Otázky a odpovědi
Moderátor: VSbrok
Re: Otázky a odpovědi
Ahoj taky mám jeden dotaz.
Dám nějaký příkaz k nákupu, ten se mi celý neprovede dejme tomu z 50 akcií se koupí třeba jen 5 akcií. Pak už je akcie cenově jinde. Poplatek za z prostředkování je v tomto případě asi plný že a za další nákup taky? Předevčírem jsem se k teto situaci blížil, tak mě to napadlo, že by jsem někdy mohl zaplakat nad "chamtivostí" Stalo se to již někomu?
Dám nějaký příkaz k nákupu, ten se mi celý neprovede dejme tomu z 50 akcií se koupí třeba jen 5 akcií. Pak už je akcie cenově jinde. Poplatek za z prostředkování je v tomto případě asi plný že a za další nákup taky? Předevčírem jsem se k teto situaci blížil, tak mě to napadlo, že by jsem někdy mohl zaplakat nad "chamtivostí" Stalo se to již někomu?
Portfólio: TXRH, V, Shack, CMI založeno 2018
Můj blog : http://blog.mojeokoli.cz/category/akcie/
Brooker: Fio
-
- Site Admin
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 2 times
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj co vím tak to investoři dělají jak jsi popsal. Tedy Lynx na americké a Degiro na evropské akcie. Taky kvůli zdanění se doporučuje RDS B. No a proto mám vše u Lynx a RDS A. Vlastním dvě Evropské akcie a mám je u Lynx, základní měnu mám v dolaru ale nijak mě to netrápí. Záleží hold na každém jak si to udělá. Jen nezapomeňte, že u Degiro se platí roční poplatek za každou použitou burzu, ale to by osvětlili spíše ti co účet u Degiro mají. Třeba vsbrok využívá oba brokery a věřím že jak se vrátí z cest odpoví.
co jsem zkoumal já, tak u degiro ti v případě DGI strategie budou stačit 2 burzy - NYSE a XETRA => 5€ / rok. Bohužel je pár případů které na xetra nekoupíš (zabij mě už si to nepamatuju a teď se mi to nechce hledat) a dle mě, než otevírat novou burzu je buď lepší koupit ADR ceriftifikát na NYSE, protože tam většinou jsou (a nebo ty firmy oželet). Hlavně taky z důvodů, že jiné burzy už mají trochu jiné ceny u degiro - už to není tak extra výhodné co se týká nákupních poplatků + musíš přidat ty 2,5€ za burzu doživotně. Druhá věc je pokud bys chtěl i lehce spekulovat, hodně takových vhodných akcií je spíš na NASDAQ (z těch známějších zrovna v problémech Kraft Heinz - KHC)
Taky jsem uvažoval nad Lynx, spíše z pohledu mé vlastní diverzifikace - tzn. nemít vše u jednoho brokera, ale vzhledem k mé osobní velikosti nákupů a portfolia se mi to "zatím" nevyplatí.
Ale chce to propočítat na svůj případ, protože existuje hrozně moc kombinací v závislosti jak často a za kolik nakupuješ (nebo hodláš nakupovat). Když vezmu svůj případ koupil jsem za rok 4x akcie AT&T (T) v jednotkách kusů - to nemá cenu vůbec do toho započítávat ty 0,0 něco % za akcii :
Lynx: 4 x 5 USD (protože to je minimální cena co vidím v ceníku - kontrola Ondra)
Degiro: 4 x 0,50 € + 4 x 0,2 € (podělím 2,5 EUR za burzu / 12 neboť nakupuji měsíčně)
když těch akcií budeš kupovat 500, zaplatíš za jeden nákup:
Lynx: stejně 4 x 5 USD (0,01 USD za akcii)
degiro: 0,50 € + 2 USD (0,004 USD za akcii) + burza doživotně každý rok 2,5 €
sorry že míchám eur a usd, se mi ty drobáky nechce přepočítávat
Ale já jsem extrém, kdo by kupoval akcie po kusech
projeď si ceníky:
https://www.lynxbroker.cz/poplatky-za-obchodovani/
https://www.degiro.cz/data/pdf/cs/Prehled_poplatku.pdf
Taky jsem uvažoval nad Lynx, spíše z pohledu mé vlastní diverzifikace - tzn. nemít vše u jednoho brokera, ale vzhledem k mé osobní velikosti nákupů a portfolia se mi to "zatím" nevyplatí.
Ale chce to propočítat na svůj případ, protože existuje hrozně moc kombinací v závislosti jak často a za kolik nakupuješ (nebo hodláš nakupovat). Když vezmu svůj případ koupil jsem za rok 4x akcie AT&T (T) v jednotkách kusů - to nemá cenu vůbec do toho započítávat ty 0,0 něco % za akcii :
Lynx: 4 x 5 USD (protože to je minimální cena co vidím v ceníku - kontrola Ondra)
Degiro: 4 x 0,50 € + 4 x 0,2 € (podělím 2,5 EUR za burzu / 12 neboť nakupuji měsíčně)
projeď si ceníky:
Ty jo tak s tím ti, vzhledem k mému počtu nákupu akcií, fakt neporadím. O jaké akcie se jednalo jestli to není tajné? to už seš jak fond co nakupuje v milionech a musí svoje nákupy rozdělovat na menší části_turek píše: ↑15 čer 2019 23:01Ahoj taky mám jeden dotaz.
- StanikKolarik
- Investor
Slone, já jsem taky jeden z těch co nakupují po kusechslon píše: ↑16 čer 2019 13:17co jsem zkoumal já, tak u degiro ti v případě DGI strategie budou stačit 2 burzy - NYSE a XETRA => 5€ / rok. Bohužel je pár případů které na xetra nekoupíš (zabij mě už si to nepamatuju a teď se mi to nechce hledat) a dle mě, než otevírat novou burzu je buď lepší koupit ADR ceriftifikát na NYSE, protože tam většinou jsou (a nebo ty firmy oželet). Hlavně taky z důvodů, že jiné burzy už mají trochu jiné ceny u degiro - už to není tak extra výhodné co se týká nákupních poplatků + musíš přidat ty 2,5€ za burzu doživotně. Druhá věc je pokud bys chtěl i lehce spekulovat, hodně takových vhodných akcií je spíš na NASDAQ (z těch známějších zrovna v problémech Kraft Heinz - KHC)
projeď si ceníky:
Jinak protože se mi nechce platit za burzy, tak jsem mimo XETRA, protože jsem si už na letošek zaplatil NASDAQ kvůli NWL (což je vcelku zajímavý divi titul)
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,
-
- Začátečník
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 1 time
Mně se už stalo, že se mi nákup rozdělil a že "dejme tomu z 50 akcií" se mi koupilo třeba 23 a vzápětí zbývajících 27 ks. Ale vždy mi byl stržen jen jeden poplatek za nákup._turek píše: ↑15 čer 2019 23:01Ahoj taky mám jeden dotaz.
Nikdy se mi ale nestalo, že by se nevyplnil celý nákupní příkaz a zbytek by třeba čekal do druhého dne. Takový dotaz by určitě ale zvládl odpovědět někdo z help lajny.
turek: V podstatě je to tak jak píšeš, zadáš příkaz na nákup X kusů a s platností do nějakého termínu. A po uplynutí termínu buď máš nenakoupeno, pak poplatek neplatíš. Nebo nakoupils všechno a zaplatíš poplatek dle objemu. No a třetí možnost je, že nakoupíš jen část a pak zaplatíš poplatek podle toho objemu, který jsi nakoupil a ne z objemu, který jsi zadal.
Tajné to není kupoval jsem teď SOHO (Reit hotely) Akcie není drahá a akcií jsem kupoval 47. Tento Reit je jeden z nejmenších, takže akcie se tolik netočí a bylo den před rozhodným dnem co se týče dividendy, takže to celkem lítalo. Já to nakonec v jednom balíku koupil, ale trnul jsem.slon píše: ↑16 čer 2019 13:42Ty jo tak s tím ti, vzhledem k mému počtu nákupu akcií, fakt neporadím. O jaké akcie se jednalo jestli to není tajné? to už seš jak fond co nakupuje v milionech a musí svoje nákupy rozdělovat na menší části_turek píše: ↑15 čer 2019 23:01Ahoj taky mám jeden dotaz.
Portfólio: TXRH, V, Shack, CMI založeno 2018
U fio se mi stalo, že jsem dal přikaz a nejdřív se mi rano provedlo 25 ks a odpo dalších 25 ks, poplatek byl jednotný jako by to byla jedna transakce, jinak sem se stim nesetkal.
- VSbrok
- Site Admin
- Been thanked: 7 times
- Kontaktovat uživatele:
Mě se to stalo na Degiru.
Poplatek byl rozdělen na dva, ale jejich součet byl stejný jako by se to nakoupilo celé najednou.
Jinak pánové trošku závist já nakupoval největší balík 20ks, cokoliv nad je pro mě hudba budoucnosti
Poplatek byl rozdělen na dva, ale jejich součet byl stejný jako by se to nakoupilo celé najednou.
Jinak pánové trošku závist já nakupoval největší balík 20ks, cokoliv nad je pro mě hudba budoucnosti
Investuji na důchod a klidný spánek