Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Příspěvek od Glueless » 06 zář 2020 12:20

Investor007 píše:
05 zář 2020 21:19
Někdo zvažuje přizobnout LMT? Získal 62B kontrakt. Já budu v úterý zadávat LMT příkazy a čekat na nějaké korekce, kdy by ho mohl stáhnout dolů trochu SPY. Dividenda taky není špatná. Jediné co mi trochu vadí je zadlužení, ale to je u zbrojařů docela folklór.

Siemens jsem taky zvažoval a pořád čekal na korekci a on mezitím rostl. To samé Allianz. V ČR pak ČEZ a Erste. Tak si holt počkám na "druhou vlnu" pokud se budou u nás konat další poklesy.
Ja se hlasim do nakupni rady.
Ale zatim ne, neni dobra doba na nakup, vyletel (pokus o dvojsmysl) prilis vysoko a trh se ted trese.
Pockam chvili napr.na 360
G.
P. S. Ten siemens jsem vyskrabl jak ze dna kastrolu :lol:
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Jack N.
Začátečník

Příspěvek od Jack N. » 06 zář 2020 14:12

A mit 1 automobilku v ptf je za mne zcela OK, je mylne se domnivat, ze jejich marast potrva vecne (nic neroste, ale ani nepada do nebe :) )
Co je skvělé pro uživatele nemusí být výhodné pro investory. U automobilek je velmi silné konkurenční prostředí a hrozba dalších regulací. Nějakým aktivním způsobem z toho může jít vymáčknout zisk, ale na vyloženě dlouhodobé držení pokud možno bez starostí je nevidím.

A abych zůstal v tématu, tak jeden z mála sektorů co je nyní výhodně oceněn jsou utility. Namátkově ALE, BKH, DUK, NWE, PNW, POR, SO, UGI, pro odvážnější FE (moc uhlených elektráren) nebo EXC (samé jádro).

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 06 zář 2020 14:24

Jack N. píše:
06 zář 2020 14:12
A mit 1 automobilku v ptf je za mne zcela OK, je mylne se domnivat, ze jejich marast potrva vecne (nic neroste, ale ani nepada do nebe :) )
Co je skvělé pro uživatele nemusí být výhodné pro investory. U automobilek je velmi silné konkurenční prostředí a
u automobilek (a např. ještě aerolinií) vidím problém ve velmi velkých fixních nákladech. Auta ještě podléhají častému zlepšování a módním trendům. To je snad nejhorší možná kombinace :o

Ve srovnání třeba s kokakolou...tam změnili recept naposled když škrtli listy koky :D

Ale za zkušenosti se platí a Marek psal, že to očekával.

ad utility: podívej se na AVA
G.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 06 zář 2020 14:47

Investor007 píše:
04 zář 2020 18:34
Dívám se na insintric value AMZN a vyšlo mi 3368 a GOOGL 1630, dnes byly oba pod touto hranicí. Přesto jsem instinktivně ještě nenakoupil. Máte někdo pro tyhle nějakou realistickou cílovku? Většina lidí vezme únor a snaží se něco ubrat, ale to asi není úplně realistické.
já se přiznám, mám problém s určením vnitřní hodnoty (a nákupem) firmy, která "kašle" (mírná nadsázka) na zisky (AMZN). Z čeho a jak pak určíš hodnotu pro akcionáře? Tato firma "nic" nevygeneruje, co by se dalo rozdělit mezi akcionáře.
Podíl na trhu si nerozdělíš a zlikvidované konkurenty taky ne (skalp na zdi JCPenney? :D )

G.

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 06 zář 2020 14:53

Tak ja mam 12/27 akcii v ptf ktere pokladam za nejakym zpusobem rizikove/problemove/volatilni atd. Ale pres to vsechno jsem nyni v plusu a nejaky dividendy taky chodi. Zajici se pocitaji az v duchodu :) Mne se mnohe problemove firmy jako Bmw, Lufthansa, Chevron, Daimler, Gilead, Shell... libi a jsem s to je drzet nehlede na horsi fundamenty ci cisla (nesmi vsak jit vlastni neschopnosti zcela do kytek). Napr. jsem jejich zakaznikem ci maji dobrou venkovni image, schopny management, dlouhou tradici atp. Zadna firma neni zcela cernobila.

Ad dalsi diskuze, a vam jako nevadi kupovat utility na pe 17-30? Vic jsem na to nekoukal, ale stejne...

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 06 zář 2020 15:55

Marek píše:
06 zář 2020 14:53
Tak ja mam 12/27 akcii v ptf ktere pokladam za nejakym zpusobem rizikove/problemove/volatilni atd.

Zajici se pocitaji az v duchodu :)

Ad dalsi diskuze, a vam jako nevadi kupovat utility na pe 17-30? Vic jsem na to nekoukal, ale stejne...
Ode mě to určitě neber jako kritiku, mé příspěvky jsou myšleny jako věcná diskuse na inv. témata.
Za mě máš PTF v poho. Sám má v PTF "zvláštní zajíce", beru to průměrováním: jeden velký vítěz smaže několik proher (v mém případě budu potřebovat smazat sice malinkou, ale velkou % ztrátu ve wirecard).

Jak říkáš, spousta firem je divoká jízda. Já několikrát "jel" AAPL, když šel na půlku, pak jsem udělal pár desítek procent. Možnosti byly:
1. Držet jej do teď, vydělám 10x tolik
2. mít stoploss, tak jsem to projel
3. vystoupit s pár desítkma %
finta je v tom, že dopředu nevíš, která varianta je správná.

ad util: v mých očích je AVA s P/E=17 a DY=4,4% v poho, na US utilitu je to pěkný normál.

G.

Borek
Začátečník

Příspěvek od Borek » 06 zář 2020 17:30

To je tip na short?
Nikoliv, to nebyl žádný tip.
Jsem rozesmal sam sebe, ale moc
Bylo mi potěšením tě rozesmát, opravdu.
Koupil jsi to?
To fakt ne, to by teď kupoval jen šílenec.
Zacala skola, tak ti dam domaci ukol.
Čece, víš že ani netřeba?

Odkaz jsem vložil konkrétně pro tebe, abych poopravil tvrzení, že nezvládají výrobu a jsou strašně nespolehlivý. Přestože je to teď nafouklá bublina a nic jinýho si nemyslím, tak po větším než malém propadu nakupovat budu, protože budoucnost vidím.

Jack N.
Začátečník

Příspěvek od Jack N. » 06 zář 2020 18:39

Marek píše:
Utility, které jsem uvedl mají forw PE 11-16. To je slušné ne ?

Glueless - Avistu znám, z obdobného ranku (velký podíl hydro) se mi o trochu víc líbí NorthWestern (mírně lepší valuace, ziskovost, hotovostní toky).

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 06 zář 2020 18:48

vůbec jsi nepochopil jádro mé polemiky...

1. máš svaté právo si kupovat, co chceš, za své peníze.
2. jako investice tvrdím, že tesla je předražená, na tom se nic nemění, každý kdo si udělal d.ů. ví, co znamená P/E=911. A růst? Odhad jsme četl na 30 %. Spočítej si za kolik let se takovým růstem dostaneš na normální valuace. A to 30% růst neudrží dýl než pár let.
3. proti el.autům nejsem naložen, až se do toho pořádně vloží ostatní velké automobilky, bude se tesla (investoři) divit
4. tvrdím, že je to módní a frajeřinka. Na ani jedno jsem nikdy nebyl.

ad článek, citace:
Nejčastěji si majitelé stěžovali na nepřesné slícování v interiéru...
chjo...

hele, já jsem racionálně založený člověk s citem pro technické obory, matematiku a technologii především. Na mě nemůžeš s entuziasmem. Já si dobře pamatuju dotcom, housing boom-bust.
Dále, nevím, kolik jsi viděl výrob automobilů, kolik jsi stavěl/ladil výrobních procesů obecně a kolik jsi toho na-auditoval. Některé věci se prostě vysvětlit nedají, to musíš mít tak 20+let zkušeností...

Good Luck Investing
Glueless
P.S. ale na short to nevidím, proti šílencům se nedá zaujmout rozumný postoj, můžeš je jen ignorovat.
Naposledy upravil(a) Glueless dne 06 zář 2020 18:51, celkem upraveno 1 x.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 06 zář 2020 18:50

Jack N. píše:
06 zář 2020 18:39
Marek píše:
Utility, které jsem uvedl mají forw PE 11-16. To je slušné ne ?

Glueless - Avistu znám, z obdobného ranku (velký podíl hydro) se mi o trochu víc líbí NorthWestern (mírně lepší valuace, ziskovost, hotovostní toky).
díky za tip (NWE), podívám se na ni, mám teď po "D" volné místo v util sektoru.

Glueless

Zamčeno