úplně jistý vzhledem k tomu jak to lidi začínají ignorovat nejsem. Skoro bych až řekl, že si na to všichni tak nějak "zvykli" a je to nový normál.
Covid, vedle raka, slaku a infarktu, je smesny zabar, a taky uz zastarala informace (new normal), premira obav vydrzela pomerne dlouho, ale nemuze trvat vecne, je to zcela proti prirozenosti cloveka.
Apple se aspon jakztakz drzi fundamentu, mne ted nove uletela Nvidie, ktera jednu dobu byvala az -65% jak se nevyplatilo tezit krypto, ta zacala vesele teslovat, zisk asi 120% ale prodavat ji nechci.
Rad bych nekdy videl IPO firem Red Bull, Boring Company, Boston Dynamics, tyhle mi pripadaji zajimavy a rad bych si v dobe IPO zaspekuloval (IPO FB jsem propasl asi o 4 roky). Jenze jiz vesmes patri pod nejaky nezajimavy molochy. Nebo alespon SpaceX...
To, co se nabizi k rustu nyni - Virgin, Moderna/CodX covid komplex, Snapchat, Uber/Lyft, se mne moc nelibi. A spekulace na dlouhodoby vystrel coby koreni do vyvazeneho ptf mladsich investoru proste patri.
S trochou nadsazky zde vyrostla kryptogenerace investoru, bylo otazkou casu, nez se rozlezou prave do akcii coby nastroje s fundamentalni hodnotou. Jejich revirem jsou youtuby a instace, jejich mira strelectvi je vrazedna. Jak neco utika z bubliny 10% pod ath, tak uz chytaji dipy, jak maji nacviceno z krypta. To je historicky dost bezprecedentni situace, ktera dopadne nikdo nevi jak
Apple se aspon jakztakz drzi fundamentu, mne ted nove uletela Nvidie, ktera jednu dobu byvala az -65% jak se nevyplatilo tezit krypto, ta zacala vesele teslovat, zisk asi 120% ale prodavat ji nechci.
Rad bych nekdy videl IPO firem Red Bull, Boring Company, Boston Dynamics, tyhle mi pripadaji zajimavy a rad bych si v dobe IPO zaspekuloval (IPO FB jsem propasl asi o 4 roky). Jenze jiz vesmes patri pod nejaky nezajimavy molochy. Nebo alespon SpaceX...
To, co se nabizi k rustu nyni - Virgin, Moderna/CodX covid komplex, Snapchat, Uber/Lyft, se mne moc nelibi. A spekulace na dlouhodoby vystrel coby koreni do vyvazeneho ptf mladsich investoru proste patri.
S trochou nadsazky zde vyrostla kryptogenerace investoru, bylo otazkou casu, nez se rozlezou prave do akcii coby nastroje s fundamentalni hodnotou. Jejich revirem jsou youtuby a instace, jejich mira strelectvi je vrazedna. Jak neco utika z bubliny 10% pod ath, tak uz chytaji dipy, jak maji nacviceno z krypta. To je historicky dost bezprecedentni situace, ktera dopadne nikdo nevi jak
popsal to už StanikKolarik, co zatím prochází tesle, co si jiné firmy nemohou dovolit. Nebo chceš říct, že VW, Toyotě a Tesle se měří stejným metrem?Victor Nettoyeur píše: ↑17 srp 2020 21:39"Tesla ma zatim vyhodu nad ostatnimi automotive a leteckymi firmama, ty musi dbat na ziskovost, bezpečnost, kvalitu".
Muzes tohle nejak vice vysvetlit prosim? Mam to snad chapat tak, ze ne vsechny firmy musi splnovat v seriove vyrobe prisne normy pro automotive/aerospace?
beru to, jako vždy, mírně s nadsázkou a bez nároku na 100% pravdu, ale popořadě:
u řidičů: po netu proběhlo pár reklamací, článků ne-nadšených majitelů, reakce firmy je velmi arogantní, nejsou zvyklý na kritiku, zkusit to jiná automobilka, bude zle, teslaři jsou jako masochistická sekta, a to stojí model X cca 2milKč, podívej se na jiná 2milKč auta
u investorů: firma měla za existenci jen pár ziskových kvartálů a to ještě s podezřením, že si přesouvá budoucí zisky do současných kvartálů, podniká ve velmi konkurenčním prostředí, ale fundament tomu absolutně neodpovídá, násobky jsou na mnohonásobku konkurence (srovnej fund. VW, TM, F, GM, TSLA)
u ekologů: jaksi přehlíží fakt, co s bateriemi na konci cyklu (cca 4 roky) není infrastruktura na recyklaci, bude se skládkovat?
u regulátorů: nazývat autopilot něco, co ostatní vydávají za asistenci/prevenci havárie je faux pas. Jen německo jim zatrhlo používat termín autopilot. Ostatní navíc používají kombinaci prvků (senzor-kamera)
bezpečnost: borcovi upadne kolo s celým závěsem. V automotive je to jasná stahovačka všech postižených aut...tesla je v poho.
Já se na to dívám jako investor: pravda je, že cena letí nahoru. Já vidím pozitivistické šílenství, kterého se neúčastním. V investování máš pár jistot: jedna z nich je, že dlouhodobě neuteče žádná akcie fundamentu, každá móda vyjde z módy.
Ale přeji všem Good luck investing a uvítám vaše věcné, ne-flamovací postřehy na akcie. V případě kritiky pak prosím konkrétně a s uvedením argumentu.
Díky
G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...
You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.
jj, vyjádřil jsem svůj názor, nic víc, vždy doprovodil argumentem, za mě férový přístupInvestor007 píše: ↑18 srp 2020 00:37Podle mně to Glueless bral dost s nadhledem. Stačí se podívat na poslední reklamaci Tesly, která kolovala internetem. Ano, samozřejmě - může se to stát každé automobilce. Pokud je situace založená na pravdě vypadá to docela jako pěkná prasárna.
Rovněž si říkám, že ty investice bereme asi moc složitě. Kdyby jsme byli běžný RHU (Robin Hood User), tak prostě všechny úspory dáme do Tesly,
stát se to může každé automobilce, ale ta svolá celou vyrobenou sérii a opravuje...srovnávám, co projde tesle a jak to vypadá u jiných firem, ten pozitivní náklon jednou skončí
akcie je lepší brát trochu složitě nebo aspoň nepodléhat davovým šílenstvím. A když už jo, tak aspoň zavčas a pak odprodávat cos nabral dřív.
ad SPY ATH: podle mě si poletí spíš nahoru, volných peněz přibývá, úr.sazby dole "nafurt" a stock buyback zmenšuje počet investovatelných akcií...
G.
nepochopil jsi o čem jsem psal, tady jsi na investičním fóru, můžeš mi napsat jediný důvod, proč jsem investičně mimo realitu?
Já jsem investor, zajímá mě firma, Teslu neřídím. Hodnotím fundament, cenu, marže, ziskovost, tok hotovosti, očekávanou budoucí návratnost. Jak mi s tímto pomůže NCAP?
Jinak své názory:
1. napíšu jasně a podpořím argumentem
2. nepovažuji za 100% pravdivé
3. nikomu nevnucuji, vkládám do férové diskuse
Teslu nicméně považuji za neinvestovatelnou.
Své inv. nápady jsem zde několikrát napsal: ticker, datum, směr, zatím jsem prokazatelně v plusu, co ty? ...
Have fun investing
G.
- Victor Nettoyeur
- Pokročilý
Ja se vyjadroval k tomu, ze tvrdis ze Tesla nebo SpaceX nemusi dbat na bezpecnost, ktera je prisne hlidana normou a ty me tu pises neco o cenach akcie, marketingu a ekologii.
Jdu si teda sam najit vsechny ty reklamace a kolika snobum se nelibilo lakovani a zfusovane plechy (ano za auto v takove cene ocekavas neajkou remeslnou kvalitu, ale tezko muzes porovnavat tuhle pasovku s bentley nebo rolsem)
Ja bych se nakupu Tesly (akcie/auta) ani vzdalene nepriblizil, takze v tomhle ohledu muzes byt fakt klidny;)
Jdu si teda sam najit vsechny ty reklamace a kolika snobum se nelibilo lakovani a zfusovane plechy (ano za auto v takove cene ocekavas neajkou remeslnou kvalitu, ale tezko muzes porovnavat tuhle pasovku s bentley nebo rolsem)
Ja bych se nakupu Tesly (akcie/auta) ani vzdalene nepriblizil, takze v tomhle ohledu muzes byt fakt klidny;)
-
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Jak vidíte NVDA? Většina lidí tvrdí, že půjde nahoru (vč. analytiků) a uvidíme ji na 600. Já do toho nakonec nešel. Ani přes opce kvůli IV-crush.
Dnes jsem přizobl nakonec v AM dip RXT. Jsou v jednání s Amazonem z hlediska investice, ale definitivně jsem se rozhodl potom, co dnes večer oznámili, že na AWS postavili CCI. Nemusel jsem ani provádět DD a z vlastní praxe vím, že tohle je obrovský potenciál. Třeba se nám tady klube další 100-200+ akcie.
Dnes jsem přizobl nakonec v AM dip RXT. Jsou v jednání s Amazonem z hlediska investice, ale definitivně jsem se rozhodl potom, co dnes večer oznámili, že na AWS postavili CCI. Nemusel jsem ani provádět DD a z vlastní praxe vím, že tohle je obrovský potenciál. Třeba se nám tady klube další 100-200+ akcie.
nepsal jsem, že nemusí (pochopitelně musí splnit v každé zemi homologaci), ale že tam, kde jsou ostatní automobilky nejsou, podívej se na přístup toyoty ke své kvalitě...postupuje nekompromisně a klidně svolá stažení aut, v případě problému.Victor Nettoyeur píše: ↑18 srp 2020 21:49Ja se vyjadroval k tomu, ze tvrdis ze Tesla nebo SpaceX nemusi dbat na bezpecnost
Přijde mi to celé jako bublina ať se na to podívám z jakékoliv strany, proto jsem to tak popsal.
Investorsky je to nejvíc na palici...
G.
-
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Dnes přizobnuto v noci při poklesu GILD. Nevyšlo jim schválení nějakého z léků u FDA a samozřejmě na to trh zareagoval extrémně (pravděpodobně shorteři, kteří budou muset taky udělat cover).
Přesně tak to ale vyznělo. Ještě Euro NCAP. Teslám se dá vyčítat lecos, ale podle testů jsou to jedny z nejbezpečnějších aut na trhu. Ani SpaceX nemá žádný problém s bezpečností, jak jsi naznačoval.nepsal jsem, že nemusí