Já začal se stock pickingem jen před rokem a kus, takže to není dostatečná doba na posouzení - předtím jsem několik let sypal do různých fondů a ETF. Když ten rok shrnu, tak jsem jen nepatrně v plusu, zatímco kdybych kupoval index odhadem v podobných objemech a momentech, mám kolem deseti procent zisk. Takže zatím můžu s klidem prohlásit, že bych na tom byl líp s ETF.Inev píše: ↑13 lis 2020 12:05Ti z vás, kteří máte samostatné akcie, jste schopni výkonost vyjádřit číslem? Např. za 5 let je divi v průměru 4,5 % p.a. a zhodnocení portfolia je za 5 let 21 % ? Že se vám zvedá divi každý rok o 10 % atd. Čím delší období, tím lépe. Díky za jakékoliv smysluplná čísla.
Je to hlavně tím, že jsem těžce v REITs a měl jsem velkou pozici Shellu, takže jsem se v podstatě krásně "trefil" do těch nejvíce zasažených odvětví. Navíc jsem během prvních pár měsíců nasekal pár chyb, které bych už teď asi neudělal. Reálně to ale chci posoudit nejdřív za tři roky, protože na delším období to bude víc vypovídající. I tak si ale myslím, že index spíš asi nepřekonám a bude mi stačit se k němu přiblížit.
Jde mi hlavně o to, že ten individuální výběr akcií je pro mě mnohem zajímavější, zábavnější a víc mě motivuje investovat. A navíc mám pocit nižšího rizika, když vím, co se děje ve firmách, které mám, než když si koupím nějaký anonymní balíček, který obsahuje spoustu předražených titulů. Reálně ta diverzifikace ETF pomáhá k nižšímu riziku než jaké má portfolio 20 titulů, ale ta psychologie je také důležitá. Kdybych měl plošně koupený celý trh, nutí mě to víc nakupovat a prodávat podle aktuálního dění ve světě, zatímco takhle se prostě podívám na výsledky firmy, řeknu si ok, trh je pesimistický, ale tahle firma jede a vydělává, tak jí nemusím prodávat a těším se na dividendu.