Lynx
Moderátor: VSbrok
Re: Lynx
Pokud si necháte poslat peníze z účtu u Lynxu na svůj účet, bude tam jako odesílatel fungovat IB. Konkrétně české koruny mi přišly na účet od:
INTERACTIVE BROKERS, HSBC France - pobočka Praha
INTERACTIVE BROKERS, HSBC France - pobočka Praha
-
- Začátečník
To je bohužel úplně zbytečné.
Obchodní smlouvy s brokery jsou veřejně dostupné, tak si je prosím přečti a pokud nějaký konkrétní bod nebude jasný, tak sem s ním.
Výběr brokera je vážná věc a nejsou to párky za výlohou. A všichni víme, že než se něco podepíše, tak se tomu musí porozumět. Proto se také broker povinně ptá na investiční dotazník. Až se něco podělá, tak aby klient neříkal u soudu že nic nevěděl, že to oni.
Nic ve zlém
Ukázku z Patrie a s mými připomínkami jsem tu posílal, zde jsou další plná znění:
PATRIA:
https://cdn.patria-direct.cz/Archive/Ob ... -12-01.pdf
FIO:
https://www.fio.cz/docs/cz/I_Investicni ... chrana.pdf
XTB:
https://xtb.scdn5.secure.raxcdn.com/fil ... 400976.pdf
Obchodní smlouvy s brokery jsou veřejně dostupné, tak si je prosím přečti a pokud nějaký konkrétní bod nebude jasný, tak sem s ním.
Výběr brokera je vážná věc a nejsou to párky za výlohou. A všichni víme, že než se něco podepíše, tak se tomu musí porozumět. Proto se také broker povinně ptá na investiční dotazník. Až se něco podělá, tak aby klient neříkal u soudu že nic nevěděl, že to oni.
Nic ve zlém
Ukázku z Patrie a s mými připomínkami jsem tu posílal, zde jsou další plná znění:
PATRIA:
https://cdn.patria-direct.cz/Archive/Ob ... -12-01.pdf
FIO:
https://www.fio.cz/docs/cz/I_Investicni ... chrana.pdf
XTB:
https://xtb.scdn5.secure.raxcdn.com/fil ... 400976.pdf
ČEZ, Moneta
AAPL, ABNB, AT&T, 3M, GSK, INTC, KHC, WBA, JNJ, MCD, CSCO, ENB, MPW
BASF, Allianz, Lufthansa, RDS-B, BMW, Santander, BHP/BIL
Spekulace: ABNB, CRSR
AAPL, ABNB, AT&T, 3M, GSK, INTC, KHC, WBA, JNJ, MCD, CSCO, ENB, MPW
BASF, Allianz, Lufthansa, RDS-B, BMW, Santander, BHP/BIL
Spekulace: ABNB, CRSR
Bohužel si myslím, že pravda bude asi někde mezi. Sice bude asi pravda to co píšeš o Lynx, jakožto "schránce" v aktuálním znění sml. podm. A současně SPIC u IBKR. Nicméně jsem z toho pochopil, že budeme s převodem potvrzovat nové smluv. podm. s IBIE, nebo IBLUX. A zároveň sám Lynx upozorňuje, že u IBIE i IBLUX nově už nebude zajištění několika subjekty, tedy doposud u IBUK a SIPC u IBKR (US), ale pouze těmi nově založenými EU subjekty. Takže ano, příp. krach Lynxu nás možná nebude muset i nadále trápit, ale rozhodně už nebude tou poslední instancí SPIC, ale EU s kompenzací do max. €20.000. Viz to co jsem tu od nich už citoval:Glueless píše: ↑18 lis 2020 19:18..
Lynx sice ručí "jen" do výše 20.000 EUR, ale Lynx je taky jen shell company (prázdná skořápka), ten předává informace o příkazech a penězích do IB. IB je pak jištěna dle SIPC do výše 500.000 USD (dílčí limit na peníze je 250.000 USD) a navíc má akcie na několika depozitních účtech u různých depozitářů, všechny oddělené od IB.
...
Dle dostupných informací (od Lynx) krach L. nemá vliv na majetek investora jiný, než dočasnou nedostupnost prostředků. Pojištění akcií+hotovost je do 500.000 USD.
...
Těžko ale odhadovat, u koho budou nově držené aspoň samotné cenné papíry. Jestli alespoň to zůstane, jako doposud.Dnes:
V případě nepředvídaného bankrotu tak spadáte částečně pod americkou US Securities Investor Protection Corporation (Americká společnost pro ochranu investorů v oblasti cenných papírů) a částečně pod britský Financial Services Compensation Scheme (Britský systém kompenzačních služeb). Případné další informace naleznete na www.lynxbroker.cz/platforma-a-nastroje/ochrana-uctu/.
Nově:
U nových evropských subjektů IBLUX a IBIE se už účet ale skládá jen z jednoho segmentu. K ochraně vašich prostředků u IBLUX tak slouží lucemburský Système d’indemnisation des investisseurs a u IBIE irský Investor Compensation Scheme.
Oba tyto subjekty pak zjišťují kompenzaci do výše €20.000.
díky za info, budoucí podobu smlouvy jsem neviděl, tudíž netuším jak to mají v Lux a Irsku, ale budu si na to dávat pozor.alt64mor píše: ↑19 lis 2020 18:16Bohužel si myslím, že pravda bude asi někde mezi.Glueless píše: ↑18 lis 2020 19:18..
IB je pak jištěna dle SIPC do výše 500.000 USD (dílčí limit na peníze je 250.000 USD) a navíc má akcie na několika depozitních účtech u různých depozitářů, všechny oddělené od IB.
...
Dle dostupných informací (od Lynx) krach L. nemá vliv na majetek investora jiný, než dočasnou nedostupnost prostředků. Pojištění akcií+hotovost je do 500.000 USD.
...
ale rozhodně už nebude tou poslední instancí SPIC, ale EU s kompenzací do max. €20.000. Viz to co jsem tu od nich už citoval:Těžko ale odhadovat, u koho budou nově držené aspoň samotné cenné papíry. Jestli alespoň to zůstane, jako doposud.
Nově:
U nových evropských subjektů IBLUX a IBIE se už účet ale skládá jen z jednoho segmentu. K ochraně vašich prostředků u IBLUX tak slouží lucemburský Système d’indemnisation des investisseurs a u IBIE irský Investor Compensation Scheme.
Oba tyto subjekty pak zjišťují kompenzaci do výše €20.000.
G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...
You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.
You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.
A neni to pojisteni 20000 na jedno rodne cislo? Nevim, zatim jsem to nesledoval, jen se ptam, jestli nekdo nevi.
APD/ABBV,JNJ,PFE/DUK,ENB,ČEZ/EMR,LMT,MMM,SWK / CL,GIS,MO,PEP/DEA,FRT,IRM,O/ARCC,CSWC,MAIN/ORI,PRU/ RIO/BNS,Komerční Banka
-
- Začátečník
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 1 time
Už jsem to tu myslím někde psal. Pojištění u jednoho brokera se vztahuje na jedno r.č. Ověřoval jsem si to. Rozdělení, alias založení druhého účtu jedné osoby u stejného brokera neřeší rozložení rizika podpojištění.