Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Příspěvek od Glueless » 12 čer 2020 13:45

Marek píše:
12 čer 2020 13:16
Blba doba: mam prachy, ale zaroven se bojim, ze koupim a ze to zuchne. Zaroven se bojim inflace - obava sedet na cashi. Lze sice namitat, ze vzdy jde nakupovat dle nekde stale nizkych valuaci, ale az to rupne, pujde vse do haje cca soumerne v ramci 1 sektoru, cisla necisla.
climbing a wall of worry
nejlepší příležitosti se vyskytují, když je všude plno obav (leze se po zdi obav), pak je spousta lidí mimo trh a až je všechno v oukeji, pak tito začnou nakupovat a vyženou ti tvoje včasné nákupy nahoru...
nebo taky přesně opačně :-)
moje cesta: přikupovat postupně, po dobré úvaze, nechat si něco na nečekané příležitosti.

G.
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Victor Nettoyeur
Pokročilý

Příspěvek od Victor Nettoyeur » 12 čer 2020 14:14

Marek píše:
Blba doba: mam prachy, ale zaroven se bojim, ze koupim a ze to zuchne. Zaroven se bojim inflace - obava sedet na cashi. Lze sice namitat, ze vzdy jde nakupovat dle nekde stale nizkych valuaci, ale az to rupne, pujde vse do haje cca soumerne v ramci 1 sektoru, cisla necisla.
Kolik je tedkom inflace, myslim ze pod 3%? Me spis zajima jak na tom bude CZK/USD/EUR, protoze ten rozdil bude mit docela vliv na konecny zisk. Je docela zajimave sledovat, jak se vetsina lidi boji inflace, ale ekonomy mnohem vice desi deflace.
Propad trhu muze byt klidne 30-40%, nevidil bych se ani ponoru pod letosni minima, takze zbesile utikat z fiatu do trhu by se nemuselo vyplatit. Trpelivost, DCA, sledovat co delaji velke ryby (+ ja posledni dobu koukam na TOP retail nakupy typu Robinhood a do toho bych se pak rozhodne nepoustel:)
Takze ja stale pojedu spise defenzivni tituly, P/E max do 20, prednost maji ty ktere i dnes zvysuji divi (JNJ, PG, CAH, IBM atd.) vseobecne preferuju hlavne IT a healtcare a nepujdu do bank, energie a materialu.

Pavel
Dlouhodobý investor
Been thanked: 1 time

Příspěvek od Pavel » 12 čer 2020 14:40

Marek píše:
Vždycky je blbá doba, vždycky to může žuchnout. Buď akcie chceš, nebo se jich bojíš a nechceš je. Jediná rada - kupuj pravidelně ať zprůměruješ.

VSbrok
Site Admin
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSbrok » 12 čer 2020 14:41

mě není jasný proč znovu rostou ropáci, když cena ropy klesá ... tenhle trh je fakt urvanej ze řetězu :(
Včera skoro 7% dolů a ted preM šíleně roste zpět ...
Nedává mi to smysl, takže se držím a syslím prachy.
Investuji na důchod a klidný spánek

Pavel
Dlouhodobý investor

Příspěvek od Pavel » 12 čer 2020 14:43

Investor007 píše:
12 čer 2020 12:00
Xerox od toho sloučení nakonec odstoupil ne? Chvíli jsem uvažoval i nad nima, ale při pročítání čísel mi to přijde jako že se potápějící loď snaží chytit jiné potápějící lodi.
Odstoupil od konkrétní nabídky, kterou už skoro dal. Protože se trefil do propadu trhu a nechtěl přeplácet + na tom taky nebyl nejlíp. Až se ekonomiky a trhy zklidní, to spojení se znovu objeví, dává totiž smysl.

Čísla HPQ nejsou vůbec špatná, pochopitelně krize se jich taky dotkla, ale jinak OK. Čísla Xeroxu nesleduju.

Pavel
Dlouhodobý investor

Příspěvek od Pavel » 12 čer 2020 14:44

VSbrok píše:
12 čer 2020 14:41
mě není jasný proč znovu rostou ropáci, když cena ropy klesá ... tenhle trh je fakt urvanej ze řetězu :(
Včera skoro 7% dolů a ted preM šíleně roste zpět ...
Nedává mi to smysl, takže se držím a syslím prachy.
Správně, nenechat se strhnout davem. Sosat dividendy a pak reinvestovat nebo utratit.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 12 čer 2020 14:55

Victor: Jenže tyhle firmy už jsou z větší části teď relativně na ATH, tak je potřeba hledat inspiraci jinde. Pomíjím teda poklesy +-10 USD, které jsou takové nijaké. Právě u těchto ATH firem bych zase já měl obavu teď investovat, protože jestli padnou např. v indexu jako celku, tak pro to mají taky poměrně velký prostor.

Souhlasím, že kurz měn je teď docela zásadní a tak se snažím přelít do USD víc a víc aktiv, protože CZK nevěřím. Predikce byla, že by se kurz v neprospěch CZK měl brzy opět projevit.

Victor Nettoyeur
Pokročilý

Příspěvek od Victor Nettoyeur » 12 čer 2020 15:15

Investor007: za top akcie budes vzdy platit nejake premium, takze pokud to padne na letosni minima ja nezavaham a sahnu napr po MSFT, JNJ a V, protoze se nebudu bat, ze mam u nich penize na pristich 10 let v bezpeci, ale nerad bych za kazdou cenu preplacel takze strop pro JNJ byl 135USD a MSFT s V bych rad za podobne penize a nedela mi problem do te doby nic nenakoupit.
Divam se taky po WM, zajimavy mi prijde TSM, BABA - mate nekdo zainvestovano v Asii? A pokud ano, mate zkusenosti i s burzou v Honkongu?

_turek
Začátečník

Příspěvek od _turek » 12 čer 2020 15:19

Já zrovna předevčírem zvažoval vše co mám prodat a čekat na další korekce. Výsledková sezóna za Q2 bude zajímavá. Po víkendu se mi navyšování peněz v portfoliu formou vložených peněz na nějakou dobu odsunulo. O víkendu jsme se byli podívat na starší dům a teď jej kupujeme.Takže nás čeká hypotéka a opravy. Tak jsem zvažoval jak trošku posunout výš portfolio, než jen čekáni na divi a růst. Ale asi na to kašlu.A budu jen pozvolna přikupovat z divi a z toho co budu moci do akcií ulít.
Portfólio: TXRH, V, Shack, CMI založeno 2018
Můj blog : http://blog.mojeokoli.cz/category/akcie/
Brooker: Fio

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 12 čer 2020 15:30

Koupě starého domu a opravy jsou cesta do pekel. Snad to máš tedy dobře spočítáno. U spousty lidí co znám se to zvrhlo v nikdy nekončící opravu a mají do toho nalitých víc peněz jak do novostavby a problémy nekončí.

Nemáte u BABA strach s investicema z důvodu napojení na Čínu? Já už dokonce přemýšlel co by se asi stalo u INTC, Apple apod. kdyby jim Trump prostě udělal tlustou čáru že odteď s Čínou nic...

JNJ za 130+- by byl vskutku krásný a MSFT to samé.

Zamčeno