Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Příspěvek od Glueless » 03 srp 2020 21:33

Marek píše:
03 srp 2020 14:19
Muj dobry znamy nakupuje zcela prisne pri pe <10 (toto kriterium jeste nedavno splnoval napr. Apple, Sony, nyni Intel), velmi prisne sleduje take dluhy (nesmeji byt), rust zisku (musi byt), rust divi... No sedi ted na docela vyznamnych ztratach
PE<10 + růst zisků + nízké zadlužení je výborný základ investovatelné firmy. Pak se jen obrnit trpělivostí, kdy spousta firem za těchto podmínek někdy byla a teď jsou jinde (např. MU, QCOM, GD, JNJ jen vzpomínejte :-) )

Nevýhoda fundamentálního přístupu:
1. je k dostání (většinou) jen pár firem, tzn. ucelené portfolio budeš budovat dlouho (přidávat po kapkách)
2. delší doba, kdy můžeš být v mínusu, protože trh nedocení firmu. Tzn. pokud jsi po roce ve ztrátě tak se: jako trader se věšíš, jako fund.inv. popíjíš svůj oblíbený drink a víš, že tvůj čas přijde :-)

Ale pokud chceš okamžité zisky, akci a "prst na spoušti" pak "trejduj".
Já doplňuji oba styly, moje "rychlé já" chce zisky hned (traduju na základě techn. ananlýzy) a mé "rozumné já" investuje na základě fund.an.

Good luck investing
G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Ondřej
Site Admin
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondřej » 03 srp 2020 21:42

Krásná kombinace jen je umět rozlišit a dodržovat moneymanagement. Já třeba spekulativně koupil aapl. Jen proto abych jej prostě v portfoliu měl. Možná zvláštní důvod, ale pokud je to jen určitá část portfólia proč né. I když bych to za současnou cenu začátečníkovi jako první akcií nedoporučil. Vždy je třeba zvážit jak na to každý je.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 03 srp 2020 21:45

Investor007 píše:
01 srp 2020 21:46
NVDA není samotná, která takto narostla.

Co děláme my - neustále se díváme na fundamenty (nejlépe Grahamovskýma očima) a říkáme si, že je akcie moc drahá a teď ji nekoupíme. Místo toho si vezmeme třeba INTC za 45 USD jako dealbreaker a jdeme "proti trendu", kdy nakoupíme levně momentálně "domlácenou" akcii s vidinou toho, že když se ve firmě jinak nic nezměnilo, tak se to pak přeci otočí. Já se stále řadím mezi takto smýšlející jedince.

Jenže ona NVDA stále poroste a pojede dál, za chvíli bude např. jako SHOP na 900-1000 USD

Moje otázka zní - není lepší vzít na dipu do diverzifikovaného portfolia nějaký objem akcií a nastavit vhodně stop loss? Přijde mi, že ty technologické akcie mají tak trochu vlastní život a je potřeba u nich používat poněkud jiné postupy.
skutečnost, že akcie roste (i druhá a třetí) neznamená, že je to "zdravý" růst. Jsou to moderní akcie.
Teď jsem četl krásnou hlášku:
You can't have a stock that remains detached from fundamentals indefinitely
Importantly, throughout history, it is not fundamentals that catch up with the market, but the opposite.

Z toho mi plyne:
1. akcie se může vzdálit od fundamentální ceny, ale jen na chvíli
2. historicky, je to cena, kdo jde za fundamentem (v tomto případě klesá k férové ceně) nikoliv obráceně

Nechci flame, ale "NVDA poroste a pojede dál" je odhad/spekulace o budoucnosti, nikoliv skutečnost.
Opravdu si myslím, že modní vlna opadne dřív nebo později a fundament ukáže (např. morningstar má cenovku na NVDA na 200 USD).

Dnes "letí" tech akcie, kdo je má, letí s nimi. Nakupovat je však dnes za tyto ceny mi přijde naskakování do rozjetého vlaku (nebezpečné a trochu pozdě).
Radši se dívám po sektorech, kde se "vlak rozjíždí po peróně" 8-)

Good luck investing

G.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 03 srp 2020 21:48

Souhlasím, že akcie může klesnout a jde o rozjetý vlak. Otázka je proč nebezpečné když budou za tebou stop lossy (klidně několik)? :-) Ten vlak může ještě několik desítek, nebo stovek kilometrů ujet a taky nemusí vůbec narazit.

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 03 srp 2020 23:43

Glueless: zrovna Qualcomm jsem zjistil, ze do ptf vyhledove "potrebuju". Rozhodne ne ale na soucasne cene, o tom bych mohl vyucovat na univerzite. S naskakovanim do rozjetych vlaku na upranych cenach pred padem mam velmi bohate zkusenosti.

V mem ptf do puntiku plati Paretovo pravidlo 80/20, tedy 20% firem se prubezne stara o cerna cisla (mezi nimi samozrejme NVDA i AAPL)

StanikKolarik
Investor

Příspěvek od StanikKolarik » 04 srp 2020 00:12

jenom si odcituju sám sebe...
kdyžtak mi za ty rady vynadejte...
ATT - držák s 7,0% výnosem, ale nejbližší divi je až v říjnu
RDSB - výhodný nákup něčeho v čem ti ale budou dlouho ležet peníze než se to začne slušně vyplácet
BP: nejvýnosnější (tím jak je to ve slevě, tak to vychází na 11%) z toho co tu píšu, ale trošku o hubu
PRU: taky docela držák, slušný výnos, divi příští týden
LYB: to samé jako PRU
je to pro člověka, co to jenom zkouší, má pozice kolem 50€ a celé portfolio ještě nepřesáhlo ani 500USD
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 04 srp 2020 16:33

Marek píše:
03 srp 2020 23:43
Glueless: zrovna Qualcomm jsem zjistil, ze do ptf vyhledove "potrebuju". Rozhodne ne ale na soucasne cene, o tom bych mohl vyucovat na univerzite. S naskakovanim do rozjetych vlaku na upranych cenach pred padem mam velmi bohate zkusenosti.

V mem ptf do puntiku plati Paretovo pravidlo 80/20, tedy 20% firem se prubezne stara o cerna cisla (mezi nimi samozrejme NVDA i AAPL)
ad Qualcomm: tento šel poměrně dlouho koupit za pěkné ceny kolem 50 USD, ale s hrozbou ztráty divize licence. Tento problém se vyřešil (padlo pár rozsudků, ale divize to ustála) a cena poskočila nahoru. Teď už mi nepřijde atraktivní.

ad 80/20 poměr výnosů: vítěze mám podobně, ale mám ještě hromadu, co se motá kolem nákupky. Ty pak po pár letech hážu přes palubu (př. GILD). Pomáhá mi diverzifikace. Pak je ti jedno, kdo jsou vítězové. Já si ještě píšu do deníku odůvodění nákupů a po čase se vracím k vítězům a poraženým a snažím se ponaučit, jestli a jak bych to mohl vylepšit.

G.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 04 srp 2020 17:04

Investor007 píše:
03 srp 2020 21:48
Souhlasím, že akcie může klesnout a jde o rozjetý vlak. Otázka je proč nebezpečné když budou za tebou stop lossy (klidně několik)? :-) Ten vlak může ještě několik desítek, nebo stovek kilometrů ujet a taky nemusí vůbec narazit.
Souhlasím se sjížděním vln (trend is your friend) za dodržení stoplossu, ale nyní je NVDA podle mě na vrcholu. Ta to s výstupem přehnala. Ale i do vln trader nastupuje někde dole, po potvrzení trendu.
Přeci jenom i v tradingu platí pravidla o (ne)nastupování do příliš pokročilých trendů ze dvou důvodů: snižuješ si případný zisk (kratší cesta na vrchol kopečku) a zvyšuješ si riziko (vrchol kopečku už je/byl).

Navrhuji sranda-match/akademickou rozepři. Kdo bude mít např. za měsíc/konec roku lepší total return návratnost.

close 3.8.20 NVDA: 440,41
close 3.8.20 INTC: 48,30

close 3.9.20 NVDA: ?
close 3.9.20 INTC: ?

close 31.12.20 NVDA: ?
close 31.12.20 INTC: ?

8-)
G.

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 04 srp 2020 18:34

Proc jsi odpalil GILD? Je to sympaticka firma s ceskou stopou, neroste, ale sere pomerne bezpecne dividendy... Na mou DGI cast portfolia (tedy tam, kde ted litaly automotive-energy-reit trisky a cutovaly se dividendy - tato ma slozka nejvice ze vseho nyni pripomina Stalingrad) se zda spolu s CAHem byt idealni

A mas tedy nejaky konkretni tip na popadanou ci rozumne ocenenou bigcap firmu, rustovou ci dividendovou, ktera by nebyla nesympaticka? Ja uz nic nevidim :)

Jack N.
Začátečník

Příspěvek od Jack N. » 04 srp 2020 19:13

Gilead se mi také nelíbí, několik let v řadě klesají tržby, zisky, hotovostní toky, marže atd.; sešup třeba EBITDA či FCF je až alarmující. Na dividendy mají a ještě řadu let mít budou, ale pokud časem nedojde k výraznému obratu, bude zle. Tak trochu se stali obětí vlastního úspěchu z let 2005 až 2015 ...
Lepší volby: BMY, MRK a snad i PFE

Zamčeno