Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
StanikKolarik
Investor

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Příspěvek od StanikKolarik » 14 črc 2020 10:26

Včera jsem koupil Amneal Pharmaceuticals Inc.
https://www.marketwatch.com/investing/stock/amrx
- protože jsem si chtěl zkusit nákup přes Revolut (kde jsem měl pár stokorun)
- protože je to kousek za jednotky dollarů, takže jsem mohl koupit víc než jeden kus
- fundamenty jsem nezkoumal, vzal jsem to jenom podle tvaru křivky
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 14 črc 2020 10:55

Já si pohrávám s myšlenkou zbavit se lehce "napumpovaného" BAC před earnings, nebo alespoň nakoupit ochranu přes opce (prodat call a koupit put). Raději koupím při nějakém větším propadu JPM.

U WFC jsem to nestihl a mám ho s nákupkou okolo 30 už dost vyklesaný, s tím že dnes půjde zřejmě ještě o dost níže a tudíž bych realizoval ztrátu. Podle dopadu earnings (jestli půjde k 22 USD nebo níž) to asi pak naředím a budu doufat, že to výhledově naroste (nebo se budou dát rozumně prodávat call opce), aby se dala akcie odprodat.

Další adept na prodej je WBA, kde mám nákupku 43 USD a už té firmě dle výsledků a komentářů analytiků nevěřím. Co přijde z dividend spolehlivě konzumují poklesy. Jestli má lékárna problém se uživit v době pandemie kdy se lidi zásobí léky, tak asi raději takovou lékárnu v portfoliu mít nechci.

Budu se zřejmě soustředit více na dipy z technologického sektoru a růstové akcie, protože mi přijde že dochází k přeměnám v portfoliích a mohl by tam být potenciál. Tedy pokud včerejšek nebyl jen nějaký nezvyklý pondělní bear trap.

VSbrok
Site Admin
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSbrok » 14 črc 2020 18:57

hmmm, na WBA jsem se zrovna díval, že už je skoro v mém nákupním pásmu.
Divi. Aristokrat, výplatní poměr cca 40% ... pro dlouhodobé držení je super, když cena klesá ;)
Investuji na důchod a klidný spánek

Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Příspěvek od Glueless » 15 črc 2020 21:54

Malý off topic:
Vzkaz všem finančním teoretikům:
ad obecná pravda, že po divi cut následuje nevyhnutelně pád ceny akcie:
1. zpráva: Wells Fargo (NYSE:WFC) Dividenda snížena na $0,1 / 80% snížení
2. reakce ceny: 25.45 +1.20 (+4.95%)

to se nám ta realita nějak vymkla teoretickým poučkám :-)

K tématu:
Mám napřaženo přikupovat
G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 15 črc 2020 22:19

Jednoduchá odpověď. Index: S&P 500. Ten sebou teď táhne všechno nahoru i dolu.

Myslím, že za to že to jde nahoru může hlavně SPY a částečně i FOMO kvůli výsledkům 1. testů Moderny. Do toho se předhání ostatní s tím jak jsou nejdál (např. AZN - tam jsem na jednom kontraktu opce dnes +100 USD). V neposlední řadě DGI investoři, kteří nehledí tolik na to, že cena klesá a polyká všechny dividendy, ale chtějí nakoupit především levně dividendového aristokrata (můj důvod a zároveň největší omyl s nákupem téhle akcie). Po divi cutu jsem tuhle akcii už jednoduše "odepsal".

Zítra vyhlásí dost možná BAC rovněž špatné výsledky. Tam už jsem si ale nakoupil raději preventivně ochrannou opci, abych mohl z akcie utéct nad nákupkou. Jak dnes všechno rostlo tohle řešení nebylo ani moc drahé.

Něco na té tvojí teorii ale bude, protože na GS, který dnes ohlásil relativně ok výsledky jsem se při poklesech lehce přiživil.

StanikKolarik
Investor

Příspěvek od StanikKolarik » 15 črc 2020 23:25

já jsem navýšil NYSE:AMRX (i tak je to ale nejmenší pozice - 0,4% porfolia)
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,

Marek
Investor

Příspěvek od Marek » 16 črc 2020 10:28

glueless, investor007: proboha wba, wfc nekupuj, viz co psal recentne Abak na vedlejsim foru (vetsina z vas tam chodi)

nekdy mam pocit, ze se tohle forum zvrhava z dgi na obirani co nejlevnejsich drobku od stolu (smichanych se spekulacemi fakt hodne vydipovanych nestastnych firem bez rustu zisku, a bez dividendy)

na trhu je porad spousta ferove ocenenych bezpecnejsich akcii firem, ktere by vyhledove nemely patrit mezi mrsiny, namatkou cisco, gilead, cardinal, general dynamics apod... z bank asi jpm... z tech riskantnejsich pak treba bmw (ktery je zde zcela prehnane v neoblibe, a riziko curackeho sektoru automotive je zde imho zcela hyperbolizovano, naopak problemy wba, wfc, reitu... jsou zde bagatelizovany)

firmy, kterym neroste valuace, a jeste cutuji divi (wfc), jsou fakt k nicemu

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 16 črc 2020 10:47

Marek: Když si pročteš co bylo psáno výše, tak já už WFC i WBA bohužel vlastním. Teď se jen z nich snažím dostat. Jsou to potápějící se DGI lodě. WBA dostane teď navíc další facku ze strany WMT, tzn. už to není jen CSV a Amazon.

S tím, co psal abak na "vedlejším" fóru se plně ztotožňuji. Měl jsem tehdy koupit JPM.

Z REIT vlastním SPG, O a SLG. U posledně zmiňovaného jsem udělal tu chybu, že jsem akcii začal "honit" při růstu . Nemyslím si ale, že by tyhle tituly (jiné pravděpodobně ano) měly být nějak dále výrazně negativně ovlivněny. Např. v NY se situace už pozvolna uklidňuje (SLG). Všechny zmíněné stále vyplácí dividendu.

CSCO a GD jsou na mne stále předražené. Počkám co udělá výsledková sezóna Q2 a Q3. Třeba se naskytne příležitost pro nějaký dip.

U GILD (efektivnost léku) a MRNA (firma jako celek) jsem skeptický a mimo konzervativnějšího PFE jsem také přes opce v AZN, které věřím více (Oxfordská verze vakcíny). Stejně je to ale stále na spekulativní úrovni.

Obecně mi přijde, že nám teď probíhá přesun z technologií (vyjma AAPL) do jiných sektorů a tak se třeba zadaří nakoupit rozumněji akcie MSFT.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 16 črc 2020 19:51

Marek píše:
16 črc 2020 10:28
glueless, investor007: proboha wba, wfc nekupuj, viz co psal recentne Abak na vedlejsim foru (vetsina z vas tam chodi)
na trhu je porad spousta ferove ocenenych bezpecnejsich akcii firem
cisco, gilead, cardinal, general dynamics apod... z bank asi jpm...
z tech riskantnejsich pak treba bmw
firmy, kterym neroste valuace, a jeste cutuji divi (wfc), jsou fakt k nicemu
díky za názor
ad cisco tam je velmi pppoommaallýý růst
ad gild: měl jsem, ale zbavil se jich, protože nejsou schopni růst (zjednodušeně řečeno: mají jeden velký lék na HIV, který koupili od jiné biot firmy), tzn. jak se říká one-trick pony a ten trik je ještě cizí...
CAH nemám načtený
GD je dobrá volba
BMW je automotive, tam bych nešel, celý průmysl se žere navzájem.

WFC má sice trable, ale ustojí to (věřím, jsem long). Divi cut je z nařízení FED, stejně jako stop odkupu akcií.
Jinak spoustě firem se zastavil příjem, tak logicky stoply dividendy. Zastavení ekonomiky přišlo zvenku, tzv. exogenní šok, nikoliv zvnitřku (z ekonomiky nebo neschopností firem). Jedná se o krizi tzv. nařízenou politiky/epidemiology. Tzn divi cut WFC neberu tak tragicky jako např. u VW, který si dieselgate sám zavařil nebo RDS, který skrz propad ceny ropy nemá zisky.

ad REIT: ty ze zákona vyplácí min 90 % zisku, tzn. jsou tzv. průtokové entity, nemohou, jako "c corp" zadržovat zisky (hromadit v rozvaze) pro horší roky. REIT: vybere nájem a ten v daném roce předá (musí) podílníkům. Nařízené zavření ekonomik nehovoří o neschopnosti REIT podnikat.

Já protože myslím long term (min 5 let) tak tyto fy vidím jako příležitost k nákupu. V případě, že bych se mýlil, změním názor.
G.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 16 črc 2020 20:04

Investor007 píše:
16 črc 2020 10:47
Měl jsem tehdy koupit JPM.

CSCO a GD jsou na mne stále předražené.
ad měl koupit: jj, to znám, je to klasika, rozhoduješ se co koupíš a jakmile to máš, zjistíš, že opak byl správný.... :-)

ad GD: mám nákupku pod 140, tam je podle mě v poho

ad CSCO: sice solidní akcie s velmi malým růstem...pokud ti stačí 3 % divi rostoucí o cca 10% ročně. Tam mám nákupku až pod 35USD.

G.

Zamčeno