Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02
Moderátor: VSbrok
Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02
Házím do placu další tip:
CHL
china mobile, největší (na počet zákazníků) telecom na světě, zadlužení skoro nula, divi pěkná=6,13 %
a hodně vyklesaná. Na divi sráží daň jen 10 % (tzn. doplácíte v DP), fund.analýza za mě na 1*. Prakticky zaručená základna lidí, jen růst moc nečekejte, čína reguluje všechny tři jejich telecomy a zasahuje do jejich (ne)konkurování si navzájem.
Politické riziko....komunistická čína (myšleno všelijak).
Co investoři na to? Už v minulosti jsem se na nich párkrát svezl a mám ziskové vzpomínky
G.
CHL
china mobile, největší (na počet zákazníků) telecom na světě, zadlužení skoro nula, divi pěkná=6,13 %
a hodně vyklesaná. Na divi sráží daň jen 10 % (tzn. doplácíte v DP), fund.analýza za mě na 1*. Prakticky zaručená základna lidí, jen růst moc nečekejte, čína reguluje všechny tři jejich telecomy a zasahuje do jejich (ne)konkurování si navzájem.
Politické riziko....komunistická čína (myšleno všelijak).
Co investoři na to? Už v minulosti jsem se na nich párkrát svezl a mám ziskové vzpomínky
G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...
You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.
- Victor Nettoyeur
- Pokročilý
V CHL mensi pozici mam jako doplnek k Tecku, ale taky to na zadnou velkou raketu nevidim. Z pohledu valuace vypada velmi pekne, ale uprimne netusim jak to maji s ucasti vlady a jestli splnuji Trumpetakovy standardy na ucetnictvi. Jak porad kope okolo, s tim ze si zasedne na cinske firmy na NYSE/NDQ, tak je ta firma hrozne bita ikdyz ma prakticky monopol, ale zatim do voleb asi nebudu navysovat...ikdyz Biden taky nevypada v teto otazce na nejakou zmenu. Pokud se ta obchodni valka presune na vedlejsi kolej, tak v Cine vidim nekolik adeptu do ptf.
samozrejme jsem dnes na $42 a nejake drobne koupil cisco
-
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Já dnes doplnil dip INTC, JPM a GLUU. Uvidím teprve kam se ještě CSCO vydá a nakoupím postupně ve více vlnách. Před pár dny jsem nakoupil DBX.
- Victor Nettoyeur
- Pokročilý
Nahodou jsem narazil na tento nakup Bridgewater, ktery se okrajove tyka meho "problemu". Ray Dalio se ocividne nejake obch. valky nezalekl a docela vyznamne navysil pozice v Cine: iShares China Large-Cap ETF (FXI), Alibaba Group Holding Ltd. (NYSE:BABA) and iShares MSCI China ETF (NASDAQ:MCHI)...pokud to dobre chapu, tak tam dohromady ma v teto chvili minimalne 7% ptf.Victor Nettoyeur píše: ↑12 srp 2020 19:57V CHL mensi pozici mam jako doplnek k Tecku, ale taky to na zadnou velkou raketu nevidim. Z pohledu valuace vypada velmi pekne, ale uprimne netusim jak to maji s ucasti vlady a jestli splnuji Trumpetakovy standardy na ucetnictvi. Jak porad kope okolo, s tim ze si zasedne na cinske firmy na NYSE/NDQ, tak je ta firma hrozne bita ikdyz ma prakticky monopol, ale zatim do voleb asi nebudu navysovat...ikdyz Biden taky nevypada v teto otazce na nejakou zmenu. Pokud se ta obchodni valka presune na vedlejsi kolej, tak v Cine vidim nekolik adeptu do ptf.
https://www.gurufocus.com/news/1208862
-
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Chytli jste dnes někdo CVAC? IPO 16 USD a open někde 44 USD. Zjistil jsem, že IB neumožňuje participaci na U.S. IPO. Řešíte to někdo jiným způsobem?
Co jinak říkáte na CBOE? Zkoušel jsem hledat důvod proč je stále trochu vyklesaná, ale nenašel jsem ho. Mám ten dojem, že tihle provozují VIX.
Máte někdo zkušenost s tímto screenerem https://www.trade-ideas.com/? Je poměrně předražený, ale mají tam také demo s 20 min. spožděním. Vím, že někteří tradeři pouštějí a sdílejí tenhle screener na Youtube live. Youtube je ale také spožděný. Zajímalo by mne srovnání s Benzinga Pro screenerem, popř. jinými na webu dostupnými.
Co jinak říkáte na CBOE? Zkoušel jsem hledat důvod proč je stále trochu vyklesaná, ale nenašel jsem ho. Mám ten dojem, že tihle provozují VIX.
Máte někdo zkušenost s tímto screenerem https://www.trade-ideas.com/? Je poměrně předražený, ale mají tam také demo s 20 min. spožděním. Vím, že někteří tradeři pouštějí a sdílejí tenhle screener na Youtube live. Youtube je ale také spožděný. Zajímalo by mne srovnání s Benzinga Pro screenerem, popř. jinými na webu dostupnými.
Trochu rozsirim diskutovane starsi tema: ktera firma podle vas vyhraje boj o komercni lety do vesmiru a nejvetsi vladni zakazky budoucnosti? (espionage/defense sytems) Zalezitost vypada velmi propojene
Dnes jsem v mediich cetl ze posledni US tendr vyhral z 60% napul LMT a Boeing a ze 40% Branson/Musk (SPCX). Ostrouhat pak mel Bezos. Bulvarni media pisi, ze Musk zuri. Podle mne je Musk, protrely propagandista, spokojeny s progresem, nespokojeneho pouze hraje, aby si mohl opet rypnout do sve konkurence, a tedy byt cool u Robinhood MIPSu (Mladych Idiotu Plnych Sil)
Na netu proudi emotivni diskuze, zdali je lepsi Muskovo, nebo LMT/BA zbozi, ktere je snad levnejsi, ale z vesmiru se castecne nevraci Oponenti pisi, ze Musk je rad, kdyz v poradku posvarujou blbou pozemni Teslu, natoz nejakou raketu, a poukazuji na velmi dobre vztahy LMT/BA a vlady
Mne to pripada, jako kdyz okolo r. 1960 souperil ponekud bezskrupulozni genius W. von Braun o statni zakazky se zcela prizemnim americkym namornictvem, ktere vyhralo prvni zakazku o raketu na mesic a zcela se znemoznilo
Rozumi zde teto investicni sfere nekdo? Nebo jinak, nakolik je Musk genius (zde reprezentovany svymi prsty ve SPCX) a nakolik jen medialni herecka?
Dnes jsem v mediich cetl ze posledni US tendr vyhral z 60% napul LMT a Boeing a ze 40% Branson/Musk (SPCX). Ostrouhat pak mel Bezos. Bulvarni media pisi, ze Musk zuri. Podle mne je Musk, protrely propagandista, spokojeny s progresem, nespokojeneho pouze hraje, aby si mohl opet rypnout do sve konkurence, a tedy byt cool u Robinhood MIPSu (Mladych Idiotu Plnych Sil)
Na netu proudi emotivni diskuze, zdali je lepsi Muskovo, nebo LMT/BA zbozi, ktere je snad levnejsi, ale z vesmiru se castecne nevraci Oponenti pisi, ze Musk je rad, kdyz v poradku posvarujou blbou pozemni Teslu, natoz nejakou raketu, a poukazuji na velmi dobre vztahy LMT/BA a vlady
Mne to pripada, jako kdyz okolo r. 1960 souperil ponekud bezskrupulozni genius W. von Braun o statni zakazky se zcela prizemnim americkym namornictvem, ktere vyhralo prvni zakazku o raketu na mesic a zcela se znemoznilo
Rozumi zde teto investicni sfere nekdo? Nebo jinak, nakolik je Musk genius (zde reprezentovany svymi prsty ve SPCX) a nakolik jen medialni herecka?
Pokud bychom se bavili o IQ, tak je génius zcela určitě. A pokud o doposud dosažených úspěších, tak za mě taky.
Musk je psychopat se smyšlenkou (rozdíl od myšlenky) a žije mimo realitu. Př.: neustálé sliby, co a do kdy udělají (co bude umět tesla, autopilot, fiunkce apod.), z velké většiny nedodá nic na čas ani v kvalitě. Požadavky na pracovní nasazení zaměstnanců je mimo naše chápání (US má jiné pracovní právo ).
Má velmi nízké sebevědomí, jeho osobnost musí být nesmírně nejistá, usuzuji z toho, jak reaguje na kritiku. Př.: viz reakce na reklamace tesly, její chyby apod.
Je to takový oportunistický hajzl: když nemá úspěch on, nepřeje jej nikomu i když mohou lidé umírat, viz jak se motal do záchrany thajských fotbalistů v zaplavené jeskyni. úspěšné zachránce označil za pedofily...
Snaží se vlomit do všeho, i když je mimo: opět záchrana v thajsku, kde nabídl naprosto nerealistické řešení ponorkou...
Naproti tomu NASA (a celý letecký průmysl) po desetiletí vyvíjela sama sebe, metody, postupy, učila se ze svých pochybení, celý průmysl šel krůček za krůčkem. Tam tesla není ani náhodou, to jsou střelci, co neumí spárovat plechy na autě...
Proti tomu NASA (a let.prům.) mají detailně propracovaný systém odhadu, anylýzy a předcházení rizik.
Nechtěl bych být v kůži austronautů v tesle. Musk chápe ostatní jako prostředky k jeho úspěchu.
Moje predikce: až opadne nadšení z elektrických aut a vloží se do toho ve velkém Toyota a VW, půjde tesla do kytek. Technologicky nemá šanci uspět v automotive, nemají základ práce automotive (nebo leteckého průmyslu). Vezou se na vlně nadšení, které má u lidí sice silný průběh, ale krátký.
Have fun investing
G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...
- StanikKolarik
- Investor
to jsem rád že nejsem sám, kdo to tak vidí
dle mého je tesla stejný model jako krypto = levně koupit a včas najít blbce co to draze koupí
dle mého je tesla stejný model jako krypto = levně koupit a včas najít blbce co to draze koupí
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,