Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Příspěvek od Glueless » 26 srp 2020 17:46

Pavel píše:
25 srp 2020 23:55
Glueless: Nevidím nikde ani po překontrolování, kde by měla být chyba v mém příspěvku. Asi máme každý jinou zkušenost.

Co je podle tebe na této úvaze nepravdivého?
Na tvé úvaze je nesprávné:
1. Data z historie ti nedávají za pravdu: viz přiložená korelační matice, vysvětlení korelace najdete na wikipedii. Chování těchto tříd aktiv má své "normální" chování, ke kterému nyní nedochází. Každá taková změna značí (nějaký) obrat.

2. Rozsah: já hovořím o třech nezávislých aktivech na all time high, svých absolutních maximech, ty o běžném pohybu "nahoru a dolů". To že výnos dluhopisu se pohybuje proti ceně je zřejmé, přelívání z akcií do dluhopisů a zlata také.
Ale to je právě to, k čemu nyní nedochází! Můj koment je o tom, že JAK akcie TAK dluhop. TAK zlato (všichni spolu!) jsou na svých celoživotních maximech a porušily své přirozené chvání, odpozorované z historie. Některá skupina skupina kupců to prostě nemůže mít správně a cena se propadne.

-----------------------------
Lidové přirovnání: já popisuji zatmění slunce (poměrně řídký jev hodný pozornosti), ty kontruješ tím, že slunce zapadá každý večer...
-----------------------------

Může souviset se zvýšením inflace do budoucna, pak by cena komodit rostla, akcie také, dluhopisy by ale měly klesnout. To právě nenastává, pak by bylo vše jak má.

Glueless
P.S. sorry, je to trochu víc teoretický popis, než jsem si přál, proto přidám tip, ať nejsem off-topic:

Natgas akcie Antero Resources, ticker AR. Když mají ty komodity růst, požene to nahoru vyklesané těžaře :-)
Přílohy
correlation matrix all.png
correlation matrix all.png (43.19 KiB) Zobrazeno 2734 x
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Pavel
Dlouhodobý investor
Been thanked: 1 time

Příspěvek od Pavel » 26 srp 2020 18:50

Glueless: bohužel to není poprvé, co se nemůžu zbavit dojmu, že každý uvažujeme v jiné dimenzi. Když bychom se někdy potkali osobně, věřím že bychom si naše rozdílné názory vysvětlili. Takhle přes webové příspěvky (bez okamžité interakce) se to holt nedaří.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 26 srp 2020 20:22

Pavel píše:
26 srp 2020 18:50
Glueless: bohužel to není poprvé, co se nemůžu zbavit dojmu, že každý uvažujeme v jiné dimenzi. Když bychom se někdy potkali osobně, věřím že bychom si naše rozdílné názory vysvětlili. Takhle přes webové příspěvky (bez okamžité interakce) se to holt nedaří.
njn, já to tedy shrnu jednou větou: až to praskne, tak to bude velká "prda" :D

Glueless

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 26 srp 2020 20:27

Teď je otázka - praskne to na podzim při volbách, nebo při "druhé" vlně korony a následném lockdown? Pokud ne, tak by se to mohlo stát novým normálem a další krizi budeme mít třeba za dalších 11 let. Sleepy Joe tvrdil, že by to nejraději zavřel.

Victor Nettoyeur
Pokročilý

Příspěvek od Victor Nettoyeur » 26 srp 2020 20:56

Investor007 píše:
26 srp 2020 20:27
Teď je otázka - praskne to na podzim při volbách, nebo při "druhé" vlně korony a následném lockdown? Pokud ne, tak by se to mohlo stát novým normálem a další krizi budeme mít třeba za dalších 11 let. Sleepy Joe tvrdil, že by to nejraději zavřel.
Praskne to az FED prestane s prisunem likvidity a to imo v nejblizsi dobe neprestane. Dalsi zavreni ekonomiky uz si nedovedu vubec predstavit, to uz by snad radeji mezi lidi pustili vakcinu, ktera neni na 100% spolehliva nez aby dopustili dalsi propad HDP, protoze by to se z toho 10 let nevyhrabali a veskera vlada u moci uz by sla od po pristich volbach od koryta...btw Trump bude dle meho znovuzvoleny, protoze v pruzkumech spousta lidi neprizna, ze ho bude volit. Biden by sel po ziscich velkych korporaci a to se v teto situaci moc lidem nehodi.
At jen nemlatim prazdnou slamu, posledni nakupy:INTC, CSCO, SNE, OHI a pekne nam spadla TEVA, tak neco malo prikoupim na spakulacku za 8usd;)

Pavel
Dlouhodobý investor
Been thanked: 1 time

Příspěvek od Pavel » 26 srp 2020 22:00

Glueless píše:
26 srp 2020 20:22
Pavel píše:
26 srp 2020 18:50
njn, já to tedy shrnu jednou větou: až to praskne, tak to bude velká "prda" :D

Glueless
Kdy to praskne nikdo neví. Opravdový problém by nastal, když by se utrhla inflace, protože pak by centrální banky měla smrtelné dilema - zvýšit úroky nebo ne? Takovou Sofiinu volbu si zatím nikdo nedovede představit.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 27 srp 2020 19:48

GILD
Gilead Sciences
padá k 60 (dlouhodobý support až zpátky do r2017), cenou se opět dostává do nákupní zóny.

Fundamentální analýza tady nemá smysl, buď budou mít léky na prodej nebo nic nevymyslí...
Vyzná se v tom někdo?

Já jsem rozpolcen, bezpochyby pěkná divi (4+ %), rostoucí divi, ale co tržby? Minulá návratnost je zoufalá, ale co budoucí návratnost?
Pro pořádek, držel jsem pár let, prodal při covidu s malou ztrátou, viděl jsem lepší příležitost a to se mi vyplatilo.

Jediná stopka je ten ne-růst tržeb, ne-schválení léku, divi to nezachrání, mohou zvyšovat jen do doby, než se vyplatí 100 % cash flow...

Jak se na to díváte?
G.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 27 srp 2020 19:50

Já se na to dívám tak, že když klesnou ještě níže už mám LMT příkazy pro postupné ředění. Stačí 1 novinka a vystřelí to o desítky USD nahoru a pak se to dá se ziskem prodat. Lidi jsou teď na covid novinky jako vyšinutí. Na jiné fundamenty se u těchto hráčů moc nehraje. Navíc GILD není žádný nováček na trhu (viz NVAX co vylítl z x USD teprve letos) a není závislý jen na covidu.

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 27 srp 2020 20:30

Na kvalitni "cteni" fundamentu firem jako Gilead potrebujes nejen vysoke ekonomicke, ale take biochemicke ci medicinske vzdelani, jinak je to pro investora povestne "ja o koze, oni o voze"... V zadnem pripade bych si firmu nedovolil odsuzovat coby nekoupitelnou ci soudit zamestnance/management, top-tier pharmacy business (tedy ne takove to dealerske pohibani okolo necich hotovych schvalenych produktu, co dela napr. Cardinal, ktery bych z hlediska bezpecnosti a transparentnosti volil spise) shledavam spolu mozna s nekterymi reity coby nejnarocnejsi na knowhow. Zlate "banalni" firmy jako Cocacola, Walmart...

Navic ta znama brutalni past, kdy vyvines (ci zfuzujes nekoho, kdo vyvine) neco prevratnyho a zlomovyho, polecis uplne vsechny (ci ti "jen" propadne patent) a zase nemas kseft, je desny pocit pharma-krecka pobihajiciho v kleci

Jinak, jak jste si asi vsimli v covidroce raketove vyletely asi vsechny maly farmacie, u kterych se treba jen spekulovalo, ze by mohli neco vyvinout (tedy krome jiz etablovanych kolosu AZN, GILD, PFE apod., ty shilling moc nerozhybal)

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 27 srp 2020 20:42

Já se chystám přizobnout i AZN a PFE až klesnou. Mají podle mne největší potenciál ve vakcíně (odborné kruhy v ČR i USA, odborné periodika, apod.).

Zamčeno