Panové motáte tu několik věcí dokupy ... takže pojednom ...
Kubees: rozlišuje se příjem z dividend a z prodeje cenných papírů, NELZE míchat dokupy, jsou to jiné paragrafy zákona! DAP podáváš pouze tehdy, když Tvůj příjem přesáhne zákonem danou hranici, 6 nebo 15 tisíc, více v článcích od minarja na IG webu.
DAP lze dělat tzv. napůl elektronicky, tedy že vyplníš formulář na webu FÚ, dáš odeslat bez podpisu, tím se Ti vytvoří jeden papír, který podepíšeš a fyzicky doneseš na FÚ.
... anebo vytiskneš všechno a taky doneseš na FÚ.
Teď k Datovce...
Pokud máš Datovku, tak již pro komunikaci s úřady MUSÍŠ použivat pouze ji, nelze posílat dopisy ... tedy lze, ale ouřada Ti za to může napálit i 1000 kč pokutu, žes ji nepoužil.
Takže jakmile máš Datovku, tak DAP MUSÍŠ podávat elektronicky, tedy vyplníš formuláš na FÚ webu a dáš odeslat Datovkou ... dvě kliknutí a hotové ... nikam nemusíš chodit.
Doručování
stejně jako mají různé dopisy různou dodací lhůtu, tak to samé platí i pro zprávy doručené Datovkou.
Některé dopisy Vám pošťák prostě hodí do schránky a berou se jako doručené a je jedno esli jste měsíc na dovolené.
Jiné dopisy jsou do vlastních rukou = pošťák vyžaduje Váš podpis. Ekvivalent u Datovky je přihlášení = dokud se nepřihlásíte, tak je zpráva považována za NEdoručenou.
A pak jsou dopisy do vlastních rukou, ale pokud je nepřevezmete, tak je pošťák po 10ti dnech hodí do schránky. To samé platí u Datovky, když příjde a Vy se do Datovky po 10dnů nepřihlásíte, tak je to považováno za doručené.
Takže jak vidno, aspoň v něčem naši zákonodárci nebyly úplný lamy. Bohužel asi jediná vyjímka
A nakonec k heslům.
- zaprvé používám Keepass, kde mám všechna hesla v 3x 2048 kryptovaném souboru s 15ti místným heslem. Osobně si už dneska pamatuju jen 3 hesla (doma do PC, do firemního PC a do Keepassu)
- zadruhé použivám portable appku Datovka, kterou mám jak na PC, tak ve Veracryptu na Flashce = pustím, ona se připojí, stáhne a odpojí. Vše je uloženo u mě na PC nebo Flashce (a pravidelně zálohuju na NAS s mirrorrem). Takže ať si to po 3 měsících klidně mažou ... placené uložení (Trezor) u PoČty si fakt platit nebudu.