Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Příspěvek od Glueless » 19 srp 2020 19:39

Investor007 píše:
19 srp 2020 18:00
Já mám nákupku taky o hodně níže a vlastním jen dip INTC. V dnešním marketu pokud chce člověk být ziskový ale nemůže používat logiku. Přijde mi, že čas, který jsem věnoval analýzám se mi absolutně nevrací a zatímco SPY jde nahoru, tak já jsem pořád v červeném :-/. Kdybych ale koupil AAPL, AMZN a TSLA, tak jsem v pohodě. Nejmenší odpor k nákupu u zmíněných mám asi u AMZN. Kdyby udělali split, tak to by bylo teprve rodeo.
toto se popisuje jako "hindsight bias". Zpětný pohled je vždycky jasný.

Jack N. připomněl tulipánovou mánii, já připomenu Isaaca Newtona:

Byl to velmi chytrý fyzik, ale velmi naivní investor.
I.N. zezačátku vydělal na South Sea Co. 100 %, trh však letěl dál nahoru, on nevydržel a přihodil za daleko víc než původní investici a to blízko topu. Trh sletěl a chudák I.N. prodělal 20.000 liber (tehdejších) :!:

a teď dělej rozhodnutí ;)

Good luck investing

G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Příspěvek od Glueless » 19 srp 2020 19:41

Investor007 píše:
19 srp 2020 19:26
Přemýšlím, že po earnings dipu dle výsledku osolím pořádně NVDA. Potřebuji do portfolia kriticky nějakou růstovou akcii, která se odlepí od podlahy a nebude se tam pořád vracet. Vidím to na kombinaci NVDA + AAPL po splitu.
jo, ten Isaac Newton pak do konce života nemohl slyšet South Sea.

.....

si představ, že do konce života nebudeš jíst jablka :D
dostaneš kurděje

G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Victor Nettoyeur
Pokročilý

Příspěvek od Victor Nettoyeur » 19 srp 2020 19:43

Investor007 píše:
19 srp 2020 18:00
Já mám nákupku taky o hodně níže a vlastním jen dip INTC. V dnešním marketu pokud chce člověk být ziskový ale nemůže používat logiku. Přijde mi, že čas, který jsem věnoval analýzám se mi absolutně nevrací a zatímco SPY jde nahoru, tak já jsem pořád v červeném :-/. Kdybych ale koupil AAPL, AMZN a TSLA, tak jsem v pohodě. Nejmenší odpor k nákupu u zmíněných mám asi u AMZN. Kdyby udělali split, tak to by bylo teprve rodeo.
nekde jsem cetl, ze dnesni situace na trhu te "nuti" do nakupu trendy predrazenych akcii a verit, ze se trend neotoci (jak poznamenal Glueless ze fundament nedohoni cenu) nebo momentalne slabych/podcenovanych "dinosauru" a znovu verit, ze se trend otoci...maloktera akcie, ktera je OK ma dnes svou vnitrni hodnotu, pripadne bezpecny polstar.
Investori se pak deli na ty, kteri nemaji zadne zkusenosti a moc penez a vrhaji se do rustovek s bojovym pokrikem: "tentokrat je to jinak" a pak tam jsou ostrileni borci, kteri jsou cashi/zlate/dluhopisech/pokladnicnich poukazkach atp. a je klidne mozne ze 3-5 let moc nevydelaji, ale dost pravdepodobne nic neprodelaji a na to bych si u tech robinhoodu/revolutu fakt nevsadil;)

Pavel
Dlouhodobý investor
Been thanked: 1 time

Příspěvek od Pavel » 19 srp 2020 19:58

Glueless se podle mého skromného názoru k Tesle vyjádřil správně, byť možná ne dost přesně a srozumitelně. I když s ním často nesouhlasím, tady se ho musím zastat.

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 19 srp 2020 20:02

Investor: to je presne muj problem, strilel jsem to bez padaku, nez jsem objevil DGI, toto forum atd. a zacal si vse podelavat "racionalnimi" promyslenymi nakupy :D V jednu chvili jsem mel v ptf jen Apple, Gilead (ten se tam teda nehodil), Google, Facebook, Nvidii, Sony, Microsoft a Ebay. Pak jsem ale prodelal Xetra (BMW, Daimler, LHA) a US/DGI obdobi. Nevim, kde by takove ptf bylo dnes, pokracovat nastolenym tempem, ale zcela urcite vyse, nez je dnes :D Ted uz se na to leta bojim sahat na jednu ci druhou stranu.

Vsechny tyhle rustovky (ne Gilead) jsou zcela fenomenalne vydelecne, ale je to dano i "starym" nakupnim datem. Z mych ca 20 divi akcii se rustum vyrovnal jen Whirlpool, ktery jsem ale koupil v totalnim koronadipu.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 19 srp 2020 21:23

Někdo v BIGC? Jde o nedávné IPO a konkurenta SHOP. Teď docela v panickém sell off při lehkých poklesech SPY dostává na frak. Nemají prozatím zrovna skvělé výsledky, ale proto šli asi na burzu. Podle mého by mohla být otázka času než to nějaký novinář, nebo hedge fund vyhajpuje.

VSbrok
Site Admin
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSbrok » 21 srp 2020 13:08

Glueless píše:
11 srp 2020 21:19
ad poradci) z mojí zkušenosti jsou právě ti certifikovaní poradci nejhorší možní rádci při investicích. Mám od nich procentuelně největší "díru" (z mých prvopočátků s fondy) a v podstatě jsou důvod, proč investuju sám za sebe: víc neschopný už být nemohu :-D

G.
Jo, tak to máš stejný důvod pro investování jako já. Moji "profesionální" práci mi vygenerovali "výnos" -6,5% a proto jsem se přidal k Ondrovi, hůř mi to snad nepůjde .
Investuji na důchod a klidný spánek

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 21 srp 2020 13:12

Jak dnes vidíte TSLA a AAPL? Je to poslední den kdy mohou BFU získat "akcie zdarma" jak se člověk dočte na Webull a RH diskuzích. Přemýšlím jestli bude rally na ATH přes psychologickou hranici 500 u AAPL a jestli TSLA překoná 2.500, nebo 3.000.

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 21 srp 2020 20:41

VSbrok píše:
21 srp 2020 13:08
Glueless píše:
11 srp 2020 21:19
ad poradci) z mojí zkušenosti jsou právě ti certifikovaní poradci nejhorší možní rádci při investicích. Mám od nich procentuelně největší "díru" (z mých prvopočátků s fondy) a v podstatě jsou důvod, proč investuju sám za sebe: víc neschopný už být nemohu :-D

G.
Jo, tak to máš stejný důvod pro investování jako já. Moji "profesionální" práci mi vygenerovali "výnos" -6,5% a proto jsem se přidal k Ondrovi, hůř mi to snad nepůjde .
Jak to dokazali? :)

VSbrok
Site Admin
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSbrok » 22 srp 2020 02:34

Marek píše:
21 srp 2020 20:41
Jak to dokazali? :)
no prostě fond ... 7 let jsem tam rval prachy, protože to je přeci to nej co dokáže školený poradce doporučit a nakonci jsem vybral o 6,5% míň než jsem tam dal ... a to nepočítám inflaci, bo pak bych se mi spalo ještě o dost hůř :?
Investuji na důchod a klidný spánek

Zamčeno