Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Borek
Začátečník

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Příspěvek od Borek » 19 srp 2020 11:47

u ekologů: jaksi přehlíží fakt, co s bateriemi na konci cyklu (cca 4 roky)
Životnost baterií v autě rozhodně nejsou 4 roky. Citace:
"Komunita nadšenců Teslanomics, která se zabývá analýzou dat kolem vozů Tesla, se rozhodla udělat velký průzkum opotřebení baterie s použití informací získaných z provozu více než 2 600 Tesel, které zahrnují všechny dostupné modely. Při pohledu na graf je jasné, že největší množství vozů si zachová přes 90 % kapacity akumulátoru po 160 000 kilometrech"

Až bude baterie v autě vyřazena, tak její hodnota stále nebude nulová. Tesla počítá s repasí - baterku rozeberou, jednotlivé články překontrolují a z dobrých znovu baterii sestaví. Další několik let pak můžou sloužit pod názvem PowerWall jako úložiště energie pro solární elektrárny. Tam nebude vadit horší poměr kapacity/hmotnost.

Vyřazené články se recyklují. Účinnost recyklace - kolik % kovů se znovu využije, ale neznám.
Uvědomuju si, že jsem na serveru o investování, proto se už budu snažit o nesouvisejících tématech mlčet.

Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Příspěvek od Glueless » 19 srp 2020 17:24

Borek píše:
19 srp 2020 11:29
nepsal jsem, že nemusí
Přesně tak to ale vyznělo. Ještě Euro NCAP. Teslám se dá vyčítat lecos, ale podle testů jsou to jedny z nejbezpečnějších aut na trhu. Ani SpaceX nemá žádný problém s bezpečností, jak jsi naznačoval.
no tak pokud ti upadne kolo v závěsu a automobilka ti to neuzná...tak je zbytečné mluvit o výsledku testů... :roll:

pokud znáš alespoň trochu procesy v automotive, tak tam platí presumpce viny, dokud neprokážeš nevinu (OK stav), pak je to zmetek...dále se lokalizuje vyrobená dávka a svolává se celá vyrobená série.

ty plechy, to vypadá na srandu věc, ale oni to prohlásili za "within spec" tzn. v toleranci. Jaké tolerance pak mají? Nepředpokládám, že to mají všechny tesly, potom ale jaké mají stability v procesech?

Nesrovnávám to s bentley, ale toto jsme neviděl ani na škodovkách za 400tKč

kolega s toyotou si takto zajel do autor.servisu zatím 2x. Pak se ptáš, jestli je lepší mít auto 2x opravené nebo prohlášené, že je "v toleranci"...

G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 19 srp 2020 17:27

Borek píše:
19 srp 2020 11:47
u ekologů: jaksi přehlíží fakt, co s bateriemi na konci cyklu (cca 4 roky)
Životnost baterií v autě rozhodně nejsou 4 roky. Citace:
"Komunita nadšenců Teslanomics, která se zabývá analýzou dat kolem vozů Tesla,

Uvědomuju si, že jsem na serveru o investování, proto se už budu snažit o nesouvisejících tématech mlčet.
chjo, já tu tvrdím,že chyba je v šílenství kolem tesly (a některé argumenty můžu mít na hraně).

a ty napíšeš větu začínající: "Komunita nadšenců Teslanomics, která se zabývá analýzou dat kolem vozů Tesla..."

tos mě rozstřelil, dál to číst nikdo nemusí.
:D

G.
Naposledy upravil(a) Glueless dne 19 srp 2020 17:31, celkem upraveno 1 x.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 19 srp 2020 17:29

Jestli se chcete pobavit podívejte se na https://en.wikipedia.org/wiki/TSLAQ a jejich Twitter. Je to tak trochu profil Jiřího Ovčáčka, ale v Angličtině.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 19 srp 2020 17:54

Investor007 píše:
18 srp 2020 21:52
Jak vidíte NVDA? Většina lidí tvrdí, že půjde nahoru (vč. analytiků) a uvidíme ji na 600. Já do toho nakonec nešel. Ani přes opce kvůli IV-crush.

Dnes jsem přizobl nakonec v AM dip RXT. Jsou v jednání s Amazonem z hlediska investice, ale definitivně jsem se rozhodl potom, co dnes večer oznámili, že na AWS postavili CCI. Nemusel jsem ani provádět DD a z vlastní praxe vím, že tohle je obrovský potenciál. Třeba se nám tady klube další 100-200+ akcie.
na SA mě potěšil pěkný článek o srovnání AMD-INTC-NVDA

shrnu to: podle cash flow jsou v pořadí: INTC , dlouho nic, NVDA, dlouho nic, AMD

Ziskové marže jsou na tom podobně. Z toho autor usuzuje, že AMD vyhrává "nanometrický" závod, ale oba konkurenti jsou o několik kol dopředu :-)
tzn. AMD nebude schopen dál stíhat financovat výzkum+vývoj.

NVDA stojí 488 a M* na ně mají cílovku 200...ale technicky to mají "nalajnované" nahoru. to INTC se stočil dolů

G.
ten článek:
https://seekingalpha.com/article/436926 ... -landslide

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 19 srp 2020 18:00

Já mám nákupku taky o hodně níže a vlastním jen dip INTC. V dnešním marketu pokud chce člověk být ziskový ale nemůže používat logiku. Přijde mi, že čas, který jsem věnoval analýzám se mi absolutně nevrací a zatímco SPY jde nahoru, tak já jsem pořád v červeném :-/. Kdybych ale koupil AAPL, AMZN a TSLA, tak jsem v pohodě. Nejmenší odpor k nákupu u zmíněných mám asi u AMZN. Kdyby udělali split, tak to by bylo teprve rodeo.

Jack N.
Začátečník

Příspěvek od Jack N. » 19 srp 2020 18:13

Glueless: díky za zajímavé postřehy a komentáře, velmi to obohacuje téma (palec nahoru). Tesla je super-stock, ale to byly tulipány v 17.století také. Bude následovat jejich osud nebo dopadne lépe ?

Jinak minulý týden jsem přikoupil po minipropadu Diageo a zahánil novou pozici u Huntington Ingalls Industries. U HII jsou nyní trochu mušky, ale dlouhodobější výhled vidím spíš pozitivně. Lodě a ponorky nejsou možná tak oblíbené jako letadla či drony, nicméně ještě řadu let budou mít v armádě své místo.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 19 srp 2020 18:25

DEO docela roste long term debt a poslední kvartální výsledky byly nic moc.

Ponorky (HII) jsou taky za poslední kvartály docela v sešupu i kvůli ziskovosti.

Nevyklesá nám to ještě víc?

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 19 srp 2020 19:19

Jack N. píše:
19 srp 2020 18:13
Glueless: díky za zajímavé postřehy a komentáře, velmi to obohacuje téma (palec nahoru). Tesla je super-stock, ale to byly tulipány v 17.století také. Bude následovat jejich osud nebo dopadne lépe ?

Jinak minulý týden jsem přikoupil po minipropadu Diageo a zahánil novou pozici u Huntington Ingalls Industries. U HII jsou nyní trochu mušky, ale dlouhodobější výhled vidím spíš pozitivně. Lodě a ponorky nejsou možná tak oblíbené jako letadla či drony, nicméně ještě řadu let budou mít v armádě své místo.
díky,
některé mé názory jsem nicméně nejednoznačně formuloval, pak z toho plynuly nedorozumění. Toto odladím.
Má základní teze kolem Tesly (davové šílenství, do kterého se nevyplatí vstupovat) zůstává.

S tulipány je to trefné přirovnání.
Podle M*:
Toyota prodá za rok přes 7 mil aut a má P/E=14
Tesla prodá 0,37 mil aut a má P/E=911
Jak toto může někdo zbaštit? :?:

ad diageo: před chvílí jsem připomínal něco podobného: SJM, tam jsem očekával pokles k 100 (několikaletý support), ale šel spíš nahoru, uvidíme.

G.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 19 srp 2020 19:26

Přemýšlím, že po earnings dipu dle výsledku osolím pořádně NVDA. Potřebuji do portfolia kriticky nějakou růstovou akcii, která se odlepí od podlahy a nebude se tam pořád vracet. Vidím to na kombinaci NVDA + AAPL po splitu.

Zamčeno