Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Příspěvek od Investor007 » 31 črc 2020 22:39

Proběhl tam pár dnů nazpět docela insider trading - 165.000 USD CEO odprodej akcií. Když se podívá člověk pak zpět, tak je těch odprodejů o dost více také od jiných insiderů. Vidět to je např. na https://cs.wallmine.com/nyse/sjm. Mimo toho to ale vypadá dobře. Možná bude strategičtější vyčkat na earnings v srpnu.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 01 srp 2020 16:48

Zvažuji nákup NVDA před earnings. Docela mne ale odrazuje ten insider trading (nejen poslední od CEO, ale i ty předchozí). Když si pročítám diskuze, tak hodně lidí tvrdí že to není jako dříve a manažeři čím dál tím více dostávají akcie jako benefity a tak je odprodávají, aby si zvětšili likviditu. Přikládal jsem tomu v poslední době možná až moc velkou váhu.

Akcie nicméně stále roste a konsolidace jsou vždy minimální (není k nim důvod).

Analytici zvedají cílovky až téměř k 500 USD. Tímhle tempem tu za chvíli budeme mít další 1k+ akcii, nebo dojde k splitu.

Pak tu je jako další katalyzátor plán nakoupit ARM od Softbank, což by valuaci ještě navýšilo.

https://www.marketwatch.com/investing/s ... deractions

Na GPU jsou dle mého subjektivního názoru o dost lepší jak AMD.

Návratnost investice je jinak výborná a neřekl bych, že se před příp. splitem podíváme v dipu na 300 +.

Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Příspěvek od Glueless » 01 srp 2020 19:58

Investor007 píše:
31 črc 2020 22:39
Proběhl tam pár dnů nazpět docela insider trading - 165.000 USD CEO odprodej akcií. Když se podívá člověk pak zpět, tak je těch odprodejů o dost více také od jiných insiderů. Vidět to je např. na https://cs.wallmine.com/nyse/sjm. Mimo toho to ale vypadá dobře. Možná bude strategičtější vyčkat na earnings v srpnu.
prodej za 165tisíc jsou drobné, nepovažuju za varovnou informaci. Dohledal jsem, že p.Smucker (není shoda jmen :-) ) prodává od r2016 každý rok za 6-10 mil USD, pro něj opět drobné.

nejdůležitější pro nákup vidím velmi silnou resistanci (podporu ceny) na 100 USD (+/- 5 USD), která se táhne celou dobu zpět až do r2013. Tato Resist. odolala i výprodejům v r12018 a také covid-výprodejům (!).

Proto bych s případným nákupem čekal až do této zóny (sleva z dnešních 109).

G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 01 srp 2020 20:04

Zvažuji ještě na long do "jídlo segmentu" WMT, ale musím si udělat trošku více aktualizovanou analýzu. Covid taky do ní vůbec nehrábl a ještě k tomu roste. To tedy oproti zejména TGT a částečně také COST.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 01 srp 2020 20:26

Investor007 píše:
01 srp 2020 16:48
Zvažuji nákup NVDA před earnings. Docela mne ale odrazuje ten insider trading (nejen poslední od CEO, ale i ty předchozí).
Mrknul jsem se na ten ins. selling a je to od r 2016 každý rok-každý ředitel-za zhruba stejnou částku.
To si hoši unisono pomáhají k výplatě, nebudí to dojem rychlého výprodeje alá "než-se-TO-proflákne".

Mnohem horší znamení mi nakreslil graf měsíčních svíček...od r2019 (140) do r2020 (420): parabolický růst končívá na trzích obvykle zrcadlovým parabolickým poklesem :-)

dodávám, že PEG je 4,18 (hóódně pomalý růst) a tržby rostou 9,7-11,7-11,8 (2018-2019-TTM).
Ale budoucnost neznám.

Good luck investing

G.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 01 srp 2020 20:34

Asi myslíš něco jako co bylo u NVDA po 28.9.2018.

Tam byl earnings fundament:
https://www.fool.com/investing/2019/01/ ... -2018.aspx

Samozřejmě nelze nikdy vyloučit, že se to stane i nyní.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 01 srp 2020 20:54

Investor007 píše:
01 srp 2020 20:34
Asi myslíš něco jako co bylo u NVDA po 28.9.2018.

Tam byl earnings fundament:
https://www.fool.com/investing/2019/01/ ... -2018.aspx

Samozřejmě nelze nikdy vyloučit, že se to stane i nyní.
Mám na mysli spíš tu druhou stranu paraboly: násobení ceny za rok neodpovídá fundamentu: růst EPS za posledních 5 let byl 32 %, růst ceny (300 %) tomu neodpovídá.

Nevím, co mají "v rukávu", ale odhad růstu EPS mají za rok 22 % a na 5 let 18 %... v mém pohledu neospravedlní 300 % růst ceny a P/E=79, P/FCF=64; P/S=22.

G.

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 01 srp 2020 21:22

GLUELESS: ja pokukoval po qualcomm... na druhy ci treti den kvartalek, +15%... papalala

diky za tip, ani jsem neznal, marne cekam na dip podobnych general mills pod $50 (jedna z mych "covid time akcii")... ale vlastne bych jim ten pad ani nepral, at se jim hezky dari...

NVDA drzim "od miminka" (mysleno sebe v prvnim roce investovani), prvni nakup kdesi okolo $225 (pak casem nasledoval velmi drsny pad nekam k $150), stejna story, jako apple (jen tech akcii nvidie mam o dost mene, pac jsem tehdy "vyhodnotil" nvidii jako vice rizikovou)

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 01 srp 2020 21:46

NVDA není samotná, která takto narostla. Když se člověk podívá na AAPL, tak to je hrozná rally a taky nemají odpovídající fundamenty. Teď se akcie rozštěpí a jede se dál.

Co děláme my - neustále se díváme na fundamenty (nejlépe Grahamovskýma očima) a říkáme si, že je akcie moc drahá a teď ji nekoupíme. Místo toho si vezmeme třeba INTC za 45 USD jako dealbreaker a jdeme "proti trendu", kdy nakoupíme levně momentálně "domlácenou" akcii s vidinou toho, že když se ve firmě jinak nic nezměnilo, tak se to pak přeci otočí. Já se stále řadím mezi takto smýšlející jedince.

Jenže ona NVDA stále poroste a pojede dál, za chvíli bude např. jako SHOP na 900-1000 USD a pak budeme tohle dilema řešit znovu. Ostatně AMD tomu při jeho kapitalizaci není úplně vzdáleno a zřejmě bude v růstu pokračovat https://finviz.com/quote.ashx?t=AMD&ty=c&ta=1&p=d.

Moje otázka zní - není lepší vzít na dipu do diverzifikovaného portfolia nějaký objem akcií a nastavit vhodně stop loss? Přijde mi, že ty technologické akcie mají tak trochu vlastní život a je potřeba u nich používat poněkud jiné postupy.

Další na co se dívám na dlouhodobé držení je např. V. Když pominu, že ji covid trochu sundal, tak v minulosti neustále, byť hrozně pomalu rostla.

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 03 srp 2020 14:19

Muj dobry znamy nakupuje zcela prisne pri pe <10 (toto kriterium jeste nedavno splnoval napr. Apple, Sony, nyni Intel), velmi prisne sleduje take dluhy (nesmeji byt), rust zisku (musi byt), rust divi... No sedi ted na docela vyznamnych ztratach (diky pozicim typu BBBY, FL, AAL, ktere "byly tak levne, ze proste museji porust"), trochu ho drzi nad vodou ten Apple :) Pritom zcela urcite rozumi fundamentum lepe, nez ja (dela to taky o dost dele)

Nvidia je jeden z tech pravdepodobnych gigantu 21. stoleti, tedy par firem si podeli "veskery pokrok" (stejne jsou rivaly jen na oko, rozdaji si karty mezi sebou), na rozdil od Applu? ma velky prostor k rustu, tedy daleko k pouhemu trilionku :), zdali po ceste praskne par bublin, ci dojde treba pod Bidenem (chran Buh pred tim cypem) ci po nem k demonopolizaci a rozpad gigantu na mensi firmy, je pravdepodobne, ale ve hvezdach

Zamčeno