Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Marek
Investor

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Příspěvek od Marek » 10 srp 2020 22:34

hmmm, ja osobne nyni zvazuji:

- naredit reity: nrz, well (dobry entry point zda se jiz byl)

- neuzavrene technologie: msft - cekame na dip, cekame na godota, byva jednou za uh. rok, cisco < $44 - doable, solicha se, qualcomm - zkusmo, neni to skvela firma, musel by spadnout pod $100, nejlepe pod $90 i tak neni levny

kde mne "dipy" utekly ci jsou v nedohlednu: cat (utekl), gis (drzi se moc vysoko), pri moc fajn cene = pokles o 10%+ snad jpm, cvx (cvx radeji uz ne) ... a takovy pokles ve svete umele tistenych penez by stejne zpravidla znamenal nejaky pruser u te dane firmy

- nove hlidana pozice, sektor utility: yorw (vodni monopol ve state new york a okoli) - 210 let kontinualni dividendy (!), ci jeho alt. v californii (kde furt neni voda, tedy neobavam se)... vse nyni "drahe"

- dobre potravinarske brandables: ko, nesn... vse drahe

- nove zajimave tech rustovky: atvi, adbe... ee, drahe, jen po krachu trhu ala brezen

- zbrojari: gd/lmt, dobre vypadaji oba, babo rad

- pojistovna prudential vypada vcelku koupitelne

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 10 srp 2020 22:51

GD/LMT - dip od obou a je klid :-). Čekám u nich na nějaké alespoň drobnější poklesy.

U reitů jsem doufal, že SPG padne, ale nestalo se. Hezky mi ale dnes vyrostl SLG, kde ale pořád trochu krvácím. Jen za dnešek +400 USD. REIT se celkem dařilo. Jen mám obavu z dlouhodobého držení tohoto office reit, protože na podzim bude dle mého další lockdown a to už by nemuselo pro ně dopadnout dobře. Zřejmě pak pozici zmenším, nebo odprodám.

Taky jsem dnes přizobl zlehka JPM. Není nejlevnější, ale pomalu se dere nahoru. Pokud se trend udrží asi na něj začnu prodávat naked put opce. Jinak paradoxně se mi samozřejmě s růstem zastavil okamžitě po nákupu za pivotem nad 100 USD a dál se mu nechtělo, s tím že začal konsolidovat. Mám pocit, že to je takový zákon schválnosti, ale pokud nejde o opce, tak mi to tolik nevadí.

Taky díky růstu DJI a rotace od technologií vypadá hodně nadějně, že se konečně zbavím WBA za nákupku, nebo něco málo víc. S lékárnou, která neumí vydělávat v období pandemie nechci jak už jsem psal mít nic společného. Navíc jim roste konkurence na více úrovních. Jakékoliv dividendy sežerou spolehlivě ty poklesy, které pořád má. Otázkou je jak dlouho ještě DJI poroste, ale musím využít příležitosti, která se v poslední době tak často neopakovala. Na protáčení covered call opcí je tam mizerné prémium, takže půjde pryč.

Docela váhám nad V, WMT a již dříve zmíněným DG. U všech by to chtělo ale aspoň malý dip. U WMT mám pak obavu, že mu roste konkurence ve formě AMZN. Netuším co přesně to fulfillment centrum (= sklad) v SPG pronajatých po J.C. Peney a dalších ze strany Amazonu bude znamenat, ale docela věřím že to může dost citelně omezit další tenanty v jejich prostorách. Pravděpodobně neodejdou, protože to by pro ně byl už úplný konec. Holt univerzalita a velikost AMZN je něco s čím si nelze tak jednoduše zahrávat.

Jako poslední jsem přidal zkusmo příkaz na nákup dipu DBX. Byl tam tuším dnes hlášen nějaký call sweep.

Pavel
Dlouhodobý investor
Been thanked: 1 time

Příspěvek od Pavel » 10 srp 2020 23:30

Glueless: OK, beru to co píšeš, navíc jsem se nevyjádřil správně.

Tedy můj zpřesněný názor na porovnání GD a LMT: Připadá mi bezpečnější (z hlediska výnosů pro akcionáře) vyrábět více levnějších zbraní nežli málo drahých zbraní. Špičkové stíhačky mají jen omezený odbyt hodně závislý na náladách vlád mocných zemí, tudíž bude ten odbyt hodně nerovnoměrný, byť v dlouhodobém průměru vůbec nemusí být špatný. Naproti tomu bojová vozidla (jako příklad levnějších zbraní) kupuje celý svět ve velkém množství, tedy jejich odbyt podle mě není tak nerovnoměrný. Byla by iluze se domnívat, že se armády obejdou bez "jednodušších" zbraní podporujících pěchotu. Američané jistě díky své technologické a finanční převaze mohou poslat kamkoli svoje špičková letadla, ale nakonec si vítězství nebo dlouhodobou přítomnost musí odmakat pozemní vojsko.

Tedy pro mě byl nákup GD jasnou prioritou, o LMT zatím jen uvažuju. Morální problém s tím nemám, spíš naopak.

VSbrok
Site Admin
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSbrok » 11 srp 2020 01:54

Marek píše:
09 srp 2020 23:16
davova moda nepochybne pochazi ze dvou ceskych autorit, ladislava a "ondrej-vsbrok komplexu", koho bych radeji kopiroval, asi netreba dodavat... ale je to vlastne jen takove zblunknuti kaminku do rybnika, akcie v cz online konzultuje a resi titerne mnozstvi lidi (to se ale pomalicku meni s prvnimi fb skupinami)... dalsi misto, odkud to muze vzejit, je p2p forum
No já tedy doufám, že jsme s Ondrou nikomu žádný komplex nezpůsobili.
Ondra začal s investováním o dost dřív než já, bo já se nejdříve věnoval realitám a k akciím jsem se dostal až posléze.

Snažíme se nikomu nic nevnucovat, alespoň moje články vychází většinou z toho co zrovna sleduju, a když už si dělám analýzu pro sebe, tak z toho spáchám i článek.
Zda pak koupím nebo ne, stejně tak zda ten co si to přečte koupí nebo ne, je vždy a pouze na čtenáři.

Stejně nejsme žádní poradci, takže radit a doporučovat ani nemůžeme :idea:
Investuji na důchod a klidný spánek

Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Příspěvek od Glueless » 11 srp 2020 21:19

VSbrok píše:
11 srp 2020 01:54
Marek píše:
09 srp 2020 23:16
davova moda nepochybne pochazi ze dvou ceskych autorit, ladislava a "ondrej-vsbrok komplexu", koho bych radeji kopiroval, asi netreba dodavat... ale je to vlastne jen takove zblunknuti kaminku do rybnika, akcie v cz online konzultuje a resi titerne mnozstvi lidi (to se ale pomalicku meni s prvnimi fb skupinami)... dalsi misto, odkud to muze vzejit, je p2p forum
Snažíme se nikomu nic nevnucovat, alespoň moje články vychází většinou z toho co zrovna sleduju, a když už si dělám analýzu pro sebe, tak z toho spáchám i článek.
Zda pak koupím nebo ne, stejně tak zda ten co si to přečte koupí nebo ne, je vždy a pouze na čtenáři.

Stejně nejsme žádní poradci, takže radit a doporučovat ani nemůžeme :idea:
ad vnucovat: dobro je potřeba mezi lidi dostat třeba i násilím! ;-)

ad poradci) z mojí zkušenosti jsou právě ti certifikovaní poradci nejhorší možní rádci při investicích. Mám od nich procentuelně největší "díru" (z mých prvopočátků s fondy) a v podstatě jsou důvod, proč investuju sám za sebe: víc neschopný už být nemohu :-D

G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 11 srp 2020 21:39

Pavel píše:
10 srp 2020 23:30
Glueless: OK, beru to co píšeš, navíc jsem se nevyjádřil správně.

Tedy můj zpřesněný názor na porovnání GD a LMT: Připadá mi bezpečnější (z hlediska výnosů pro akcionáře) vyrábět více levnějších zbraní nežli málo drahých zbraní. Špičkové stíhačky mají jen omezený odbyt hodně závislý na náladách vlád mocných zemí, tudíž bude ten odbyt hodně nerovnoměrný, byť v dlouhodobém průměru vůbec nemusí být špatný. Naproti tomu bojová vozidla (jako příklad levnějších zbraní) kupuje celý svět ve velkém množství, tedy jejich odbyt podle mě není tak nerovnoměrný. Byla by iluze se domnívat, že se armády obejdou bez "jednodušších" zbraní podporujících pěchotu. Američané jistě díky své technologické a finanční převaze mohou poslat kamkoli svoje špičková letadla, ale nakonec si vítězství nebo dlouhodobou přítomnost musí odmakat pozemní vojsko.

Tedy pro mě byl nákup GD jasnou prioritou, o LMT zatím jen uvažuju. Morální problém s tím nemám, spíš naopak.
ad letadla: přirovnám to k flotile aut ve firmě: prodej (aut) letadel je úvodní částka, pak se jedná o servis, podporu, upgrady apod., tzn. částka se navyšuje a udržuje po mnoho let (př. F15X, základ je ze 70.let a nyní dostal upgrade v USAF...po tolika letech kšeft pro boeing).

ad zbraně: už jsem to tu psal, uvažuji o zbraních budoucí války, letecká podpora a získání nadvlády ve vzduchu je priorita každého státu už od 2.sv.války. A mít druhé (třetí) nejlepší letadlo ti zajistí prohru (většinou politickou)...potřebuješ nej.

ad peníze: vlády nezkrachují, už to tu taky padlo: omezí nárust do zbraní, ale nepřeruší, natisknou si víc peněz.

ad tanky, pozemní vojsko: vedení války je jasná věc, obsadit území musíš, ale na těch malých věcech neutržíš (jako firma/investor) tolik jako na sofistikovaných zbraních. Spočítej si profit margin, ROE, konkurenci, moat pro obrněný transp. vs. F35...kdo je vítěz?
mimochodem čr ruší tankové jednotky, USA ruší tank. divizi...těch menších věcí ubývá, nikdo nechce ztrácet pěšáky v boji, radši nastrčí superstroj.

nesnažím se flame, ale investorsky polemizuji

GD byl k nákupu dole pod 140

G.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 11 srp 2020 21:47

Investor007 píše:
10 srp 2020 22:51
GD/LMT - dip od obou a je klid :-). Čekám u nich na nějaké alespoň drobnější poklesy.

U reitů jsem doufal, že SPG padne, ale nestalo se. Hezky mi ale dnes vyrostl SLG, kde ale pořád trochu krvácím. Jen za dnešek +400 USD.

Docela váhám nad V, WMT a již dříve zmíněným DG. U všech by to chtělo ale aspoň malý dip. U WMT mám pak obavu, že mu roste konkurence ve formě AMZN.
Blajopřeji k 400USD

ad zbrojaři: obávám se , že okno k nákupu zbrojařů se pomalu zavírá...stihl jsem jich pár vzít, ale chtěl jsem víc...

SPG je podle mě výborná cena až do cca 100, ti hoši jsou největší gorila mezi mall REIT, v případě dalších problémů budou skupovat lacino, co zbude v sektoru, to samé pro MAC (s číslem 2.).

WMT: nerozumím proč kupovat WMT? Mají minim růst, divi zanedbatelná,
DY=1,64 %, P/E=25, PEG=4,46
Proč?

díky
G.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 11 srp 2020 21:56

Marek píše:
10 srp 2020 22:34
hmmm, ja osobne nyni zvazuji:

- naredit reity: nrz, well (dobry entry point zda se jiz byl)

- nove hlidana pozice, sektor utility: yorw (vodni monopol ve state new york a okoli) - 210 let kontinualni dividendy (!), ci jeho alt. v californii (kde furt neni voda, tedy neobavam se)... vse nyni "drahe"

- zbrojari: gd/lmt, dobre vypadaji oba, babo rad

- pojistovna prudential vypada vcelku koupitelne
zbojaři už se dostávají mimo kategorii good buy...škoda
PRU: to samé, sviňa si letí nahoru...

YORW: díval jsem se a nerozumím proč? vodní utilita s absurdním fund.oceněním
DY=1,51 %
P/E=39
PEG=8,11
tzn. skoro neroste zisk, divi maličká, PE moc vysoko...
Jako chápu defenzivní utilitu, ale ne za tolik.

Podívej se na RNW, kanadská vodní a renewables utilita s lepší fund.ohodnocením.

G.

StanikKolarik
Investor

Příspěvek od StanikKolarik » 12 srp 2020 16:38

Tak jsem neodolal a navýšil NYSE:LYB a čekám jestli mi sepne NYSE:BTI. oboje s -10% oporti dosavadní průmnákupce
A už včera pár kousků NDQ:ELTK
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 12 srp 2020 18:12

glueless: yorw, qcom prozatim nevylezly z faze sucheho sledovani - shledal jsem je za svou kvalitu predrazenymi - cim jsem starsi, tim min to strilim (sleduju nyni asi 15 firem), a min nakupuju - samozrejme existuje sance, ze to clovek proste prokaucuje :)

gd/lmt undecided, prozatim utika cena, nezbyva nez pockat, az se zase neco geopoliticky, ekonomicky podela :)

Zamčeno