Proč dát přednost ETF před DGI?

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Odpovědět
Pavel
Dlouhodobý investor
Been thanked: 1 time

Re: Proč dát přednost ETF před DGI?

Příspěvek od Pavel » 08 led 2021 16:30

czhunter napsal: Fakt asi nevíš o investování skoro nic, jinak mi to hlava nebere.

odpověď: Teď jsi na to kápnul!

czhunter napsal: Ale samozřejmě máš úplné právo zůstat jen u akcií a je mi to upřímně jedno.

odpověď: To jsi mě potěšil, že mi do mé investiční strategie nebudeš kecat:-)

Malag
Začátečník
Been thanked: 5 times

Příspěvek od Malag » 11 led 2021 21:27

Nejsem zrovna expert na komodity či zlato, ale proč porovnáváš aktuální valuaci zlata pomocí indexu, kde má zlato zastoupení okolo 5 %? Růst zlata o 200 % povede k růstu celého indexu asi o 10 %. To je přece absolutně nevypovídající. Navíc zlato opravdu nelze vnímat jako komoditu - většina jeho hodnoty je víra v hodnotu samotnou, nikoliv cena za jeho průmyslové zpracování.

Pokud už chceš porovnávat zlato vůči akciím, je potřeba to dělat přímo. Nejlepší graf co jsem našel je Dow vs gold. V porovnání s S&P 500 vypadá zlato levněji, ale pro většinu zdejších hodnotových investorů by srovnání s přepalenýma US růstovkama nebylo vypavídající.

Dow_Gold.PNG

Dnešní poměr (16) mi nepříjde zdaleka taková paráda jako v roce 2000 (40). Všimni si, že špičky z tvého grafu jsou jinde, jelikož v tom GSCI indexu má nadpoloviční podíl ropa, plyn apod. O inflaci očištěná cena zlata je v podstatě na all time high (jako v 1980).

Gold_InfAdj.PNG

Vzhledem k valuacím na akciích mi zlato případá tak nějak normálně naceněné. Možná dokonce lehce dražší. První graf naznačuje relativní levnost a druhý zase vyšší cenu. Asi záleží na interpretaci každého.

Sám zlato možná zařadím v menší míře až před důchodem. V akumulační fázi potřebuji instrumenty s vyšším očekávaným zhodnocením. Čekat zhodnocení na zlatě má pro mě značnou míru spekulativní složky. Jako nekorelovaná třída aktiv v dekumulační fázi však svou roli pro většinu investorů jistě má.

PS - zkuste pls diskutovat trošku věcně.

M.

Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Příspěvek od Glueless » 11 led 2021 22:10

Přidávám se k žadatelům o férovou, vyváženou a korektní diskusi.

A přidávám porovnání návratnosti Dow jones vs. zlato na různých časových obdobích. Je zcela zřejmé, že jako nekorelující třídy aktiv má každá třída své silné a slabé období. Záleží pak, jaké si zvolíte vaše referenční období. Na delších obdobích (více ekon. cyklů) pak vítězí akcie.

5let je to šulnul, 10 let vítezí akcie, 20 let zlato, od 30ti let pak akcie.

Glueless
P.S. zlato je žlutě, Dow Jones je modře. Zdroj: macrotrends
Přílohy
20y.JPG
20y.JPG (46.71 KiB) Zobrazeno 2858 x
10y.JPG
10y.JPG (50.18 KiB) Zobrazeno 2858 x
5y.JPG
5y.JPG (49.19 KiB) Zobrazeno 2858 x
Naposledy upravil(a) Glueless dne 11 led 2021 22:15, celkem upraveno 2 x.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 11 led 2021 22:12

moc se to neseřadilo, časové období je dole (5,10,20,30 a max let)
G.
Přílohy
max.JPG
max.JPG (56.37 KiB) Zobrazeno 2856 x
30y.JPG
30y.JPG (46.53 KiB) Zobrazeno 2856 x

Pavel
Dlouhodobý investor

Příspěvek od Pavel » 11 led 2021 22:56

Malag, Glueless: Počítali jste ve svých srovnávacích grafech s dividendami a případně i s nějakými (drobnými) náklady na úschovu a zabezpečení zlata?

Malag
Začátečník

Příspěvek od Malag » 12 led 2021 09:27

Pavle, to je dobrá otázka. Ten Dow bude asi čistě index, nikoliv nějaké akumulované ETF zachycující total return. Předpokládám, že je to tedy bez dividend. Alespoň tedy ten můj srovnávají graf.

Na grafu níže je určitě total return. Modrá křivka jsou akcie (55 US, 45 ex-US), červená zlato a žlutá 50/50.

GlobalEquity_gold_x.PNG

Ex-US data jsou až od roku 1980. Zlato bylo tehdy relativně drahé. Portfolio 3 (žlutá) má stejné sharpe ratio jako akcie. Sice nižší výnos, ale menší volatilita.

Čistě pro US trh můžeme posunout srovnání až k roku 1972. Zlato bylo relativně levné. Na druhou stranu tu máme ohromný růst US trhu za poslední dekádu. Rebalancuje se vždy jednou za rok.

US_Equity_Gold.PNG
Zlato samotné sice nevypadá tak dobře, ale pokud se využije jeho nekorelace s akciemi tak je výsledek ještě lepší než u akcií samotných. Výnos je podobný, ale volatilita nižší. Nejhorši propad je navíc asi poloviční.

Nejrozumnější mi příjde vybrat období 1978 - 2018. Začneme tedy cca v polovině toho ohromného růstu před rokem 1980 a zároveň vynecháme poslední 2 roky rostoucích valuací na US trhu.

US_Equity_Gold_2.PNG
Tady se zase dařilo lépe akciím, ale zlato si nevedlo vůbec špatně. Plní svou funkci, snižuje volatilitu (a tím samozřejmě i výnos).

(...)
Naposledy upravil(a) Malag dne 12 led 2021 10:02, celkem upraveno 4 x.

Malag
Začátečník

Příspěvek od Malag » 12 led 2021 09:45

A ještě poslední graf. To samé, akorát s pravidelným ročním přispěvkem. To by mělo do značné míry eliminovat problém s výběrem počátečního bodu.

US_Equity_Gold_3.PNG

V zásadě půlkou portfolia ve zlatě obětuješ cca 2 procentní body výnosu ročně, ale eliminuješ maximální propad cca na polovinu. V akumulační fázi to moc přidanou hodnotu nemá, ale při čerpání to nejspíš smysl mít může.

Bez ohledu na tyto grafy je jasné, že zlato za akciemi zaostává. Jinak to ani být nemůže. Historicky má výnos snad půl procenta nad inflaci. Dovedu si představit, že před důchodem budu mít pár procent portfolia ve fyzickém zlatě (něco málo "kdyby náhodou"), něco přes ETF a něco třeba v bitcoinu - řekněme 2/6/2 %. Určitě bych nekupovat zlato jen proto, abych na něm zbohatl. Právě naopak. Je to další dílek do diverzifikovaného portfolia u kterého jsem ochoten akceptovat nižší výnos.

Taktéž bych ho nakupoval ve chvílích, kdy by bylo "levné" - ať absolutně v histockém kontextu či relativně vůči jiným třídám aktiv. Není to něco, co bych v portfoliu musel mít za každou cenu, ale pokud se to nějak rozumně sejde (10 let před důchodem a o zlato nikdo nemá zájem, protože "jen klesá"), tak proč ne.

Ještě k nákladům. U ETF jsou dost malé a fyzicky bych si doma nechal fakt nějaké minimum (jestli vůbec) a akceptoval bych zvýšené náklady. Mít doma třeba 100k ve zlatě u portfolia řekněme 10 mega mi nepříjde jako nějaká šílenost. Byť to sám ještě dlouhou dobu neplánuji. To samozřejmě neplatí pro kraviny typu "investujte pomocí zlatých slitků". Kus zlata doma ve skříni fakt nikoho bohatým neudělá (kromě prodejce).

M.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 12 led 2021 11:54

Pavel píše:
11 led 2021 22:56
Malag, Glueless: Počítali jste ve svých srovnávacích grafech s dividendami a případně i s nějakými (drobnými) náklady na úschovu a zabezpečení zlata?
Jedna se o indexy, poplatky tam nejsou, ani nemohou, kazdy ma jine poplatky nakupu i skladovani.

Nepochopeno zustava, ze podstatou meho tvrzeni je, ze v ruznych fazich ekon.cyklu vedou ruzna aktiva, take podle pocatecni nad/podhodnocenosti. Ferove srovnani vidim ve vice timeframech.

Malag to pekne popsal.

G.

Pavel
Dlouhodobý investor

Příspěvek od Pavel » 12 led 2021 22:34

Jsem rád, že srovnání by vypadalo ještě trochu lépe pro akcie díky dividendám, díky vám oběma. A pokud by člověk investoval do ETF na zlato, tak tam náklady nejsou, ale na investici do fyzického zlata samozřejmě náklady jsou, a ne úplně zanedbatelné (v delším časovém horizontu díky jakoby složenému úrokování dost narostou).

Pro mě osobně je zlato především uchovatel hodnoty, tohle označení považuju za nejvíce výstižné.

"Investici" do zlata považuju za vhodnou v nějakém menším objemu, řekněme třeba 5-15%, ale jen v případě, že takto diverzifikuju větší objem majetku a chci si tím navýšit jistotu, že mi vždy nějaký majetek zbyde, pokud svět bude ve velkých problémech. Takže mít třeba 100 mil. majetek, tak bych z něj část 5-15% klidně do zlata dal, ale ne kvůli tomu, že bych to považoval za výhodnou investici, ale za ochranu svého majetku pro případ nějakých zásadních problémů.

Superior
Začátečník

Příspěvek od Superior » 28 led 2021 06:51

Zdravím kolegové

Mám takovej možná začátečnickej dotaz.

Když ETF dostává dividendy, tak je dostává taky už zdaněné u zdroje? (Např. 15% zdaněné v USA)

Pointa o kterou mě jde je, že pro mě jako držitele US akcie vs ETF (akumulační) které drží US akcie to vyjde se zdaněním dividend nastejno? Nebo jsou ty fondy nějak oproštěny od danění dividend u zdroje?

Odpovědět