Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Marek
Investor

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Příspěvek od Marek » 04 lis 2020 17:34

Martin píše:
04 lis 2020 11:08
Co jste koupili do patecnich propadu? Ja klasika nic nestihl (naredit ABBV, u PEP jsem cekal na 130), jede to zase vse do zelenych, uz z ty "hromady" USD padam...pred prumerovanim dolu u MAIN, MO, IRM bych radsi rozsiril ptf.
Nexteru a predtim JP Morgan (ulovit JPM na $96,5 mne tesi hodne, bo mam osobni strop $100). Prokaucoval jsem Paypal, zejm. po earnings, kdy sel do naprosteho cerveneho kontru ale nechtel jsem 2x utracet v 1 tydnu za akcie, no dnes je tam, kde byl tesne pred Q3E. Tak si holt jeste dopockam na nejaky dump spojeny s prezidentskym mrdnikem (Trump a Biden uz hrozi pravniky etc.)

Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Příspěvek od Glueless » 04 lis 2020 19:12

StanikKolarik píše:
04 lis 2020 17:19
No já jsem zvažoval:
- že pustím kus NYSE:F (+14%) protože ho mám docela velký kus ptf
- že pustím kus NDQ:NWL (+30%) protože by se hodil cash
- doprodám zbytek NYSE:NUE (+39%) protože ho mám jenom kousek a hodil by se cash

ale nakonec jsem neudělal nic, protože mám strach že to prodám brzo

prý by bylo dobré se zbavit MAIN a LYB, ale přijde mi to oboje dobré na držení a dojení divi
možná článek pro tebe, minimálně pro zamyšlení, už titulek hovoří za vše:
https://seekingalpha.com/article/438476 ... le-you-can

Já je chtěl koupit několikrát, ale nikdy nenašel odvahu (naštěstí, byl bych asi ve ztrátě). Vždy, když jsem tam viděl dno, tak šli hlouběji...

K těm ostatním, NWL nesleduji, ale zbytek je na "hliněných nohách", opatrně.

G.
Naposledy upravil(a) Glueless dne 05 lis 2020 09:50, celkem upraveno 3 x.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Daniel
Začátečník

Příspěvek od Daniel » 04 lis 2020 20:27

Marek píše:
04 lis 2020 17:34
Martin píše:
04 lis 2020 11:08
Co jste koupili do patecnich propadu? Ja klasika nic nestihl (naredit ABBV, u PEP jsem cekal na 130), jede to zase vse do zelenych, uz z ty "hromady" USD padam...pred prumerovanim dolu u MAIN, MO, IRM bych radsi rozsiril ptf.
Nexteru a predtim JP Morgan (ulovit JPM na $96,5 mne tesi hodne, bo mam osobni strop $100). Prokaucoval jsem Paypal, zejm. po earnings, kdy sel do naprosteho cerveneho kontru ale nechtel jsem 2x utracet v 1 tydnu za akcie, no dnes je tam, kde byl tesne pred Q3E. Tak si holt jeste dopockam na nejaky dump spojeny s prezidentskym mrdnikem (Trump a Biden uz hrozi pravniky etc.)
Já jsem ten Paypal naštěstí včera stihl - už jsem si na něj dlouho brousil zuby, protože moje portfolio je plný "value traps" a měl bych začít expandovat do perspektivnějších odvětví. To byla ale zatím výjimka, protože jinak jsem v pátek zase neodolal a přikoupil několik REITů a BDC.

Asi jsem klasickej yield chaser, protože mě prostě vidět ty dividendy hodně motivuje šetřit a investovat. Takže jakmile klesají hlavně kvůli blbý náladě a nejistotě, zatímco právě reportovaly solidní výsledky, tak přikupuju. Z nějakýho důvodu jsem mohem klidnější s volatilním REITem, kterej vyplácí 6-10 % dividendu, než s trendy akcií, která se prostě obchoduje jako kdyby 30 % růstu byla jasná věc. Takže zatímco technologie při náznaku propadu nervózně vyprodávám, REITy a BDCs celkem s klidem držím. Typickej příklad je ABR nebo MAIN, kde jsem měl trošku na začátku roku a po březnu několikrát přikupoval, a teď v pátek zase.

Prostě vysoká dividenda mě motivuje investovat a držet, zatímco třeba s Microsoftem mám už dva roky velmi stresující vztah plnej obsesivního sledování a mírnýho zisku, kterej by byl mnohem vyšší, kdybych ho prostě jen držel. Ale u firmy s vyšším PE a zanedbatelnou dividendou mě to prostě nutí prodávat, když to během chvíle skočí o deset procent nahoru a pak se to začne otáčet dolů... Taky je možnost, že prostě neumím správně ocenit růstový/technologický společnosti a podceňuju riziko REITs a BDCs, no.

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 04 lis 2020 22:20

PayPal: sere mne, ze jsem nezopakoval druhy pekny vstup na $17X, myslel jsem, ze se trhy nad nestandardnim prubehem prezidentskych voleb pohnou opacnym smerem, coz jeste dotnou "horsi" vysledky firmy, ale nestalo se tak. Na druhou stranu se ta firma opet velmi pravdepodobne podiva nize, takze si proste pockam. Je to podle mne velice sexy kombinace financi a technologii, hlavne pokud nekdo nechce drzet Visu ci MasterCard. Uzivatelsky neni PP moc popularni firma, ale z investorskeho hlediska vypada velmi hezky a ma neco jako 10+let nepreruseny vyvoj YoY revenue...

Za vetsi pecku tedy pokladam Nvidii, nebo Facebook (zde uz mam fakt prekoupene, ci lepe receno rustem prebujele, pozice), ktery i s $750B m-capem nadale popira obecne predpoklady rustu, a zda se, ze se dostane na trilion s nulovym ci minimalnim zadluzenim, a opet zcela zlikvidoval jiz tak pozitivni predpovedi:
https://seekingalpha.com/article/438397 ... ings-again
(Tedy, kdyz uz mne netesi neprikup PP, alespon mne castecne retrospektivne zahreje ten prikup FB pred par tydny)
V podstate si myslim, ze FB je pro svou fantastickou rozvahu nyni jeste levny :), ale u tech "mensich" technologii s p/e v desitkach se uz posledne dobou strasne bojim...

Dividendove akcie? Nic super, co bych potreboval doplnit, nevidim... Snad jen chci vybudovat DGI pozici v JP Morgan (ktery je podle mne pod $100 za dobry prachy)... anebo 3M, ale tihle uz mi prijdou subjektivne predrazeny

Vokvok
Začátečník

Příspěvek od Vokvok » 04 lis 2020 22:41

Ale kdyz chci nakupovat ETF na NYSE a NASDAQ a ne pres Fio? Fio to asi umi, ale draze.

Degiro to neumi a IB myslim taky ne.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 04 lis 2020 22:51

IB to umí, stačí se prohlásit za profesionála a zaplatit vyšší poplatky.

Nebo si pořiď např. Tastyworks. Už se to tu párkrát řešilo.

bulinak
Pokročilý

Příspěvek od bulinak » 05 lis 2020 09:11

Já jsem při otevření trhu včera přizobl MO. Viděl jsem, že se zase víc legalizuje konopí, tak jsem doředil, než to uteče...
Stavím zoo.

Vojta
Začátečník

Příspěvek od Vojta » 06 lis 2020 17:57

Pondělní nákup CVS za 56,5 USD se po dnešních výsledcích a pozitivním výhledu jeví jako dobrý krok. Na stranu druhou ale část pozice asi upustím, protože po volbách přijdou na řadu zase lockdowny, takže bude možnost přikoupit zase levněji až opadne hype.
CZK:AVAST,CEZ,KOFOL,KOMB,TELEC,VIG
EUR:EUNL,R6C3,VZLE
USD:AAPL,ARKG,BIIB,C,CVS,DB,EPD,ESPO,GE,GILD,HASI,HPQ,NHI,NOK,OTGLY,PLTR,PRNT,TAK,VGT,WFC

StanikKolarik
Investor

Příspěvek od StanikKolarik » 07 lis 2020 14:58

nakonec jsem v udělal průvan...
-100% NDQ:AMRX (za 5,0USD)
-100% NDQ:UBER (za 43,0USD)
+33% NYSE:BP (za 16,33USD) a stihl dividendu
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,

VSbrok
Site Admin
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSbrok » 09 lis 2020 06:58

Taky jsem navýšil BP před ex-divi. Gratulace ... ;)
Investuji na důchod a klidný spánek

Zamčeno