zacal bych tim, ze si prectu vsechen material zde na webu:)
Proč dát přednost ETF před DGI?
Moderátor: VSbrok
- Victor Nettoyeur
- Pokročilý
- VSbrok
- Site Admin
- Been thanked: 7 times
- Kontaktovat uživatele:
Re: Proč dát přednost ETF před DGI?
Nedávno jsem měl docela zajímavý rozhovor se známým, ani jsem nevěděl, že investuje.
Tedy pravidelně každý měsíc posílá stejnou částku do třech ETF.
Chvíli jsem se nad tím podivoval a snažil se mu vyložit výhody DGI, ale na konci jsem, ač nechtěně, musel uznat, že zrovna pro něho ETF je to pravé.
Nechce o investování nic vědět, nechce se nic učit, nezajímá co firmy dělají, kde a co prodávají. Prostě jen chce, aby na konci měsíce mu na účet přistály dividendy, on k nim přihodí další část a to se automaticky znovu investuje. A zároveň chce mít dostatečnou diverzifikaci, jak firemní, tak geografickou, tak měnovou.
Tedy, ANO, jsou lidi, pro které jsou ETF dobrá volba. Ale já to nejsem.
Tedy pravidelně každý měsíc posílá stejnou částku do třech ETF.
Chvíli jsem se nad tím podivoval a snažil se mu vyložit výhody DGI, ale na konci jsem, ač nechtěně, musel uznat, že zrovna pro něho ETF je to pravé.
Nechce o investování nic vědět, nechce se nic učit, nezajímá co firmy dělají, kde a co prodávají. Prostě jen chce, aby na konci měsíce mu na účet přistály dividendy, on k nim přihodí další část a to se automaticky znovu investuje. A zároveň chce mít dostatečnou diverzifikaci, jak firemní, tak geografickou, tak měnovou.
Tedy, ANO, jsou lidi, pro které jsou ETF dobrá volba. Ale já to nejsem.
Investuji na důchod a klidný spánek
Jo tohle si myslím, že je přesně ten případ.
A je celkem nasnadě, že se s tím spousta lidí na fóru se zaměřením na DGI nebude ztotožňovat.
Navíc je to pořád mnohem lepší přístup než to cpát do polštáře.
A je celkem nasnadě, že se s tím spousta lidí na fóru se zaměřením na DGI nebude ztotožňovat.
Navíc je to pořád mnohem lepší přístup než to cpát do polštáře.
-
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Momentálně řeším do jakého technologického ETF jít. Dělal jsem si screening a porovnával výkonnost. Pak také zohlednil management fee.
Vyšlo mi z toho prozatím QDVE.DE (lepší výkonnost, málo větší mgm fee) a VGT (menší výkonnost, menší mgm fee).
Plánuju do toho jít přes Degiro (IB mně nepustí a FIO má vysoké poplatky).
Máte někdo doporučení?
Vyšlo mi z toho prozatím QDVE.DE (lepší výkonnost, málo větší mgm fee) a VGT (menší výkonnost, menší mgm fee).
Máte někdo doporučení?
- Victor Nettoyeur
- Pokročilý
kdybych chtel kupovat ETF na technologie, tak bych tam asi chtel mit: GOOG, FB, AMZN, NFLX..jsou relativne drahe, ale je tam asi vetsi rustovy potencial nez u ORCL, IBM, CSCO (posledni 2 jmenovane mam nakoupene a mam take CSNDX).Investor007 píše: ↑13 kvě 2020 13:40Momentálně řeším do jakého technologického ETF jít. Dělal jsem si screening a porovnával výkonnost. Pak také zohlednil management fee.
Máte někdo doporučení?
-
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Díky za odpověď. Je to přesně jak píšeš, ale když jsem se díval na výkonnost nebyl v tom až takový rozdíl a dokonce ty bez výše zmíněných ji měly soudě dle grafu o něco lepší. Teď je nicméně situace trošku jiná.
Bohužel mně limituje se dívám docela Degiro a to nejen výběrem z ETF, které jsou zdarma, ale také poplatkem za konverzi v případě nákupu ETF v USD. Ideální stav je tedy information technology ETF u Degiro, které je bez poplatku a v EUR.
Tady je seznam bezpoplatkových https://www.degiro.cz/data/pdf/cs/sezna ... platku.pdf .
Pak k tomu přidám ještě požadavek na akumulační ETF, abych nemusel řešit u Degiro pro ETF daně z divi. Ten ale není striktní.
CSNDX má mgm fee 0,33% (+ securities lending) - to je ve srovnání s ostatními docela dost. Podobný poplatek mají i EQQQ (tuším ER 0,3%).
Až při pohledu na rozhraní Degiro jsem zjistil, že VGT si nekoupím, protože EU.
QDVE má pak poplatek u Degira a ER 0,15%, ale asi by to šlo.
Původně jsem čekal, že výběr ETF bude oproti práce s nákupem akcií hračka, ale docela mi to dává zabrat :-/.
Skoro přemýšlím, že se od myšlenky technologického ETF odprostím a zkusím se zaměřit na něco více globálnějšího, co je momentálně vyklesané.
Bohužel mně limituje se dívám docela Degiro a to nejen výběrem z ETF, které jsou zdarma, ale také poplatkem za konverzi v případě nákupu ETF v USD. Ideální stav je tedy information technology ETF u Degiro, které je bez poplatku a v EUR.
Tady je seznam bezpoplatkových https://www.degiro.cz/data/pdf/cs/sezna ... platku.pdf .
Pak k tomu přidám ještě požadavek na akumulační ETF, abych nemusel řešit u Degiro pro ETF daně z divi. Ten ale není striktní.
CSNDX má mgm fee 0,33% (+ securities lending) - to je ve srovnání s ostatními docela dost. Podobný poplatek mají i EQQQ (tuším ER 0,3%).
Až při pohledu na rozhraní Degiro jsem zjistil, že VGT si nekoupím, protože EU.
QDVE má pak poplatek u Degira a ER 0,15%, ale asi by to šlo.
Původně jsem čekal, že výběr ETF bude oproti práce s nákupem akcií hračka, ale docela mi to dává zabrat :-/.
Skoro přemýšlím, že se od myšlenky technologického ETF odprostím a zkusím se zaměřit na něco více globálnějšího, co je momentálně vyklesané.
-
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Strávil jsem nad tím část odpoledne a váhám mezi těmito ETF:
https://finance.yahoo.com/quote/CSNDX.M ... c=fin-srch
https://finance.yahoo.com/quote/CSNDX.M ... p=CSNDX.MI
CSNDX.MI není na Degiro bez poplatku. Je to Blackrock přes který investuje taky FED. Otázka podle jakých kritérií a jestli se to těch firem na NASDAQ vůbec dotkne.
https://finance.yahoo.com/quote/EQQQ.PA ... c=fin-srch
EQQQ.PA je na Degiro bez poplatku.
Celkově mi ale přijde NASDAQ dost vysoko. Otázka jestli má kam padat a nebude to jen dále rostoucí křivka. Vrátil se totiž skoro do "normálu".
Pak jsou tady jiné ETF, které jsou vyklesané jelikož akcie jsou a půjdou níž. Na druhou stranu je otázka jak dlouho se budou zase zvedat a jestli i tak NASDAQ nebude lepší volba.
Když už bych pak měl vzít v potaz i to, že nakupuji sice za EUR a neplatím Degiro 0,1% za konverzi do USD a nejsem teď ovlivněn měnovým rizikem, tak v konečném důsledku předpokládám stejně budu protože NASDAQ je primárně v USD.
https://finance.yahoo.com/quote/CSNDX.M ... c=fin-srch
https://finance.yahoo.com/quote/CSNDX.M ... p=CSNDX.MI
CSNDX.MI není na Degiro bez poplatku. Je to Blackrock přes který investuje taky FED. Otázka podle jakých kritérií a jestli se to těch firem na NASDAQ vůbec dotkne.
https://finance.yahoo.com/quote/EQQQ.PA ... c=fin-srch
EQQQ.PA je na Degiro bez poplatku.
Celkově mi ale přijde NASDAQ dost vysoko. Otázka jestli má kam padat a nebude to jen dále rostoucí křivka. Vrátil se totiž skoro do "normálu".
Pak jsou tady jiné ETF, které jsou vyklesané jelikož akcie jsou a půjdou níž. Na druhou stranu je otázka jak dlouho se budou zase zvedat a jestli i tak NASDAQ nebude lepší volba.
Když už bych pak měl vzít v potaz i to, že nakupuji sice za EUR a neplatím Degiro 0,1% za konverzi do USD a nejsem teď ovlivněn měnovým rizikem, tak v konečném důsledku předpokládám stejně budu protože NASDAQ je primárně v USD.
- Victor Nettoyeur
- Pokročilý
Menove riziko neresenim, nepredpokladam, ze by byl pohyb kurzu USD/EUR v horizontu 10-20 let tak zasadni, aby me to nejak zasadne znehodnotilo investici. BlackRock je drahy, ale je to pro me nejmensi riziko a poplatek 2EUR za nakup ETF za 500EUR me taky netrapi, obecne vubec nechapu tu posedlost ETF bez poplatku za kazdou cenu. Na NDQ v dohledne dobe neocekavam dalsi bublinu ala dotcom, takze cekat na nejakou vetsi korekci dle meho nedava smysl. Index je na na tom tak jak je, protoze ho covid z pohledu prijmu zasahl minimalne a kdyz uz bych mel povazovat neco za predrazene tak by to byl spis SPX.
-
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
To co jsi napsal dává smysl a lze s tím souhlasit, díky.
Posedlost tím zdarma to vůbec není. Považuji to pouze za jeden z argumentů pro/proti (stejně jako akumulační vs distribuční, mírný rozdíl v poplatku za správu + lending, apod.). Mám vedle toho účet u IB (poplatky v pohodě)/FIO (hrůza a děs) a nakupuji vedle akcie samozřejmě také s poplatky. Navíc ani u Degira díky ročnímu poplatku ten nákup není tak úplně zdarma.
Šlo mi spíše o to, že jsem mezi těmi 2 ETF neviděl moc zásadní rozdíl. Vidíš tedy v Blackrocku menší riziko než v Invesco. Je něco co mi uniklo v rámci analýzy těchto ETF? Pravděpodobně narážíš na velikost fondu.
Posedlost tím zdarma to vůbec není. Považuji to pouze za jeden z argumentů pro/proti (stejně jako akumulační vs distribuční, mírný rozdíl v poplatku za správu + lending, apod.). Mám vedle toho účet u IB (poplatky v pohodě)/FIO (hrůza a děs) a nakupuji vedle akcie samozřejmě také s poplatky. Navíc ani u Degira díky ročnímu poplatku ten nákup není tak úplně zdarma.
Šlo mi spíše o to, že jsem mezi těmi 2 ETF neviděl moc zásadní rozdíl. Vidíš tedy v Blackrocku menší riziko než v Invesco. Je něco co mi uniklo v rámci analýzy těchto ETF? Pravděpodobně narážíš na velikost fondu.
Naposledy upravil(a) Investor007 dne 16 kvě 2020 23:19, celkem upraveno 1 x.
- Victor Nettoyeur
- Pokročilý
Ano, BR jsem zvolil s ohledem na velikost fondu a povest cele spolecnosti, pokud to ma kopirovat nejaky benchmark, tak tam nikdy zadne velke rozdily (krom TER) nebudou a je na tobe jestli chces usetrit nebo trosku klidneji spat. ETF jsem bral v dobe, kdy jsem jeste nemel zadne jine akcie, takze bylo ACC z pohledu dani vyhodnejsi, ale dneska bych uz mozna radeji sahl po DIS a reinvestoval si podle sveho uvazeni, protoze mam dalsich x divi akcii, kde budu muset dane resit. Poplatky na Degiru jsou natolik OK, ze letos nakupuju velmi casto za male castky, platim za pozice na 3 burzach, ADR a vse mi z velkou rezervou neprekroci 1%.