Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v03

Příspěvek od Glueless » 25 říj 2020 19:28

Pavel píše:
25 říj 2020 10:22
Glueless: Utíkáš od tématu a píšeš o něčem jiném, podívej se pořádně na začátek toho, co jsem psal. Vůbec nešlo o nějaké diskontování a časovou hodnotu peněz, ani o výpočty DGI.

Šlo jen o jednoduchou úvahu, že když mi investice vynese 6% (po zdanění 5,1%), tak od ní po odečtení inflace 3,1% vychází výnos 2% (nazvat ho můžeme třeba reálný výnos nebo výnos nad inflaci).

Nic víc, nic míň. A protože jsi se včera 7:46 pm tak trochu "vysmál" Vokvokovi, zastal jsem se ho, protože si myslím, že má pravdu a počítá to správně. Toť vše.
Neutíkám, vracím se k tématu vlákna.

Nicméně, to, o čem nyní píšeme, je diskontování a návratnost investice, doplnil jsem téma o proměnné, které zanedbáváš ve svém výpočtu. Nejznámější modely jsou DDM a DCF.
Každý model je nutně zjednodušení složité reality, ale ta Vaše metodika výpočtu je podle mě za hranou, odečítáš inflaci od dividendy a zbytek proměnných ignoruješ. Ale nezakazuji ti to tak chápat.

Já jsem udělal, co jsem mohl: Výpočet a proměnné jsem vysvětlil, ukázal na příkladu, ale pochopit jej za tebe (vás) nemohu.
Dál už to vzdám. Uvítám a zúčastním se odborné diskuse, hádku nebo "flame" nevyvolávám a nepokračuji.

ad Vokvok: reagoval jsem na něj mírně nepříjemně, protože tady měl pár provokativních vstupů. Přečti si víc jeho komentářů.

Glueless
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Drmla
Začátečník
Been thanked: 1 time

Příspěvek od Drmla » 25 říj 2020 19:40

Nic složitého na tom nevidím 🤔
Inflace a reálný výnos investic
Příklad: Uvažujme akcii, kterou se rozhodneme držet od října roku 1 do října roku 2. V 1 jsme zainvestovali 100 tis. USD do akcie A. V roce 2 jsme pozici uzavřeli a obdrželi původních zainvestovaných 100 tis. USD a 10 tis na rozdílu pořizovací a prodejní ceny. Na první pohled by se mohlo zdát, že náš příjem byl 110 tis. – z toho ale musíme uvažovat pořizovací cenu, daně, poplatky a v neposlední řadě ještě inflaci. Zatímco v roce jedna bychom si za těchto 110 tis mohli koupit 100 kg jablek, tak v roce 2 už je to kvůli inflaci pouze 98 kg.

To implikuje, že peníze už nemají stejnou hodnotu jako v roce 1, ale mají např. o 2 % menší hodnotu. To znamená, že ještě předtím, než zdaním výsledek svého obchodu, musím uvažovat, že zmíněných 110 tis. je ve skutečnosti 107,8 tis. v jednotkách minulého roku. Tím se dostaneme k reálnému příjmu. Výsledek 110 tis. je výsledek nominální, 107,8 je reálný. Pokud od tohoto čísla odečteme poplatky, pořizovací cenu, daně atp., tak dostaneme zisk očištěný o inflaci.
https://www.lynxbroker.cz/vzdelavani/in ... nvestovani

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 25 říj 2020 21:40

Drmla píše:
25 říj 2020 19:40
Nic složitého na tom nevidím 🤔
Inflace a reálný výnos investic
Příklad: Uvažujme akcii, kterou se rozhodneme držet od října roku 1 do října roku 2. V 1 jsme zainvestovali 100 tis. USD do akcie A. V roce 2 jsme pozici uzavřeli a obdrželi původních zainvestovaných 100 tis. USD a 10 tis na rozdílu pořizovací a prodejní ceny. Na první pohled by se mohlo zdát, že náš příjem byl 110 tis. – z toho ale musíme uvažovat pořizovací cenu, daně, poplatky a v neposlední řadě ještě inflaci. Zatímco v roce jedna bychom si za těchto 110 tis mohli koupit 100 kg jablek, tak v roce 2 už je to kvůli inflaci pouze 98 kg.

To implikuje, že peníze už nemají stejnou hodnotu jako v roce 1, ale mají např. o 2 % menší hodnotu. To znamená, že ještě předtím, než zdaním výsledek svého obchodu, musím uvažovat, že zmíněných 110 tis. je ve skutečnosti 107,8 tis. v jednotkách minulého roku. Tím se dostaneme k reálnému příjmu. Výsledek 110 tis. je výsledek nominální, 107,8 je reálný. Pokud od tohoto čísla odečteme poplatky, pořizovací cenu, daně atp., tak dostaneme zisk očištěný o inflaci.
https://www.lynxbroker.cz/vzdelavani/in ... nvestovani
jj, díky, článek popisuje, to, co jsem popsal pod body 1. a 2. dnes v 9:30 (růst hodnoty celé investice a odečet inflace od celé investice, nikoliv pouze od připsané divi).
Oni teda zase nepopisují divi a její růst, ale berme to tak, že uzavření pozice a obdržení 110tKč je hodnota akcií+divi. Inflaci pak odečítáš z celé investované částky.

G.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 26 říj 2020 10:33

Sledujte někdo SAP? Dnes to celkem padlo. Zvažuji přikoupit.

Futures jinak vypadají celkem dole (VIX up). Stejně si ale myslím, že s tím ty volby ani zdaleka nepohnou tak, jako první vlna COVID.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 26 říj 2020 11:02

Investor007 píše:
26 říj 2020 10:33
Sledujte někdo SAP? Dnes to celkem padlo. Zvažuji přikoupit.
teď jse mse na ně díval, vypadá to spíš, že je to pád z předraženého do "jen" drahého pásma, viz tab.
Růst tržeb za poslední tři roky 8,3 % to podle mě neospravedlní.

G.
Přílohy
SAP fundaments.JPG
SAP fundaments.JPG (27.83 KiB) Zobrazeno 2730 x

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 26 říj 2020 11:46

Otázka jestli to takhle u IT firem člověk může "postaru" brát.

Korporát a SAP na ně navázaný je ale dost zkostnatělý. Implementace většinou vyžaduje dost onsite účast (konzultace, servis, armáda analytiků, apod.) a jestli se teď fabriky budou spíš zavírat může se to projevit v tomto směru.

Drmla
Začátečník
Been thanked: 1 time

Příspěvek od Drmla » 26 říj 2020 12:35

SAP, jako ten produkt, je naprostá hrůza. Firma kde pracuji jej teď zavádí. Strašné. Je to zralé na náhradu něčím jiným, více user friendly, více automatizované, jednodušší, levnější. Někdo nějaké info z oboru, co by mohlo SAP nahradit? Když to vidím, tak se mi nechce věřit, že je SAP takový zlatý standard v ERP.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 26 říj 2020 12:53

SAP je hrůza a právě proto se to používá ve zkostnatělých korporátech, které jsou samy o sobě se svými procesy hrůza.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 26 říj 2020 13:22

Drmla píše:
26 říj 2020 12:35
SAP, jako ten produkt, je naprostá hrůza. Firma kde pracuji jej teď zavádí. Strašné. Je to zralé na náhradu něčím jiným, více user friendly, více automatizované, jednodušší, levnější. Někdo nějaké info z oboru, co by mohlo SAP nahradit? Když to vidím, tak se mi nechce věřit, že je SAP takový zlatý standard v ERP.
já mám podobný postřeh, když jsem s tím pracoval. Ale ty firmy musí mít nějaký SW a musí fungovat.

Mám za to, že experimentovat s nějakou lepší náhradou nikdo nemá odvahu, prostě jedeš na blbém softu, protože nikdo nemá koule to změnit a zaučovat všechny znova a riskovat, že bude mít bug...

G
P.S. ten růst 8,3 %, co jsem spočítal je ročně, nikoliv za celé období.

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 26 říj 2020 17:03

nakoupil jsem opet intel :)

Zamčeno