Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Marek
Investor

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Příspěvek od Marek » 18 lis 2020 21:09

hlasim nakup gilead sciences na $60.9 (tedy muj historicky nejnizsi)

Victor Nettoyeur
Pokročilý

Příspěvek od Victor Nettoyeur » 18 lis 2020 23:13

Kdo nema jeste ve staji zadnou pojistovnu, tak mrknete na Aflac/AFL. Stabilni nudny byznys, z velke casti v Japonsku s velmi bezpecnou divi a zrovna deklarovali 18% navyseni, mel jsem davno prikupit kurna.

VSbrok
Site Admin
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSbrok » 19 lis 2020 03:26

Ondra o AFL psal v květnu článek a taky jsem nekoupil :(
https://www.investicnigramotnost.cz/div ... rat-aflac/
Investuji na důchod a klidný spánek

Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Příspěvek od Glueless » 19 lis 2020 11:14

Victor Nettoyeur píše:
18 lis 2020 23:13
Kdo nema jeste ve staji zadnou pojistovnu, tak mrknete na Aflac/AFL. Stabilni nudny byznys, z velke casti v Japonsku s velmi bezpecnou divi a zrovna deklarovali 18% navyseni, mel jsem davno prikupit kurna.
mrknul jsem na ně a nejsem úplně nadšen, protože:
  • na pojišťovnu nízký divi výnos (v porovnání MET, ORI, apod.)
  • až příliš nízký výplatní poměr 18 % (toto bych spíš čekal u rostoucí technofirmy)
  • velká orientace na Japonsko: to je s prominutím malý a vymírající stát, má velmi nepříznivou demografii, tzn. už v blízké bud. se bude zmenšovat počet zákazníků
  • nerostoucí tržby (revenue 3y CAGR=-0,49 %)
  • valuace není až tak dobrá (opět s porovnáním na kolegy pojišťovny)
  • divi růst v 5ti letém období nicmoc: divi 5y CAGR = 7,57 %
pro mne firma neprošla výběrovým sítem, nevstupuji. Tím ovšem neříkám, že to není kvalitní firma, marže má dobré a zvyšuje divi, vstupní cenu bych viděl pod 35 USD.
G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 19 lis 2020 11:23

můj nejnovější objev:

TUI (TUI1; DE000TUAG000)

jedná se o německou firmu na Xetra, cestovní a turistická agentura. Pád pochopitelně monstrózní, ovšem zformoval pěkné dno a proráží směrem nahoru.

Pokud existuje už několik vakcín s úspěšností 90+ %, další vlny budou sice přicházet, ale také se zmenšovat.
Tur.ruch znovu nastoupí, lidé budou cestovat...nebo ne?

Za tuto cenu se mi zdá jako neuspěchaný, dobře časovaný kontrariánský nákup s dobrým poměrem risk-reward
Samozřejmě ti, co koupily dole kolem 3 EUR jsou na tom nejlíp, ale není nad to, si počkat na potvrzení trendu před vstoupením.
Jak se na to díváte?
G.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 19 lis 2020 11:25

Potom jak dopadl Thomas Cook (snad rok předtím jsem s nimi letěl do USA) bych byl s TUI opatrný. Můžou velice rychle následovat.

slon
Pokročilý
Has thanked: 1 time

Příspěvek od slon » 19 lis 2020 13:03

Glueless píše:
19 lis 2020 11:23
můj nejnovější objev:
TUI (TUI1; DE000TUAG000)
tak na jednu stranu vezmeš firmy, který projedeš na základě čísel x let dozadu s výhledem na x let dopředu, zemi kde působí odsoudíš k vymření a pak následující příspěvek sem hodíš firmu, která nemusí přežít ani letošní zimu protože jejich příjem je roven téměř nule a jediný čím se zachrání bude nasekání dluhů. A o dividendě si můžeš nechat pár let jen zdát.

Zřejmě to nechápu, tvůj vstup je na základě proražení nějakých úrovní na grafu ?

Osobně mám info z první ruky o jedné takové u nás do který pumpuje desítky milionů někdo jiný. Nebudu dál rozvádět. Lidi nic neobjednávají, nikam necestují (nebo minimálně ne přes tyto firmy). Výhledově tak možná něco na léto 2021 s tím že to určitě nikdo neobjednává nyní, spíš na jaře začnou a ta doba je ještě hodně hodně daleko a nikdo ani z nich neví v jakém to bude množství a tedy jaký to bude na ně mít dopad.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 19 lis 2020 13:59

slon píše:
19 lis 2020 13:03
Glueless píše:
19 lis 2020 11:23
můj nejnovější objev:
TUI (TUI1; DE000TUAG000)
tak na jednu stranu vezmeš firmy, který projedeš na základě čísel x let dozadu s výhledem na x let dopředu, zemi kde působí odsoudíš k vymření a pak následující příspěvek sem hodíš firmu, která nemusí přežít ani letošní zimu protože jejich příjem je roven téměř nule a jediný čím se zachrání bude nasekání dluhů. A o dividendě si můžeš nechat pár let jen zdát.

Zřejmě to nechápu, tvůj vstup je na základě proražení nějakých úrovní na grafu ?
Uznávám, jedná se o protikladnou dvojici jak z grotesky: Lauer & Hardy
Nicméně, obě firmy jsem patřičně uvedl.

K Alfac přistupuji jako k dlouhodobé investici, pak se dívám, jak daleko dohlédnu: minulost-budoucnost, ziskovost, tržby atd., konstatoval, že se jedná o solidní firmu, ale dražší.

TUI, zde se jedná o divočinu, krátkodobý obchod (v řádech týdnů max měsíců-do zotavení) na základě technické analýzy a předpokladu, že nezkrachuje.
Důvod proč uvádím TUI je (minimálně krátkodobý) potenciál v poměru risk-zisk. V tomto případě podle mě (pokud nekrachne), tak může přinést několikanásobek. Aflac ti přinese v řádech procent ročně. To je rozdíl i několika řádů (např. 300x).

A ano, mám různý přístup k pohledu na firmy, podle toho, jaký s nimi mám záměr. Když nevidím kvalitní a levnou investiční příležitosti, pak zkrátím svůj inv.horizont a snažím se najít swing trade.

Ještě jiný pohled mám na dluhopisy, kde vyloženě kašlu na růst zisků a zajímá mě vyloženě jen schopnost nezkrachovat do maturity day.

G.
P.S. s tím Jap. je to smutný fakt, osobně jich pár znám, takže to není jen suma čísel. Ale jejich demogr.křivka, životní styl a fertilita už prakticky znemožňuje zachování rasy.

slon
Pokročilý
Has thanked: 1 time

Příspěvek od slon » 19 lis 2020 14:15

Můj pohled je, že při investicích nemáš jistotu, sbíráš indicie/náznaky a na základě těch se rozhoduješ.

Kanec
Začátečník

Re: New Residential Investment Corp.| NRZ | US64828T2015

Příspěvek od Kanec » 21 lis 2020 15:00

ODSTŘIŽENO A PŘESUNUTO Z VLÁKNA O NYSE:NRZ (mod: StanikKolarik)

Skoda toho navyseni. vahal jsem dlouho ..
mate jeste nejaky tip na REIT ktery je stale jeste nizko? SPG mam ale malo.

tak ci tak gratuluji vsem, kteri nakoupili za pohadkove ceny ;)
BABA / CAT / CSCO / EA / EIX / INTC / JNJ / MO / NEE / NIO / O / PFE / SPCE / SPG / T / V / XLNX / XOM / XPEV / CEZ / MONETA / NOK / ERIC

Zamčeno