Lynx

Diskuse o brokerech, obchodnících a bankách

Moderátor: VSbrok

Odpovědět
blackwork
Začátečník
Has thanked: 1 time

Re: Lynx

Příspěvek od blackwork » 26 úno 2021 11:20

4 měsíce intenzivního výběru a stejně jsem skončil u FIo co už mám, 8 dolarů za transakci co platím mi teď už přijde velmi levné za ty nervy co bych musel jinde absolvovat a defakto absolvoval ... jediná konkurence je IB ale pokud nebudu investovat každý měsíc vede Fio, pokud ano je to remiza jen přes 100ks akcií. Měním na Roklen - nevím o nikom kdo by měnil u Fia - zbytečné to řešit ...
Byla to vyloženě ztráta času to hledání ...
Revolut jde taky do kytek ...

blac
Začátečník

Příspěvek od blac » 26 úno 2021 12:26

Mohu se zeptat, v cem je teda Lynx tak spatny? Ted to nemyslim jizlive, sam mam FIO na CZ akcie + nekolik uctu v ruznych menach (i kdyz prazdne :)), jen me to zajima konkretne pro US akcie (nepopiram, ze pro CZ akcie to neni spatne):
FIO:
- 8 USD poplatek
- strasny/neprehledny WEB prostredi (subjektivni)
- nevim jestli uz aktualizovali tu mob. apku, ale jestli ne, tak opet des bes
- vypis kvuli danim pro FU za 300,-
- resit nejaky prevody sem tam kvuli smene prostredku, protoze FIO ma spatny kurz (mam take Roklen, vim ze to neni moc prace, ale je to zase dalsi presun penez sem tam)
+ jsou tam zbrojari (nekupuji, jen co jsem tu cetl na foru)

Lynx:
+ 5 USD poplatek
+ prevod penez s nej kurzem
+ myslim si ze pekne a jednoduche web prostredi (subjektivni)
+ apka na mobil super
+ vypis k danovemu priznani zadara
- nejsou tam zbrojari (nekupuji, jen co jsem tu cetl na foru)
- momentalne prevod prostredku v CZK za 100-200 (dle Vasi banky) do nemecke banky

Pojisteni, jsme v EU, bude predpokladam stejne.

Jak rikam, jen se ptam, jestli jsem neco neprosvihnul:). Kdyz pominu ty poplatky, ktery se pro dlouhodobeho investora vytrati, tak s prostredim na Lynx je to proste jina liga (pro me). Az jednou zmeni FIO e-brokera a bude to podobne jako klasicky ucet (stejne tak i mob. apka), tak pak bych to chapal, ale takto.

PS: nejsem zamestnanec Lynx :D

rich
Začátečník

Příspěvek od rich » 26 úno 2021 14:44

No Lynx za me ted dost podělal ten učet na vklad peněz. Nebaví mě šachovat a převádět peníze z bodu A do bodu B abych se vyhnul poplatkům anebo měl dobrý kurz. Převádět tedy czk na eur a následně na usd je za mě blbost. Jinak Fio je spolehlivé a trochu archaický vzhled až tak neřešim.. Je pravda že se tam dá obchodovat kde co.. poplatky 5 nebo 7 usd neřešim, mam tam jen divi stálice a cz akcie. Na trading mám Degiro za nízké poplatky apostupně tam i přikupuji divi akcie po malých objemech díky nízkým poplatkům..

Michael
Začátečník

Příspěvek od Michael » 26 úno 2021 17:44

Mám Fio i Lynx na každém se dá najít + i - , ale nestěžuju si založil jsem si i Degiro, ten teda krom poplatků se mí nelibí vůbec, takže ho ani nevyužívám. Lynx to u me prodělal jen tím převodem peněz na jejich účet jinak si nestěžuju.
Fio : ČEZ, KB, Moneta, O2, LMT
Lynx : AAPL,ABBV, ADP, BABA, CSCO,HAS, IBM, IRM, KO, MMM, MO, NIO, NRZ, PFE, RDS.B, RTX, SLRC, SPG, T, VTRS, WPC, XOM

Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Příspěvek od Glueless » 26 úno 2021 18:00

Podle mě tu málo (nebo nikdo) netvrdí, že Lynx je špatný, věcně se zde diskutují jejich problémy.
Mě se ty portfolia začínají profilovat, podle (ne)výhod jednotlivých brokerů.

moje motivace ke změně je:
1. mít vice brokerů kvůli diverzifikaci a omezenému pojištění
2. omezení v nákupech, nakupuji kdeco i pinksheety/mil apod. (nesnáším, když mi do mých nákupů kdokoliv kecá bez přidané hodnoty, rada nebo tipy jsou něco jiného)
3. výpis mi přijde lepší ve Fio, protože jde exportovat v excelu, kde si jej zpracuji dle svého
4. zmatky s převodem účtu a omezení mých převodů/nákupů (viz bod 2)
5. vklad u Fio a vyzvednutí peněz i fyzicky i převodem
6. Lynx málokdy (nikdy) nezařadí nový ticker (u Fio bez problému)

Co není rozhodující:
výše poplatků (3USD nejsou pro dlouhodobého investora citelný rozdíl), to už radši platit 1USD u IB
vzhled je pro mě nepodstatný, Fio i Lynx jsou za mě dobrý
Za co platíš 300? Já používám bez problémů výpis sekci: výpisy, f.ú. nikdy nerozporovalo

Velký výhoda Lynxu je kurz převodu
ale to už radši přímo IB (lituji, že jsem nešel rovnou tam)

G.

P.S. až jednou změní prostředí, pak asi zavedou omezení nákupů... :-D
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

blac
Začátečník

Příspěvek od blac » 26 úno 2021 23:31

Glueless píše:
26 úno 2021 18:00
Za co platíš 300? Já používám bez problémů výpis sekci: výpisy, f.ú. nikdy nerozporovalo
No psal jsem na fio, ze potrebuju nejaky vypis kvuli dani z prijmu pro FU. Druhy den mi volal nekdo z pobocky, ze to predava do Prahy a ze tam to zaridej. Dalsi den mi volala nejaka pani, ze mi to teda poslou (mailem), ale je to s poplatkem (maj to i v ceniku). Dali mi tam pekne razitko:). Pred rokem, kdyz jsem to resil, me to docela nastvalo, mel jsem tam dva tituly USD s dividendou do 50 dolaru.

Ono pak na FU projde ledacos, zalezi na cloveku a je pravda, ze v tomhle se asi nikdo stourat nebude, obzvlaste kvuli par dolacum.
No prodal jsem to, a uz jedu na FIO jen czk. Takze tento rok to resim naposledy a mozna tam strelim ten vypis jak rikas. Z lynx leze take podobny vypis, ale tam si zas rikam, ze kontrola v zahranici je pro FU slozitejsi nez zavolat do FIO a hezky cesky si vse vyzadat:):)

TomasV
Začátečník

Příspěvek od TomasV » 27 úno 2021 00:54

blac píše:
26 úno 2021 23:31
Glueless píše:
26 úno 2021 18:00
No psal jsem na fio, ze potrebuju nejaky vypis kvuli dani z prijmu pro FU. Druhy den mi volal nekdo z pobocky, ze to predava do Prahy a ze tam to zaridej. Dalsi den mi volala nejaka pani, ze mi to teda poslou (mailem), ale je to s poplatkem (maj to i v ceniku). Dali mi tam pekne razitko:). Pred rokem, kdyz jsem to resil, me to docela nastvalo, mel jsem tam dva tituly USD s dividendou do 50 dolaru.

Ono pak na FU projde ledacos, zalezi na cloveku a je pravda, ze v tomhle se asi nikdo stourat nebude, obzvlaste kvuli par dolacum.
No prodal jsem to, a uz jedu na FIO jen czk. Takze tento rok to resim naposledy a mozna tam strelim ten vypis jak rikas. Z lynx leze take podobny vypis, ale tam si zas rikam, ze kontrola v zahranici je pro FU slozitejsi nez zavolat do FIO a hezky cesky si vse vyzadat:):)
A mužeš prosímtě potvrdit ,zda za těch 300 kč dostaneš výpis pro všechny pozice,protože v ceníku píšou 360 kč za jednu pozici ?Pokud je to na celé portfolio tak je to OK a já začnu na fiu nakupuvat dividendové akcie k vůli diverzifikaci.

minarjo
Pokročilý
Been thanked: 19 times

Příspěvek od minarjo » 27 úno 2021 07:41

@blac (k tomu jak píšeš, že "z Lynx leze také podobný výpis jako u Fio"):
Ale kdepak, zde vůbec nejde o detaily jednotlivých dividend kus po kusu (tedy o detailní výpis všech dividend + všech daní, titul po titulu, výplata po výplatě), to tebe ani FÚ z hlediska danění až tak nezajímá! Ale Lynx umožňuje v sekci Reports-Tax stáhnout v HTML dokument Dividend report, a to je sakra rozdíl proti Fio výpisům! FÚ hlavně zajímá poslední sekce z Dividend report, tedy sumarizace dividend a sražených daní dle států (ostatní delší sekce, kromě záhlaví se jménem, mohou při exportu do PDF, například formou tisku na virtuální PDF tiskárnu ve Windows, zůstat zabalené, výsledné PDF je pak jen na stránku). Tato tabulka je to, co český FÚ nejvíc ocení, protože je to jednak ve struktuře, jakou má mít v přiznání tabulka Seznam pro poplatníky uplatňující zápočet zahraniční daně (pro vyloučení dvojího zdanění) a jednak krásně jdou ty údaje rovnou použít pro listy přílohy 3 (u zemí, kde vyplnění listu přílohy 3 dává smysl, tedy kde zahraniční daň není nula, typicky u Británie s nulovou daní samosebou není důvod list vyplnit, když by měl zahraniční daň a tím i zápočet nula). To přímé použití na listy přílohy 3 tedy platí, pokud je Lynx tvůj jediný broker se zahraničními dividendami. Kdo jich má na zahraniční divi víc (třeba já Lynx+Degiro), tak v tabulce Seznam jednoduše sečte tyto sumáře dividend dle států od všech brokerů a listy přílohy 3 budou dle těch součtů.
Fio BOHUŽEL nic takového jako souhrnný divi report dividend a daní dle jednotlivých států neumí (u Xetra dokonce neumí samostatně vyčíslit daň ani v detailních transakcích) a to je velký handicap nejen pro FÚ (museli by jednotlivé daně z dividend sčítat ručně, navíc zjišťovat z jaké země daná akcie je, u Xetra jaká byla hrubá divi a daň zpětně z daňové sazby atd), ale i pro nás investory (ruční součty pro ten Seznam a listy přílohy 3). Tedy Lynx (dividend report) a Fio (nic, žádná pomoc ve výpisu, jak dividendy a daně dle států sumarizovat), to je nebe a dudy...
A Degiro to má podobně dobré (snadné) jako Lynx, v Ročním výkazu je ta tabulka dle států dokonce už přepočtena Jednotným kurzem do CZK, tedy odpadá i konverze - u Lynx je tabulka v nastavené Base currency.

A k těm 300 Kč za Fio výpis pro FÚ:
mě by hlavně zajímalo, zda aspoň na něm dokáže Fio rozdělit dividendy a daně dle států, protože to je to hlavní, aby šel vůbec zápočet zahraniční daně aplikovat! Pokud ne a jen tam jsou jednotlivé akciové tituly a k nim příslušející dividendy a daně, i to je za ty prachy málo, protože stále je třeba tedy k tomu pro FÚ doplnit ty součty států, tedy uvést jaká země k těm titulům patří (což u mnohých akcií není tak snadné a jednoznačné jak se může zdát, viz například Shell A je Nizozemí, ale Shell B Velká Británie).

blac
Začátečník

Příspěvek od blac » 27 úno 2021 08:11

@TomasV
Potvrdit muzu, ze zacatkem roku 2020 jsem zaplatil za vypis s trema titulama z US (viz priloha) tech 360 za celek. Ale koukam do ceniku, a tam je opravdu za emisi. Radsi bych se na to zeptal, jestli s e u me nekdo nespletl.

@minarjo
No takto to vypada, viz priloha, dane jsem delal predtim podle tebe, za coz dekuji:) Ale mam jen US, takze tezko rict, jestli to tam je pak nejak rozdelene.

https://files3.uloziste.com/4d2bdec37691e4e7/kra.jpg

minarjo
Pokročilý
Been thanked: 19 times

Příspěvek od minarjo » 27 úno 2021 08:15

Ano lepší takto než nic, ale čím více titulů a zemi, tím více práce zůstává na tobě, i za těch 360 Kč :). Ono to odpovídá tomu, jak Fio uvádí dividendy a daně v eBrokeru v sekci Obchody. U USA je to ještě pohoda, i v Obchodech to jednotlivě je (eBroker i PDF v sekci Výpisy), podobně jako ve tvém souhrnném výpisu. Zajímavější by bylo, jak v tomto celoročním přehledu Fio uvádí daně z dividend u titulů z burzy Xetra Německo, kde v Obchodech daň samostatně není.

Odpovědět