Snad obráceně ne?Vokvok píše: ↑19 lis 2020 23:57Vydel porizovaci naklady cistym ziskem, konkretne trzbou z najmu * 20 let a pokud ti vyjde mene nez 1, tedy zhodnoceni <5% p.a. tak radim - jdi od toho! Dnes nakupovat byt ve velkych mestech na pronajem je @#€&* Jsou sice blazni, co jdou i do 3,8% zhodnoceni, najdi si na youtube ty dve zenske Kubasova a ta ucitelka - ta uz ma asi 12 bytu, ale pokud zacinas, ruce pryc!! Navic realne hrozi, ze bublina splaskne.lucas03 píše: ↑14 lis 2020 11:00Ja prave rozmyslam, ze zoberiem 1+kk/1+1 byt v Brne. Ta hypoteka, kde mi pozicia 90% banka za 2 percentny urok a v nasledujucich rokoch to bude zrat inflacia ma prilis laka. Aj ked ratam, ze na tom mozem prerobit, beriem to ako skusenost s prvym bytom na prenajom. Idealne by som to chcel samozrejme bez starosti, takze rozmyslam, ci niekto riesi investicne nehnutelnosti, kto by mi pomohol s kupou a vyjednavanim. A nasledne aj sprava bytu, to urcite nechcem riesit ja, pozeral som napriklad idealninajomce.cz a oni si beru 15%, s tym ze riesia opravy a platia najom, aj ked nie je nehnutelnost obsadena.
Co mi na to poviete? Zatial mi to znie ako no brainer. Pomaly pozeram ponuky v brne nech sa trochu zorientujem v cene a snazim sa na tom pocitat ROI podla vysky hypoteky. Nevadilo by mi dajme tomu na tu nehnutelnost prispievat par tisic mesacne a za 30 rokov je nehnutelnost cela moja.
Z REIT to moc nejde porovnavat podla mna, kedze tam je sice pekna dividneda/capital gain, ale pri nehnutelnosti to ROI dava hypoteka na uplne inu uroven.
(zisk z nájmu krát 20 let) děleno pořizovací náklady.