Obchodní deník
Moderátor: VSbrok
-
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Re: Obchodní deník
Trochu OT, ale já taky RDSB nakupuji na AMS. Vyhovuje mi, že to je za EUR, protože moc příležitostí s touto měnou jsem neviděl. Zbytek mám totiž v USA za USD, které musím měnit z CZK.
Akorát že tam je celkově 20% daň. 15% u Holanďanů a 5% dodanění v ČR.Investor007 píše: ↑29 čer 2020 19:39Trochu OT, ale já taky RDSB nakupuji na AMS. Vyhovuje mi, že to je za EUR, protože moc příležitostí s touto měnou jsem neviděl. Zbytek mám totiž v USA za USD, které musím měnit z CZK.
V UK je zase kolkovné 0.5% z celkové hodnoty nákupu.Pavel píše: ↑30 čer 2020 09:14Akorát že tam je celkově 20% daň. 15% u Holanďanů a 5% dodanění v ČR.Investor007 píše: ↑29 čer 2020 19:39Trochu OT, ale já taky RDSB nakupuji na AMS. Vyhovuje mi, že to je za EUR, protože moc příležitostí s touto měnou jsem neviděl. Zbytek mám totiž v USA za USD, které musím měnit z CZK.
Kolkovné sice během prvních let způsobí, že hodnota investice je nižší než v NL, ale až když jsem si to teď pořádně propočítal, tak jsem s překvapením zjistil, že se Londýn při současném dividendovém výnosu 4,5% začne vyplácet už po třech letech. To platí za předpokladu, že dividendy z Londýna v ČR dodaníš 15%. Taky neberu v úvahu růst dividend.
U dividend s vyšším yieldem se to vrátí po roce a kousek.
Zkrátka, dlouhodobí dividendoví investoři by v tomto případě měli preferovat Londýn.
- Konverze měn by neměla rozhodovat; jedná se o jednorázový poplatek, Degiro navíc směňuje měny velmi výhodně.
- Poplatek 2,5 EUR za rok za burzu navíc je taky prkotina, už jenom když se srovná s poplatkem 4 EUR za každý jeden obchod, ať už v UK nebo NL.
- Měnové riziko GBP/EUR zde podle mě neexistuje, protože Shell podniká z NL, takže vše počítá v EUR. Jen v okamžiku výplaty se dividenda převede na GBP. (Tímto bodem si nejsem jistý.)
-
- Site Admin
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 2 times
- Kontaktovat uživatele:
Není to náhodou tak, že Shell má účetnictví v dolaru a stejně tak i dividendu deklaruje v dolarech a následně k určitému datu ji převádí do liber či euro? Já jsem spokojen se svým adr.
Souhlas.
Nebyl jsem si jistý. Moje hlavní pointa byla, že měna, ve které jsou akcie denominovány, prakticky nehraje žádnou roli. Důležité je, v jaké měně se provádí samotné podnikání, tedy za co nakupují, prodávají, v jaké měně dluží apod.
ADR (nákup v US, pokud někdo neví) je asi nejvýhodnější. Osobně jsem ale zvolil Evropu především kvůli tomu, že v US je brutální dědická daň (až 40%). To je něco, co jsem se rozhodl zohlednit.
Jakub - a ty si myslíš, že ta dědická daň se vztahuje i na majitele akcií, i když nejsou občany USA? Mně přišlo logické, že dědickou daň vybírá stát od svých občanů a nemůže je vybírat od cizích. Ale možná se pletu...
No právě že ano, a je dokonce brutálnější než pro občany US. U nich se daň aplikuje až od nějakých $11M, pro cizince už od 60K.
https://www.bogleheads.org/wiki/Non-US_ ... e_tax_trap
https://en.wikipedia.org/wiki/Estate_ta ... -residents
Já jsem se to dozvěděl při mém povrchním studiu daní v kontextu ETF. A pokud to platí pro ETF, tak podle mě tím spíš i pro jednotlivé akcie.
Nevím ale, jaká je zavedená praxe. Zdanění zařídí broker, až když se mu ozve notář? Nebo český finančák událost nabonzuje IRS na základě vyplněného W-8BEN? Nevím.
Ahoj,
měl bych dotaz ohledně deníku proč u některých akcíí ukazuje dle mě špatně uvedené Sektory, kterých se týká. V mém případě téměř všechny REIT jsou vedeny jako Financial. Přičemž pokud by to dle vzorce mělo brát z Finviz nebo Yahoo.finance tak by tam měl být REIT. Nějaké nápady jak toto vyřešit?
Dole přikládám odkaz na obrázek. díky za radu
měl bych dotaz ohledně deníku proč u některých akcíí ukazuje dle mě špatně uvedené Sektory, kterých se týká. V mém případě téměř všechny REIT jsou vedeny jako Financial. Přičemž pokud by to dle vzorce mělo brát z Finviz nebo Yahoo.finance tak by tam měl být REIT. Nějaké nápady jak toto vyřešit?
Dole přikládám odkaz na obrázek. díky za radu
https://www.vi-tek.cz/projekty/obchodni ... in-ticker/
část
Rychlé/Vlastní načtení Sektoru
Doplň si tickery sem a může mít sektory jaké chceš.
část
Rychlé/Vlastní načtení Sektoru
Doplň si tickery sem a může mít sektory jaké chceš.
To zní hrozivě, že až třeba umřu a někdo by měl akcie zdědit, že bude americké vládě platit dědickou daň. Nějak se mi to nezdá (prostou selskou logikou), ale fakt nevím.Jakub píše: ↑30 čer 2020 21:39No právě že ano, a je dokonce brutálnější než pro občany US. U nich se daň aplikuje až od nějakých $11M, pro cizince už od 60K.
https://www.bogleheads.org/wiki/Non-US_ ... e_tax_trap
https://en.wikipedia.org/wiki/Estate_ta ... -residents
Já jsem se to dozvěděl při mém povrchním studiu daní v kontextu ETF. A pokud to platí pro ETF, tak podle mě tím spíš i pro jednotlivé akcie.
Nevím ale, jaká je zavedená praxe. Zdanění zařídí broker, až když se mu ozve notář? Nebo český finančák událost nabonzuje IRS na základě vyplněného W-8BEN? Nevím.