Jojo, angličtina (obecně každé zlepšování znalostí) je solidní investice do sebe. Začít od začátku je asi ten nejlepší nápad.
Já vyrůstal na angličtině pro jazykové školy. Možná vypadá archaicky, ale mělo to smysl. Lekce po lekci postupuješ s novými slovíčky a vždy navrch trochu gramatiky. Všechno procvičíš a nevynecháš žádné cvičení. Založ si sešit a všechna cvičení si piš. Jazyk je třeba ovládat nejen slovem. Co napíšeš čti nahlas. A pak můžeš k další lekci. Ke všem cvičením byl dostupný klíč, takže lze zkontrolovat, zda máš cvičení dobře. Když postupně ovládneš gramatiku, potom už jen stačí doplnit slovní zásobu a jsi v pohodě. Bez gramatiky mluvíš jako Masa Bob. Ty moderní učebnice se gramatikou moc nezabývají. Mám pocit, že jsou vhodné spíše jen na procvičování toho, co už znáš.
A vzal jsem si na to soukromou učitelku. Měl jsem štěstí, že hned na poprvé si vše sedlo a ona byla super. Stará paní, která měla AJ jako koníčka na celý život. Chodil jsem k ní vždy na dvouhodinovky několikrát týdně. Alespoň 2x týdně. Ale spíše častěji.
Spočítal jsem si (a v praxi vyzkoušel), že hromadné kurzy jsou k ničemu. V jednom kurzu se sejde ... kolik? 15 lidí? Spojí dohromady nesourodou skupinku lidí, jejichž znalosti se liší. Jeden nedokáže ani pozdravit a lektor z něj páčí holou větu 10 minut. Ostatní se nudí a čekají až "vypotí" jednu větu. Hodinu v jazykových školách počítají na 45 minut a když si vydělíš 45 minut počtem účastníků, vyjde ti, že v průměru bys mohl za cca 200 Kč/hod získat 3-4 minuty pozornosti lektora.
Pak vyrazíš do školy v Anglii a za 14 dní se ti začnou i sny zdát v angličtině.
Neumím si moc představit, že by jsi se mohl naučit sám bez učitele, pokud nežiješ v anglicky mluvící zemi. Ušetři čas a úsilí a najdi si soukromého učitele/ku.