Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Marek
Investor

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Příspěvek od Marek » 09 srp 2020 10:32

rtx je klasicka lokalne davova zalezitost - sepot kup kup kup se siri ceskymi fory jako mor, ktery zde ma kazdy druhy, protoze ji ladislav ci jina autorita (termin ber s rezervou) vynesla na svetlo a zpropagovala, viz drive wfc, nrz, tenhle titul ma u mne red light zcela automaticky :)

StanikKolarik
Investor

Příspěvek od StanikKolarik » 09 srp 2020 13:46

Marek píše:
09 srp 2020 10:32
rtx je klasicka lokalne davova zalezitost - sepot kup kup kup se siri ceskymi fory jako mor, ktery zde ma kazdy druhy, protoze ji ladislav ci jina autorita (termin ber s rezervou) vynesla na svetlo a zpropagovala, viz drive wfc, nrz, tenhle titul ma u mne red light zcela automaticky :)
já Ladislavovo fórum sleduju z podobných důvodů, abych věděl čemu se vyhnout. Psát tam už nemůžu, protože jsem nebyl dosatečně vlhký z těch jeho pomateností
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 09 srp 2020 14:13

nahodou jsem zjistil, ze ma a propaguje ve svem kolaci i cisco, ktere stale pokladam za vybornou investici, tak snad se nejedna o polibek smrti :D

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 09 srp 2020 16:42

Co říkáte na DG (ticker)?

Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Příspěvek od Glueless » 09 srp 2020 21:25

Marek píše:
09 srp 2020 00:19
predhodil jsem ty zbrojare znamemu, ktery furt lezi ve fundamentech, a rika, ze lepe nez lmt mu vysel general dynamics, ktery ma nizke trzni oceneni a prikladny rust zisku + strizlivy rust dividend

qualcomm jsme skrtli, stagnujici zisky a drahe, nejasne financovani dividendy

ad fórum pana Ladislava) párkrát jsem četl, ale považuji jej za pomateného pána, který zná pár triviálních nástrojů, ale podle mě se moc neorientuje. Pro investora je nejdůležitější dobrá úvaha a nezávislé myšlení a toho není schopen, rozhodně nedoporučuji jako zdroj informací...vyjádřil jsem svůj názor...
Jak řekl W.Buffett: investor nemusí být geniální, jen nesmí udělat moc chyb.

ad akcie:
LMT má sice vyšší násobky při fund.analýze, ale také sofistikovanější výrobky, strop jsou F22 a F35 (a ty jsou teď hodně v kurzu, několik států o něj projevilo zájem). Má dobrou budoucnost, protože nejnovější (a drahé) letadla.

GD má lepší fund.hodnoty, ale tyto vychází z minulosti. Vyrábí sice taky pár letadel (F16 je ze 70.let), ponorek, tanků atd, ale proti LMT a jeho nadzvukovým stíhačkám jsou to triviální záležitosti (trochu záměrně zlehčuji porovnání).

RTX má dobrou paletu raketové obrany (ta je taky podle mě žádaná, v souvisloti s sev.koreou, čínou a ruskem.)
Valuace jsou po spojení (a odštěpení několika divizí) problematické, spíše odhady... Divoká karta je jejich velký podíl dílů pro civilní letectví (motory), do vyřešení letectví je to bude držet dole, pak poletí nahoru.

Nesnažím se ti "prodat" ani jednu akcii, jen jednoduše porovnávám vojenské akcie a dělám zjednodušené závěry, odpověz si, čím se bude válčit v budoucnu, tanky to podle mě nebudou...
Podle mě mají všechny tři dobré násobky (jsou levné), státy pořád (mírně) navyšují rozpočet na obranu (skrz coronu možná pomaleji), v podstatě jistota.

G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Ondřej
Site Admin
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondřej » 09 srp 2020 21:34

Taky nikomu nic neprodávám a necpu. Pokud má někdo ten pocit tak se omlouvám. Vždy zmiňuji jen to do čeho sám investuji a nebo se chystám investovat.
K těm zbrojařům, neopomíjel bych fakt, že jim de facto nehrozí konkurence, protože vstup do tohoto oboru je velice komplikovaný.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 09 srp 2020 21:34

Marek píše:
09 srp 2020 10:32
tak tady vůbec netuším, co se šeptá na českých inv.webech (kromě zde). Co jsem letmo četl, jsou stejně převážně přeložené a p.Ladislav je podle mě úplně mimo realitu.

Rád bych však nalezl fórum s rozumnými inv. nápady, popř. zdravou investiční polemiku.

Nicméně na RTX mám pozitivní názor. Problém RTX je v nečitelnosti dat do doby než se usadí jejich spojení a odštěpení. V čemž může být výhoda, Trh nemá rád nejistotu. Až si Trh udělá jasno, bude pozdě nakupovat, cena bude vysoko (nebo níž :) ).

G.

Pavel
Dlouhodobý investor
Been thanked: 1 time

Příspěvek od Pavel » 09 srp 2020 22:25

Glueless: zjednodušovat hodnocení GD na porovnávání s produkty LMT je hodně zavádějící a nepřesné, je potřeba se podívat na celý sortiment produkce GD, ne jen na vojenské výrobky.

Obliba RTX u Ladislava pravděpodobně pramení z jeho dřívější obliby UTX (byť později zpochybňované).

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 09 srp 2020 23:16

davova moda nepochybne pochazi ze dvou ceskych autorit, ladislava a "ondrej-vsbrok komplexu", koho bych radeji kopiroval, asi netreba dodavat... ale je to vlastne jen takove zblunknuti kaminku do rybnika, akcie v cz online konzultuje a resi titerne mnozstvi lidi (to se ale pomalicku meni s prvnimi fb skupinami)... dalsi misto, odkud to muze vzejit, je p2p forum:)

super diskuze na tema zbrojari, panove, otevrena a bez cernobilych usudku ci politicko-sentimentalniho recneni, tak to mam rad... apropo, rtx sam. nelze kategoricky vyloucit jen proto, ze jej "vynesl" ladislav... jen ten empirickej red light tam je;)

kazdopadne se asi shodneme, ze v obdobi relativniho klidu a miru, a co si budeme povidat, spise s negativnim sentimentem davu vuci zbrojarum, se odvetvi obchoduje (jako jedno z poslednich) relativne nizko... a to je dobre

na rozdil od cigaretaru po nich asi nikdy nepujdou vlady a establishment...

az/jak se neco semele, tuk tuk, tak tyhle army suppliers historicky vzdy leti na nasobky

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 10 srp 2020 20:13

Pavel píše:
09 srp 2020 22:25
Glueless: zjednodušovat hodnocení GD na porovnávání s produkty LMT je hodně zavádějící a nepřesné, je potřeba se podívat na celý sortiment produkce GD, ne jen na vojenské výrobky.

Obliba RTX u Ladislava pravděpodobně pramení z jeho dřívější obliby UTX (byť později zpochybňované).
no tak, když napíšu, že "záměrně zlehčuji", pak očekávám, že bude čteno a pochopeno jako nadsázka.

Nicméně, v tomto případě ne až zas tak moc: portfolio GD je z velké většiny vojenské, níže je rozpad jejich obratu, kde nevojenské záležitosti jsou marginální a ještě v útlumu (např. civilní letadla):
Aerospace: 25 %
Marine systems 23 %
Inf.technol. 22 %
Combat systm 18 %
Mission syst 12 %

a posouzení, které protfolio (LMT/GD) je sofistikovanější, nechť posoudí každý sám. F22/35 jsou nej zbraně na světě a nyní se prodávají "jako housky" (opět myšleno s nadsázkou). Dále má LMT tu výhodu, že je výhoda prodat jeden drahý superletoun než tisíc méně sofistikovaných (méně drahých a lehčeji napodobitelných výrobků).

UTX/RTX je nyní dobrá doba koupit, pokud investor věří, že dojde k opětovnému rozvoji letectví.

G.

P.S. u všech mých příspěvků (asi si to dám do podpisu) stále platí, že píšu svůj názor na situaci, nekladu si nárok na 100% pravdu a nevnucuji svůj pohled, nemám taky žádné vazby na nakupující a prodávající strany.
Jsem v tom pánové a dámy s vámi, běžný investor, který si zde přišel prodiskutovat své názory.

Good Luck Investing

Zamčeno