Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Příspěvek od Glueless » 15 čer 2020 21:55

Investor007 píše:
12 čer 2020 20:59

protože jsem se v růstovém trendu z hlediska globálu rozšoupl na REIT (SLG) a ukázalo se to ne jako úplně nejlepší rozhodnutí. Budu to muset naředit a pak něco odprodat.
jestli máš dost REITů, tak buď rád (samozřejmě záleží jakých/kterých), ale FED zmrazil úrokové míry nízko až do r 2022.
Z toho obecně těží (rostou) REIT a utility. Firmy, které pracují s velkým dluhem.
Až se trh na chvíli nebude třepat z korony, bude výtah REIT & util nahoru.
G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Victor Nettoyeur
Pokročilý

Příspěvek od Victor Nettoyeur » 15 čer 2020 23:08

Glueless píše:
15 čer 2020 21:23
Investor007 píše:
12 čer 2020 15:30
Nemáte u BABA strach s investicema z důvodu napojení na Čínu? Já už dokonce přemýšlel co by se asi stalo u INTC, Apple apod. kdyby jim Trump prostě udělal tlustou čáru že odteď s Čínou nic...
BABA mě straší tím, že nákupem BABA se nestaneš majitel firmy, je to variable interest entity na Kajmanských ostrovech...BABA (BIDU apod.) není akcie (podíl) na firmě. :!:
Většina čínských firem je takto "nabídnuta", čína totiž nedovolí cizákům vlastnit čínské firmy. Je pak otázkou, co udělá s entitou na kajmanech, až je nebude potřebovat...

Takže bacha na to, co máte na účtu :?:

G.
Jeden z tech co ma BABA v ptf je napr Bill Gates. Myslis, ze zrovna on by si vsechny ty rizika nepohlidal?

VSbrok
Site Admin
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSbrok » 16 čer 2020 02:14

jojo REIT a Utility porostou jak z vody, jen co se situace uklidní, takže vybrat silný kusy a pak jen sosat dividendy ;)
Investuji na důchod a klidný spánek

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 16 čer 2020 11:06

Já na to spoléhám, jen jsem chtěl do portfolia vybrat taky trošku defenzivnější tituly (např. technologické) a více diverzifikovat. Teď poměrně hodně převládá právě ten REIT a ten to buďto táhne jako celek moc dolů, nebo moc nahoru. Jenže tomu, co bych chtěl pro diverzifikaci se právě z těchto popsaných důvodů moc nechce dolů :-). Jedině, že praskne nějaká bublina a půjde dolů MSFT apod. , což by dost věcí vyřešilo. Jinak si holt počkám na INTC a CSCO.

Ondřej
Site Admin
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondřej » 16 čer 2020 14:43

Na jaké úrovně u intc čekáš jestli to není tajné?

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 16 čer 2020 14:45

INTC - Nejideálnější nákup okolo 51-52. Byl bych ochoten pro dip jít naproti k 53-54. Na hranici 53 - 55 mám více alertů.

Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Příspěvek od Glueless » 16 čer 2020 16:42

Victor Nettoyeur píše:
15 čer 2020 23:08
Glueless píše:
15 čer 2020 21:23
Investor007 píše:
12 čer 2020 15:30
Nemáte u BABA strach s investicema z důvodu napojení na Čínu? J
BABA mě straší tím, že nákupem BABA se nestaneš majitel firmy, je to variable interest entity na Kajmanských ostrovech...BABA (BIDU apod.) není akcie (podíl) na firmě. :!:
G.
Jeden z tech co ma BABA v ptf je napr Bill Gates. Myslis, ze zrovna on by si vsechny ty rizika nepohlidal?
1. tvůj argument neříká, že duální entita na kajmanských ostrovech je bezpečná...
2. podle posledního trackeru jeho protfolia má BABA váhu 0,62 %, z toho soudím, že jim až tak moc nevěří
3. neposuzuj svoje investice podle miliardáře (jakéhokoliv) ani hedge fondu, tito mají obvykle pozice zajištěné popř. jedou páry long-short
4. i 100% ztráta pozice pro B.Gatese je něco jiného, než pro mě/tebe (teda pro mě určitě)
5. Gates ještě nedávno měl také BP, XOM, PSX a teď jsou míň než na půlce :lol:

G.
P.S. směle kupuj dle vlastního uvážení, co je ti libo, já poskytl věcnou informaci ;)
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Ondřej
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondřej » 17 čer 2020 10:10

Tak mám tady pro Vás pár firem k zamyšlení než se mi nafunduje účet u Lynx :-D.

Podnik - Férová cena ( odhad )

Walgreens Boots Alliance Inc. (WBA) - 58$
Bristol-Myers Squibb Co. (BMY) - 82$
AbbVie Inc. (ABBV) - 101 $
General Dynamics Corp. (GD) - 158$
AT&T Inc. (T) - 39$
Altria Group Inc. (MO) - 47$
Lockheed Martin Corp. (LMT) - 381$
Unum Group (UNM) - 32$
Verizon Communications Inc. (VZ) - 63$
British American Tobacco plc (BTI) - 44$
Mercury General Corp. (MCY) - 53$
Old Republic International Corp. (ORI) - 19$
Philip Morris International Inc. (PM) - 72$
Realty Income Corp. (O) - 63$

Osobně jsem si kdysi stanovil ( a možná jsem to tu i již několikrát prezentoval ), že chci vlastnit top 2 firmy ze sektoru. To by tedy znamenalo 22 firem se stropem 25 ( 3 firmy na hraní a spekulaci ). Dnes mé portfólio obsahuje 16 společností což můžete vidět v tabulce co vede Stanik. Tam si tedy můžete všimnout, že své pravidlo jsem porušil.
Vím, že nechci mít z portfólia zoo, abych měl stále pocit, že ho mám pod kontrolou. Nicméně takový spotřebitelský sektor, jsem si v hlavě rozdělil na podsektory. Jako třeba cigára, alkohol, nealko, jídlo, obchody. Takže asi skončím s krapet vyšším počtem podniků. Hold asi i ten investor se časem vyvíjí.

Proto v mém prtf. již teď vím, že bude nadvážen sektor zdravotnictví a spotřebního zboží.

Z výše uvedeného seznamu do svého prtf. tedy pravděpodobně vyberu tyto společnosti:

Verizon Communications Inc. (VZ)
Philip Morris International Inc. (PM) nebo British American Tobacco plc (BTI)
Old Republic International Corp. (ORI)
AbbVie Inc. (ABBV) nebo Bristol-Myers Squibb Co. (BMY)
Walgreens Boots Alliance Inc. (WBA)

Sektorově to pak bude následovně:
telekom - 2 kusy
Cigára - 2 kusy
Finance - 2 kusy
Zdravotnictví - 4 kusy
Spotřebák / lékárny - 1 kus :-D

Neříkám, že to udělám hned dnes či zítra. Pokusím se být trpělivý a počkat si zda nepřijde nějaký dip. Ovšem i dneska to pravděpodobně poroste. Pak si tedy možná budu trhat vlasy, že jsme nekoupil ORI hned pod 17. A nebo naopak budu rád, že jsem pošetřil cash, když přijde konečně korekce o 10-15 % .-D Křišťálovou kouli nemám, ale tipnul bych si, že ekonomiky už se nezavřou tak jako při první vlně.

Ondřej
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondřej » 17 čer 2020 10:20

Ještě jsme zapomněl dodat, že si hraju i s myšlenkou přidat k PEP při současné ceně i KO. Důvod? Prostě abych už tu akcii vlastnil :-D Je krapet dražší, ale při divi yieldu 3,5% se mi líbí. Pokles prodejů nezdravých sraček nahrazuje jinými alternativami a prostě kolos jako cola tady bude dle mého názoru i za sto let. Navíc se mi nebude tak příčit to občas taky koupit a pít:-D

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 17 čer 2020 10:26

Cigára jsou na můj vkus dost silně zadlužené. Některé mají tedy i mínusové P/B. Nějak je mi proti srsti do toho jít z toho titulu. Tedy jinými slovy je mi úplně jedno, že vyrábí cigarety (i tak je podporuje stát a bere si svůj díl na daních), ale mám obavy z toho, že se jednoho dne zeleným mozkům rozleží v hlavě, že cigarety mimo zdraví způsobují globální oteplování a začnou je více sankcionovat (tohle berte s nadhledem). Nevím jak by to pak ustálo ten dluh v případě náhlého poklesu marží?

WBA - jedna z mých prvních akcií a docela lituji nákupu. Většinu času jsem v mínusu, na webech o akciích teď byla spousta článků, které je srovnávaly s hlavním konkurentem CVS. Ten narozdíl od WBA z hlediska ceny docela vyrostl a drží se tam. Jde o dividendovou akcii jak by ostatně mohla spousta lidí namítnout, ale to v mých očích neospravedlňuje ty poklesy. Čekal jsem, že si povede více defenzivněji.

Jinak T (tady asi brzo půjdu do vypisování krytých call opcí) a O vlastním. Na VZ se chystám až trochu vyklesá, ale to už jsem tady tuším zmiňoval.

Jaké 4 kusy ze zdravotnictví by jsi chtěl vlastnit? Nebo do toho řadíš i ty farmačky?

Zamčeno