Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Příspěvek od Glueless » 12 lis 2020 10:21

:? D
Investor007 píše:
11 lis 2020 23:54
Daimler a BMW mají hlavně hrozně velké zadlužení, ale to už tady párkrát omíláno bylo. Taky něco přizobnu, ale počkám si na lockdown no. 2 ke kterému to snad směřuje.
Uz to nize psal Pavel. Zadluzeni automobilek je trochu klamne svoji velikosti. Jednase vetsinou o leasing, tzn. trochu jako banky, neposuzuje se vyse (cim vetsi dluh=vice prodanych aut, ze kterych ma zisk), ale kvalita a pomer nesplacenych.

Zadluzeni T: to mi prijde jako tak casto opakovana lez, ktere uz vsichni uverili. Proc?
T ma pujcenou velkou sumu penez, ale je to velka firma a pomer k majetku je D/E=0.9! To rozhodne nevidim, jako obrovske zadluzeni. Firma ma navic obrovsky cash flow a v pohode zvlada splacet a snizovat. Napr. takove VZ ma d/e=1.78 ...

Jina otazka je rozhodnuti mng o akvizicich a smerovani do budoucna, tam ma T slabinu...

G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Příspěvek od Glueless » 12 lis 2020 10:29

Marek píše:
11 lis 2020 23:53
Osobne mne prudi, ze jsem BMW neprikoupil jeste na €50 (1x jsem nakupoval v covid-krizi, a dost jste zde vrteli hlavou)
Marku, kontrariani to meli vzdycky tezke ;)
Proto taky, kdyz vydrzi, maji nejlepsi nakupky. Protoze kupuji, kdyz ostatni prodavaji a nehledi na cenu!
Ja jsem uz strelil 1.varku hotelovych REITu, ktere jsem koupil za corony a slusne v zisku. Cekam, az se zbavim druhe varky, chce to jeste jednu vakcinu a uvolneni lockdownu.

To same mallREITy, ohlasovaljsem tady nakupy, nevim, jestli se nekdo pridal. 8-)

Ale byla ve me mala dusicka :D
G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 12 lis 2020 13:12

Bmw je napul leasingova firma, mira nesplacenych klientskych uveru je dle mych informaci velmi nizka, klientela je z velke vetsiny bonitni, papalasska, hi-class, na tyhle covid casto tak moc nedopada, nepokladam tu investici za takovy problem, kdyz se clovek poohlizi po diverzifikaci. Urcitou podminkou je nenastoupit do naivnich cen... Kdo omlouva svymi argumenty T, ABBV, XOM apod. papirove zadluzene aristokraty, mel by merit stejnym metrem i automobilkam ;)

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 12 lis 2020 13:18

Glueless: lokalni forumovy kontrarian? Koukal jsem, ze velkou cast mych akcii, vcetne spickovych podniku jako Apple, FB, Google, Sony, Nvidia, Microsoft zde nedrzi vubec nikdo, ci minimum lidi (relativne podobne skladane ptf maji snad jen Vosa s Pavlem)... dokonce i mezi "konvencnejsimi firmami" (BMW, CAT, DAI, DIS, GILD, JPM, NUE, FRT, CVX) zde panuje minimalni shoda :) Nejvetsi shodu mam asi v Shell (kterou bych zpetne nekoupil) a NRZ (ryze lokalni fenomen)

Ondřej
Site Admin
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondřej » 12 lis 2020 13:48

Marku nevím, já mám z toho co máš v podpisu: AAPL, Shell,CSCO, INTC, MMM, CAH. Kdybych měl za co a chtěl mít z portfólia zoo měl bych k tomu i: NEE,JPM,FRT,BEN,MSFT,CAT,GILD. Vlastním však buďto jiné firmy z oboru nebo jsem neměl peníze, když mi nákup akcií těchto firem dával smysl. K tomu Shellu bych si jen dovolil poznámku, že po bitvě je každý generál. Držím od roku 2012 a jsem spokojen. Mám v portfóliu 20 titulů a rozhodně se psychicky neskládám z toho, že Shell a Exxon mám v mínusu. Tak nějak jsem čekal, že to může přijít jelikož samotný sektor se pokládá za cyklický. Kdybych se tomu chtěl vyvarovat a nechtěl diverzifikovat napříč sektory rvu to všechno do spotřebáku a nebo rovnou koupím protiinflační dluhopisy a na akcie se vyseru.

StanikKolarik
Investor

Příspěvek od StanikKolarik » 12 lis 2020 14:01

asi bych měl zauktualizovat to Společné portfolio...
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,

Jack N.
Začátečník

Příspěvek od Jack N. » 12 lis 2020 14:10

Glueless píše:
12 lis 2020 10:21
Zadluzeni T: to mi prijde jako tak casto opakovana lez, ktere uz vsichni uverili. Proc?
T ma pujcenou velkou sumu penez, ale je to velka firma a pomer k majetku je D/E=0.9! To rozhodne nevidim, jako obrovske zadluzeni. Firma ma navic obrovsky cash flow a v pohode zvlada splacet a snizovat. Napr. takove VZ ma d/e=1.78 ...
Jina otazka je rozhodnuti mng o akvizicich a smerovani do budoucna, tam ma T slabinu...
G.
Souhlas, je veliký rozdíl mezi nominální hodnotou dluhu a jeho poměrem k velikosti firmy, kapitálu či provoznímu zisku. Finanční páka (debt/Ebitda) je u Téčka mírné vyšší (2.6) než u Verizonu (2.3), během dvou let by se mohla dostat na stejnou hodnotu. Firma generuje vysoké pozitivní CF, výplatní poměr dividend z FCF je pouze 60%.
Logicky to nebude, ani nemůže být taková raketa jako FAANGy, ovšem to neznamená, že v horizontu 5 let nepřinese investorům celkový výnos v řádu nižšího dvouciferného %.
Nemám potřebu kdovíjak obhajovat Téčko, v mém ptf zaujímá pouhá 2.3% a není ani v Top 10, ovšem některé věci je potřeba upřesnit či vyložit trochu jinak :)

Jack N.
Začátečník

Příspěvek od Jack N. » 12 lis 2020 14:16

Marek píše:
12 lis 2020 13:18
Glueless: lokalni forumovy kontrarian? Koukal jsem, ze velkou cast mych akcii ... zde nedrzi vubec nikdo, ci minimum lidi
No však jo, valná většina má jiné investice a naplňuješ tak představu kontrariána tohoto fóra - myšleno samozřejmě v dobrém :)
Já jsem na tom podobně ...

StanikKolarik
Investor

Příspěvek od StanikKolarik » 12 lis 2020 14:42

Jack N. píše:
12 lis 2020 14:16
Marek píše:
Glueless: lokalni forumovy kontrarian? Koukal jsem, ze velkou cast mych akcii ... zde nedrzi vubec nikdo, ci minimum lidi
No však jo, valná většina má jiné investice a naplňuješ tak představu kontrariána tohoto fóra - myšleno samozřejmě v dobrém :)
Já jsem na tom podobně ...
tak asi každý to má trochu jinak, já si zase docela užívám to jak hledám kousky co ostatní lidi v bublině moc nemají (mimochodem považuju se za toho kdo sem dotáhl NYSE:PRU :-) )
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,

Victor Nettoyeur
Pokročilý

Příspěvek od Victor Nettoyeur » 12 lis 2020 17:27

Marek píše:
Glueless: lokalni forumovy kontrarian? Koukal jsem, ze velkou cast mych akcii, vcetne spickovych podniku jako Apple, FB, Google, Sony, Nvidia, Microsoft zde nedrzi vubec nikdo, ci minimum lidi (relativne podobne skladane ptf maji snad jen Vosa s Pavlem)... dokonce i mezi "konvencnejsimi firmami" (BMW, CAT, DAI, DIS, GILD, JPM, NUE, FRT, CVX) zde panuje minimalni shoda :) Nejvetsi shodu mam asi v Shell (kterou bych zpetne nekoupil) a NRZ (ryze lokalni fenomen)
Ja mam asi 1/3 tvych firem, ale nikde se tim nechlubim, protoze je to uz docela slusne ZOO a hadam, ze to v prubehu let budu muset zredukovat. Ono je klidne mozne, ze se ze spousty z nich vyklube nejaka ta value trap a ja to pak na truc otocim v nejakem ETFku:)
Vic jak na velikost dluhu bych se mozna dival na rating, BBB zdaleka neni to nejhorsi co v ptf mam a nejake tezke spani mi to nedela. Tecko se venuje businessu do ktereho se neleze uplne lehce, takze ikdyz to s nim nebude takova raketa, alespon v minimalnim zastoupenim by to mela byt kostra divi ptf cloveka kolem 40-50 let;) Automobilky vseobecne nemaji uplne dobre marze, jsou hodne cyklicke, ale i tak jsem neodolal nakupu Fordky na trosku te spekulacky (pouze cca 0,5%) a uz tam probehl docela pekny odraz tak uvidime co z toho bude. btw vcera prikup IRM a CSCO, rad bych jeste vychytal nejake dno u JNJ

Zamčeno