Victor Nettoyeur píše: ↑26 lis 2020 21:56
Kanec píše: ↑26 lis 2020 12:02
Mam taky dotaz - Urcite mate v PF i nejakou rustovou akcii .. jak se rozhodujete kdyz vam akcie vyskoci rychle nahoru.? kdyz skoci za 3 mesice o 100% tak stale cekate a doufate, ze prijde jeste dalsi HYPE...
Mam v portfoliu zatim jedinou takovou rustovku, kterou jsem kupoval kdyz byla prvni rok v zisku a ocekaval jsem na ni velky hype s prichodem dalsiho cyklu BTC. Uz tehdy byla na nesmyslnem oceneni a kdyz k tomu pristupujes v dlouhodobem horizontu ocekavas, ze by se PE melo v prubehu let nejak srovnat. Kdyz me behem neceleho 1/2 roku zhodnotila o 150% mel jsem nutkani cast prodat, ale rekl jsem si ze pockam na 200%. Pak jsem si rekl kam bych ty penize vrazil, kdyz uz se temer vse z minim oklepalo a co ne, tak mi zatim neprijde rozumne redit. Dneska na me sviti nejakych 250% a ja si rikam, ze nebudu zarezavat nejlepsiho kone, ktery muze pred koncem casoveho testu udelat klidne jednou, dvakrat tolik a ikdyby slitl, porad na tom pravdepodobne budu lepe nez kdybych odprodal pri te prvni prilezitosti. Musis si proste srovnat to, jestli investujes nebo tradujes, ja kupuju podil na firme a pokud me necim zasadnim nezklame tak bych ji nerad prodaval a pokousel se casovat dalsi idealni vstup.
pokud máš "tutovku" (nebo raketu) a ti letí nahoru, tak ji střílet asi nebudeš. Pokud jsi hodnotový investor, tak taky ne.
Ale pokud máš "jen" dobrý odhad a od tvého nákupu se "normální" akcie dostane na cca +30 až +50 %, pak beru jako jistotu, že je překoupená a spíš půjde dolů a ten odprodej v zisku je spíš sázka na jistotu.
Pořekadlo traderů: Nikdy neproděláš, když prodáš v zisku (míněno, že čekáním na další růst se zisk může zmenšit/vynulovat).
Je to samozřejmě silně individuální, ale u těch normálních akcií se mi to takto několikrát podařilo využít pohyb do strany a kup-dole, prodej-nahoře si vylepšit ceny.
Příklad: BIIB, prohlídněte si graf, tam to šlo od 2014 snad 10x
G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...
You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.