Lynx
Moderátor: VSbrok
- VSbrok
- Site Admin
- Been thanked: 7 times
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lynx
Ano, to jsem nerozporoval.
Můj příklad byl pouze pro případ, že si chceš stejný titul nakoupit zpět u nového brokera.
Pokud budeš kupovat něco jiného, tak to je samozřejmě jiná písnička
Můj příklad byl pouze pro případ, že si chceš stejný titul nakoupit zpět u nového brokera.
Pokud budeš kupovat něco jiného, tak to je samozřejmě jiná písnička
Investuji na důchod a klidný spánek
teď mám "na stole" konkrétní příklad, teoretizování bylo dost, pojďme do reálu.Sumo.cz píše: ↑17 čer 2020 10:16Já to vidím takto:
Koupil jsem před rokem 100 kusů akcie za 15 USD
Aktuálně stojí 17 a prodám je
Mám tedy 1 700 USD = Zisk 200 = Daň 200*15%=30 USD
Ale já chci zase koupit 100 kusů abych měl stejně, když přecházím
A tady sice koupím 100 za 17 USD = 1700 ale daň mám za 30, takže jsem - 30 USD
Ale pokud koupím jiné akcie co jsou zrovna dole tak díky zisku můžu koupit jiných více a už tratnej nejsem.
Je tedy potřeba brát v úvazu zda chci jen přejít 1 ku 1 a pak je ten zisk vlastně - a nebo využít peníze a udělat si portfólio jinak a nebo čekat na poklesy.
1. BIIB, nakoupil pod 250 na 1. účtu (je to už víc než tři roky, tzn. odpadá daň.povinnost, ale pro tento příklad je to nepodstatné, jednal bych stejně).
2. rozhodl se používat jiný účet, prodej za 290
3. převod peněz a vyčkávání (cená kolísá kolem 300)
4. BIIB padá po ztrátě patentové ochrany Tecfidera zatím na 260)
5. klíčová otázka: koupit teď nebo počkat? Tecfidera tvoří 30% zisku firmy, bez patentové ochrany klesnou zisky firmy. Moje nákupka pod 240.
Rozdíl je ten, že se stále snažím vyhledávat ziskové situace. Kup-drž-doufej, bych na tom nebyl líp, prodej ve ztrátě taky ne.
Ponaučení: trh ti v reálu vždycky nachystá spoustu příležitostí, dopředu o nich nemůžeš vědět/předpokládat je a teoreticky se na ně chystat/plánovat je.
have fun investing
G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...
You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.
to jak to kluci popsali je to myslím naprosto jasný. Hlavní nedorozumění je v tom, že tady se bavíme o převodu portfolia dividendového investora který razí heslo kup a drž až do smrti (nejlíp). Takže pokud musím zaplatit daň, je to pro mě v tu chvíli skutečná ztráta, kterou musím vysolit berňáku a nikde jsem si na ni nevydělal (jedině z dalších dividend co mi ta firma pošle). To co jsi poslal ty jsou už spekulace, nic víc (tím nechci říct že to je špatně)
-
- Začátečník
Taky to tak vidím, protože to co je popsáno výše u toho reálného příkladu (nakoupit pod 250, prodat za 290, počkat než to spadne na 260 a koupit znovu) to můžu udělat i když neměním brokera a vydělám na tom, jenže kdo ví dopředu že to spadne ... na to už se dá jen spekulovat (a někdy to vyjde a jindy třeba taky ne) ale to už s převodem akcií od jednoho brokera k jinému moc společného nemáslon píše: ↑19 čer 2020 13:10to jak to kluci popsali je to myslím naprosto jasný. Hlavní nedorozumění je v tom, že tady se bavíme o převodu portfolia dividendového investora který razí heslo kup a drž až do smrti (nejlíp). Takže pokud musím zaplatit daň, je to pro mě v tu chvíli skutečná ztráta, kterou musím vysolit berňáku a nikde jsem si na ni nevydělal (jedině z dalších dividend co mi ta firma pošle). To co jsi poslal ty jsou už spekulace, nic víc (tím nechci říct že to je špatně)
výhoda mého postupu je právě kombinace přesun a "něco" navíc.Martin.013 píše: ↑19 čer 2020 15:20Taky to tak vidím, protože to co je popsáno výše u toho reálného příkladu (nakoupit pod 250, prodat za 290, počkat než to spadne na 260 a koupit znovu) to můžu udělat i když neměním brokera a vydělám na tom, jenže kdo ví dopředu že to spadne ... na to už se dá jen spekulovat (a někdy to vyjde a jindy třeba taky ne) ale to už s převodem akcií od jednoho brokera k jinému moc společného nemáslon píše: ↑19 čer 2020 13:10to jak to kluci popsali je to myslím naprosto jasný. Hlavní nedorozumění je v tom, že tady se bavíme o převodu portfolia dividendového investora který razí heslo kup a drž až do smrti (nejlíp). Takže pokud musím zaplatit daň, je to pro mě v tu chvíli skutečná ztráta, kterou musím vysolit berňáku a nikde jsem si na ni nevydělal (jedině z dalších dividend co mi ta firma pošle). To co jsi poslal ty jsou už spekulace, nic víc (tím nechci říct že to je špatně)
Dělám to samé, jak výše popsáno, ale ziskově.
Nepleť si pojmy, spekulace to není (spekulace je nákup rizikového aktiva), tady jsem (správně) předpokládal, že volatilita daného aktiva mi zajistí budoucí lepší příležitost.
Je to o předvídání a pravděpodobnosti jednotlivých scénářů.
BIIB byl jeden praktický příklad použitý proto, že tady padala slova o naivních představách. Já popisuji reálné situace a někdo poptal způsob jak převést tituly.
Nechť si čtenář pročte oba způsoby, spočítá si to, a udělá úsudek sám.
G.
- VSbrok
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
slon to vystihla naprosto přesně. Já psal o převodu, nikoliv o spekulaci na pokes ceny.
Když budu chtít převádět k jinému brokerovi, tak se budu snažit nakoupit co nejdřív po převodu peněz, aby mi cena neutekla ... sice hlavně nahoru, ale spekulovat na to, že bude klesat se moc nedá.
Já se takhle kdysi vytrestal s Unileverem a do dnes ho bohužel nemám. A to jsem přecházel jen s jedný burzy na druhou ... u stejného brokera!
Na LON prodáno, když byla cena na NYSE 52 USD, než Degiro vypořádalo GBP>EUR, tak byla cena 55 USD ... takže pak už mi nezbylo než kupit něco jinýho ... což mi připomíná, že se musím podívat jak si vede
Když budu chtít převádět k jinému brokerovi, tak se budu snažit nakoupit co nejdřív po převodu peněz, aby mi cena neutekla ... sice hlavně nahoru, ale spekulovat na to, že bude klesat se moc nedá.
Já se takhle kdysi vytrestal s Unileverem a do dnes ho bohužel nemám. A to jsem přecházel jen s jedný burzy na druhou ... u stejného brokera!
Na LON prodáno, když byla cena na NYSE 52 USD, než Degiro vypořádalo GBP>EUR, tak byla cena 55 USD ... takže pak už mi nezbylo než kupit něco jinýho ... což mi připomíná, že se musím podívat jak si vede
Připomenu, že když převádíte akcie k jinému bokerovi a prodáte je se ziskem před uplynutím časového testu, lze zisk vypárovat se ztrátou na jiném titulu, u kterého též neuplynul časový test. Ztrátu si můžete vyrobit "uměle" - prostě akcie prodáte a druhý den nakoupíte; předpokládám, že společnosti věříte a čekáte růst do zelena.
já bych hlavně řekl, že v reálu je převod portfolia stejně operace tak na týden. Prodat PONDĚLÍ, zažádat o převod peněz, přijdou ve STŘEDU, poslat na účet u druhého brokera, když to dobře půjde ČTVRTEK (PÁTEK) je to tam a nakoupit.
- VSbrok
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ano, slone, to máš pravdu.
Známý přecházel od Fio k Lynx a měl to přesně jak říkáš. V pondělí prodal na Fio a v pátek nakupoval na Lynx.
Známý přecházel od Fio k Lynx a měl to přesně jak říkáš. V pondělí prodal na Fio a v pátek nakupoval na Lynx.
a to je právě ten rozdíl, já převáděl portfolio asi tři roky a využil více způsobů, jak u toho využít pohyb trhu, daňové optimalizace a další triky a popsal je zde.
Vy mi napíšete, že jsem naivní, že to nejde a že od středy má být vymalováno...
Rozdíl mezi námi je ten, že já vyhledávám příležitosti, přemýšlím, jak provést to samé co nejlíp, buď ziskově nebo s minimalizovanou ztrátou.
Důvod, proč jsem na tomto (a jiných inv.fórech) je, že se chci přiučit metody, postupy, co kdo jak dělá, co by mě nenapadlo nebo nedělám.
Na váš postup můžu říct: hmmm...
G.