Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Příspěvek od Investor007 » 24 črc 2020 19:22

Já dnes prodal RTX a PFE, koupím to pak vyklesané zpátky. Začal jsem u akcií, které mám v plusu používat stop loss + trailing kombinaci s vzájemným vyrušením.

Jack N.
Začátečník

Příspěvek od Jack N. » 24 črc 2020 23:41

Přikoupeno FLO a přiřazení WMB (strike 20$) a T (strike 30$). Téčko není a nebude žádná raketa, ale s touto cenou dokážu žít :)

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 24 črc 2020 23:51

Vypisuješ na docela vysoké ceny (pokud to nebylo dlouhodobé) :-). To jsi si o to přiřazení vyloženě řekl. U T jsem chtěl taky vypisovat covered call, ale to premium je výsměch.

Co říkáte na drop u EHTH?

Edit:
Tak mne ještě napadlo - máte někdo zkušenost s dobrým portfolio builderem využívajícím backtestování? Je mi jasné, že předchozí zisky nejsou zárukou těch budoucích. Díval jsem se teď na to co je v IB a není úplně špatný. Jednotlivé akcie by si člověk samozřejmě musel proscreenovat a nastavit odpovídající stop loss. Většina z nás totiž kupuje akcie, které jsou dole až moc, odpovídají grahamovským kritériím a ještě přináší dividendu. Tu ale následně mnohdy sežere další pokles ceny samotné akcie, byť je fundamentálně ještě zdravá, ale trh ji prostě nefavorizuje. Investor skončí buďto spokojený díky prodeji přes stop loss, nebo jako bag holder s doufáním, že cena někdy zase vyroste a má odstavený kapitál, protože nechce realizovat ztrátu. Pak to různě řešit naředěním, nebo prodejem opcí a snižovat ztrátu už není úplně záživné.

Vedle na druhou stranu běží závod růstových akcií (i těch s menší dividendou), které jsou neustále označovány jako předražené a pod bublinou. Otázka je jestli pro zisk (s pořádným pořádným stop lossem) není vhodnější jít do těchto akcií při nějakém dipu (např. earnings). Člověk si pak nastaví cílovku a v určitý moment akcii odprodá se ziskem a pak rebalancuje portfolio, nebo ji zase při nějakém poklesu koupí. Otázka je tedy jak je selektovat, resp. jaké kritéria si nastavit a k tomu by mmj. mohl pomoci i ten backtesting.

Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Příspěvek od Glueless » 25 črc 2020 20:12

Ondřej píše:
24 črc 2020 18:47
Investor007 píše:
24 črc 2020 18:12
Nákup prvního dipu jsem po degradaci bankami posunul až na 48, což bylo docela nízko.
Tak jsem zobnul první vzorek intc za 51$.

Dál mě svrbí prsty na ppl za 25$ stejně tak WFC. Ovšem nechci všechno vystřílet. Klasické dilema.
za prvé: nejsem HW odborník, tzn. vše co napíšu je laický pohled, místy zjednodušeně přeloženo
za druhé: pád intelu o cca 17 % mě zaujal
za třetí: udělal jsem si malý průzkum, opravte mě, pokud je to nutné

1.pád o dost, ale Intel stále není levný, P/S=3
2.důvod pádu je zpoždění nové technologie (přechod z čipu 10 nm na 7 nm), který konkurenti už mají/rozjíždí
3.řešení nemají, očekávají, že jej vyřeší až za 12 měsíců (zdroj: odp. na otázku analytika z konferenčního hovoru)
4.v době uvedení technologie 7 nm už konkurence bude pravd. o další krok napřed na 3 nm (odhad tázajícího analytika)

důsledek: zisková marže půjde do kytek (klesá už od r 2010, nyní pod 50 %, což je pořád vysoko), protože ...budou prodávat low end produkty (z pohledu trhu pro mě je dobrý i procesor z kalkulačky)

nicméně ohodnocení konkurenta AMD je mimo realitu: P/E v desítkách... růst PEG=5 ...
tzn. asi radši toho Intela.

Good luck investing
G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

StanikKolarik
Investor

Příspěvek od StanikKolarik » 25 črc 2020 22:26

Já ted nic nekupuju protože tradičně nemám cash...
Ale docela mi konvenuje přizobnout na rozředění NYSE:LYB (pod 70), NYSE:PRU (pod 65) a dnes mi podstatně spadlo NYSE:AMRX tak do něco málo usypat na spekulaci (kdyžuž mi NDQ:ELTK vyrostl dřív než jsem ho stihl nafouknout)
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 25 črc 2020 22:45

LYB a PRU teď budou mít earnings a podle mého je už teď vzhledem k ostatním poklesům dost možná napumpované, tak si počkej až po a pak ho příp. dokup až to začnou dumpovat. Pak se nabízí prodat put opci.

Spekulativní farmačky jsem taky chvíli držel, ale je to hrozný bag holding a byl jsem rád, když se mi u FOMO co teď bylo ohledně vakcíny vyplnil sell LMT příkaz.

StanikKolarik
Investor

Příspěvek od StanikKolarik » 27 črc 2020 11:41

ELTK není farmačka a mám v tom 0,64% portfolia
AMRX farmačka je a mám v to 0,35% portfolia
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 27 črc 2020 16:43

další víceméně divoký tip:

MHLD
Maiden Holdings, pojišťovna, dříve divi raiser s krásným profilem, pak se štěpili divize a nastal pád po divi cut.

Nyní krásné zformované dno a breakout nahoru, připoutejte se prosím, nabíráme výšku :-)

G.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 27 črc 2020 22:40

Glueless píše:
25 črc 2020 20:12
Ondřej píše:
24 črc 2020 18:47
Investor007 píše:
24 črc 2020 18:12
Nákup prvního dipu jsem po degradaci bankami posunul až na 48, což bylo docela nízko.
Tak jsem zobnul první vzorek intc za 51$.

Dál mě svrbí prsty na ppl za 25$ stejně tak WFC. Ovšem nechci všechno vystřílet. Klasické dilema.
za prvé: nejsem HW odborník, tzn. vše co napíšu je laický pohled, místy zjednodušeně přeloženo
za druhé: pád intelu o cca 17 % mě zaujal
za třetí: udělal jsem si malý průzkum, opravte mě, pokud je to nutné

1.pád o dost, ale Intel stále není levný, P/S=3
2.důvod pádu je zpoždění nové technologie (přechod z čipu 10 nm na 7 nm), který konkurenti už mají/rozjíždí
3.řešení nemají, očekávají, že jej vyřeší až za 12 měsíců (zdroj: odp. na otázku analytika z konferenčního hovoru)
4.v době uvedení technologie 7 nm už konkurence bude pravd. o další krok napřed na 3 nm (odhad tázajícího analytika)

důsledek: zisková marže půjde do kytek (klesá už od r 2010, nyní pod 50 %, což je pořád vysoko), protože ...budou prodávat low end produkty (z pohledu trhu pro mě je dobrý i procesor z kalkulačky)

nicméně ohodnocení konkurenta AMD je mimo realitu: P/E v desítkách... růst PEG=5 ...
tzn. asi radši toho Intela.

Good luck investing
G.
po další (letmé) rešerži si myslím, že na Intel je ještě brzy. Jejich problémy jsou technického rázu a jestli umí spravit výrobní problém až za 12 měsíců...to je špatně.

Dále INTC je v mnoha portfoliích a spousta institucí a fondů jejteď jako podvýkonný vylije.

Můj odhad: teď bude fáze pádu, až se s vyšší volatilitou usadí za pár měsíců, pak bude dno (a příležitost k nákupu).
Uvidíme.

Good luck investing

G.

Pavel
Dlouhodobý investor
Been thanked: 1 time

Příspěvek od Pavel » 28 črc 2020 10:12

Tož uvidíme, cena je fajnová, EPS (resp. P/E) luxusní. Třeba někteří spekulací koupí levněji než dnes.

Zamčeno