Jen pro pořádek, já rozhodně netvrdím, že kupovat ropáky na začátku roku byla chyba. Jednak tuto oblast nesleduji, takže vůbec nejsem schopen říct, jak dobrá investice to v danou chvíli byla. To co přišlo poté přirozeně nikdo nečekal.
Já jen upozorňoval na to, že i když se člověk na základě nějakých informací rozhodne "správně" a situace se nakonec otočí ve "špatnou", tak je potřeba si říct, že toto hold nedopadlo. Nalhávat si něco o nerealizované ztrátě je blbost. Hold né vždy všechno vyjde.
Já bych to teďka přirovnal k situaci, kdy si vedle sebe zbytek paneláku pronajme banda nepřizpůsobivých občanů. Za 20 let sice můžeš být v cajku, jelikož se odstěhují či nějak umírní. V danou chvíli ti to však může výrazně negativně ovlivnit jak cenu nemovitosti (tržní hodnota), tak případný příjem z pronájmu (divi).
Já argument o nerealizované ztrátě beru, ale pouze v případě, že firmě které klesla tržní hodnota se daří (+/-) stejně jako dříve. Případně prochází nějakou menší krizí. Pakliže firma dostala pořádnou ránu a akcie (po zásluze) spadly pod polovinu, tak mi to přijde jako takový sebeklam. Jasně, nejspíš jsem nepřišel celých 50%, ale rozhodně mě to nezanedbatelně poškodilo. O to víc, pokud se firma dostala do ztráty, která pravděpodobně nějakou dobu přetrvá.
M.