Otázky a odpovědi

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Odpovědět
_turek
Začátečník

Re: Otázky a odpovědi

Příspěvek od _turek » 15 čer 2019 23:01

Ahoj taky mám jeden dotaz.
Dám nějaký příkaz k nákupu, ten se mi celý neprovede dejme tomu z 50 akcií se koupí třeba jen 5 akcií. Pak už je akcie cenově jinde. Poplatek za z prostředkování je v tomto případě asi plný že a za další nákup taky? Předevčírem jsem se k teto situaci blížil, tak mě to napadlo, že by jsem někdy mohl zaplakat nad "chamtivostí" :) Stalo se to již někomu?
Portfólio: TXRH, V, Shack, CMI založeno 2018
Můj blog : http://blog.mojeokoli.cz/category/akcie/
Brooker: Fio

Ondřej
Site Admin
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondřej » 16 čer 2019 09:17

Ahoj co vím tak to investoři dělají jak jsi popsal. Tedy Lynx na americké a Degiro na evropské akcie. Taky kvůli zdanění se doporučuje RDS B. No a proto mám vše u Lynx a RDS A😀. Vlastním dvě Evropské akcie a mám je u Lynx, základní měnu mám v dolaru ale nijak mě to netrápí. Záleží hold na každém jak si to udělá. Jen nezapomeňte, že u Degiro se platí roční poplatek za každou použitou burzu, ale to by osvětlili spíše ti co účet u Degiro mají. Třeba vsbrok využívá oba brokery a věřím že jak se vrátí z cest odpoví.

slon
Pokročilý
Has thanked: 1 time

Příspěvek od slon » 16 čer 2019 13:17

co jsem zkoumal já, tak u degiro ti v případě DGI strategie budou stačit 2 burzy - NYSE a XETRA => 5€ / rok. Bohužel je pár případů které na xetra nekoupíš (zabij mě už si to nepamatuju a teď se mi to nechce hledat) a dle mě, než otevírat novou burzu je buď lepší koupit ADR ceriftifikát na NYSE, protože tam většinou jsou (a nebo ty firmy oželet). Hlavně taky z důvodů, že jiné burzy už mají trochu jiné ceny u degiro - už to není tak extra výhodné co se týká nákupních poplatků + musíš přidat ty 2,5€ za burzu doživotně. Druhá věc je pokud bys chtěl i lehce spekulovat, hodně takových vhodných akcií je spíš na NASDAQ (z těch známějších zrovna v problémech Kraft Heinz - KHC)

Taky jsem uvažoval nad Lynx, spíše z pohledu mé vlastní diverzifikace - tzn. nemít vše u jednoho brokera, ale vzhledem k mé osobní velikosti nákupů a portfolia se mi to "zatím" nevyplatí.

Ale chce to propočítat na svůj případ, protože existuje hrozně moc kombinací v závislosti jak často a za kolik nakupuješ (nebo hodláš nakupovat). Když vezmu svůj případ koupil jsem za rok 4x akcie AT&T (T) v jednotkách kusů - to nemá cenu vůbec do toho započítávat ty 0,0 něco % za akcii :

Lynx: 4 x 5 USD (protože to je minimální cena co vidím v ceníku - kontrola Ondra)
Degiro: 4 x 0,50 € + 4 x 0,2 € (podělím 2,5 EUR za burzu / 12 neboť nakupuji měsíčně)

když těch akcií budeš kupovat 500, zaplatíš za jeden nákup:

Lynx: stejně 4 x 5 USD (0,01 USD za akcii)
degiro: 0,50 € + 2 USD (0,004 USD za akcii) + burza doživotně každý rok 2,5 €

sorry že míchám eur a usd, se mi ty drobáky nechce přepočítávat ;)
Ale já jsem extrém, kdo by kupoval akcie po kusech :D :D

projeď si ceníky:
https://www.lynxbroker.cz/poplatky-za-obchodovani/
https://www.degiro.cz/data/pdf/cs/Prehled_poplatku.pdf

slon
Pokročilý
Has thanked: 1 time

Příspěvek od slon » 16 čer 2019 13:42

_turek píše:
15 čer 2019 23:01
Dám nějaký příkaz k nákupu, ten se mi celý neprovede dejme tomu z 50 akcií se koupí třeba jen 5 akcií. Pak už je akcie cenově jinde. Poplatek za z prostředkování je v tomto případě asi plný že a za další nákup taky? Předevčírem jsem se k teto situaci blížil, tak mě to napadlo, že by jsem někdy mohl zaplakat nad "chamtivostí" :) Stalo se to již někomu?
Ty jo tak s tím ti, vzhledem k mému počtu nákupu akcií, fakt neporadím. O jaké akcie se jednalo jestli to není tajné? to už seš jak fond co nakupuje v milionech a musí svoje nákupy rozdělovat na menší části :)

StanikKolarik
Investor

Příspěvek od StanikKolarik » 16 čer 2019 18:40

slon píše:
16 čer 2019 13:17
co jsem zkoumal já, tak u degiro ti v případě DGI strategie budou stačit 2 burzy - NYSE a XETRA => 5€ / rok. Bohužel je pár případů které na xetra nekoupíš (zabij mě už si to nepamatuju a teď se mi to nechce hledat) a dle mě, než otevírat novou burzu je buď lepší koupit ADR ceriftifikát na NYSE, protože tam většinou jsou (a nebo ty firmy oželet). Hlavně taky z důvodů, že jiné burzy už mají trochu jiné ceny u degiro - už to není tak extra výhodné co se týká nákupních poplatků + musíš přidat ty 2,5€ za burzu doživotně. Druhá věc je pokud bys chtěl i lehce spekulovat, hodně takových vhodných akcií je spíš na NASDAQ (z těch známějších zrovna v problémech Kraft Heinz - KHC)

Taky jsem uvažoval nad Lynx, spíše z pohledu mé vlastní diverzifikace - tzn. nemít vše u jednoho brokera, ale vzhledem k mé osobní velikosti nákupů a portfolia se mi to "zatím" nevyplatí.

Ale chce to propočítat na svůj případ, protože existuje hrozně moc kombinací v závislosti jak často a za kolik nakupuješ (nebo hodláš nakupovat). Když vezmu svůj případ koupil jsem za rok 4x akcie AT&T (T) v jednotkách kusů - to nemá cenu vůbec do toho započítávat ty 0,0 něco % za akcii :

Lynx: 4 x 5 USD (protože to je minimální cena co vidím v ceníku - kontrola Ondra)
Degiro: 4 x 0,50 € + 4 x 0,2 € (podělím 2,5 EUR za burzu / 12 neboť nakupuji měsíčně)

když těch akcií budeš kupovat 500, zaplatíš za jeden nákup:

Lynx: stejně 4 x 5 USD (0,01 USD za akcii)
degiro: 0,50 € + 2 USD (0,004 USD za akcii) + burza doživotně každý rok 2,5 €

sorry že míchám eur a usd, se mi ty drobáky nechce přepočítávat ;)
Ale já jsem extrém, kdo by kupoval akcie po kusech :D :D

projeď si ceníky:
https://www.lynxbroker.cz/poplatky-za-obchodovani/
https://www.degiro.cz/data/pdf/cs/Prehled_poplatku.pdf
Slone, já jsem taky jeden z těch co nakupují po kusech :-)
Jinak protože se mi nechce platit za burzy, tak jsem mimo XETRA, protože jsem si už na letošek zaplatil NASDAQ kvůli NWL (což je vcelku zajímavý divi titul)
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,

Cyberguy
Začátečník
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time

Příspěvek od Cyberguy » 16 čer 2019 20:52

_turek píše:
Mně se už stalo, že se mi nákup rozdělil a že "dejme tomu z 50 akcií" se mi koupilo třeba 23 a vzápětí zbývajících 27 ks. Ale vždy mi byl stržen jen jeden poplatek za nákup.
Nikdy se mi ale nestalo, že by se nevyplnil celý nákupní příkaz a zbytek by třeba čekal do druhého dne. Takový dotaz by určitě ale zvládl odpovědět někdo z help lajny.

Pavel
Dlouhodobý investor

Příspěvek od Pavel » 16 čer 2019 21:49

turek: V podstatě je to tak jak píšeš, zadáš příkaz na nákup X kusů a s platností do nějakého termínu. A po uplynutí termínu buď máš nenakoupeno, pak poplatek neplatíš. Nebo nakoupils všechno a zaplatíš poplatek dle objemu. No a třetí možnost je, že nakoupíš jen část a pak zaplatíš poplatek podle toho objemu, který jsi nakoupil a ne z objemu, který jsi zadal.

_turek
Začátečník

Příspěvek od _turek » 16 čer 2019 21:52

slon píše:
16 čer 2019 13:42
_turek píše:
Ty jo tak s tím ti, vzhledem k mému počtu nákupu akcií, fakt neporadím. O jaké akcie se jednalo jestli to není tajné? to už seš jak fond co nakupuje v milionech a musí svoje nákupy rozdělovat na menší části :)
Tajné to není kupoval jsem teď SOHO (Reit hotely) Akcie není drahá a akcií jsem kupoval 47. Tento Reit je jeden z nejmenších, takže akcie se tolik netočí a bylo den před rozhodným dnem co se týče dividendy, takže to celkem lítalo. Já to nakonec v jednom balíku koupil, ale trnul jsem.
Portfólio: TXRH, V, Shack, CMI založeno 2018
Můj blog : http://blog.mojeokoli.cz/category/akcie/
Brooker: Fio

mnam84
Investor

Příspěvek od mnam84 » 17 čer 2019 08:37

U fio se mi stalo, že jsem dal přikaz a nejdřív se mi rano provedlo 25 ks a odpo dalších 25 ks, poplatek byl jednotný jako by to byla jedna transakce, jinak sem se stim nesetkal.

VSbrok
Site Admin
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSbrok » 18 čer 2019 07:26

Mě se to stalo na Degiru.
Poplatek byl rozdělen na dva, ale jejich součet byl stejný jako by se to nakoupilo celé najednou.

Jinak pánové trošku závist :oops: já nakupoval největší balík 20ks, cokoliv nad je pro mě hudba budoucnosti 8-)
Investuji na důchod a klidný spánek

Odpovědět