Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Zamčeno
Glueless
Investor
Been thanked: 3 times

Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02

Příspěvek od Glueless » 17 kvě 2020 21:45

Vitusus píše:
16 kvě 2020 11:54
Investor007 píše:
16 kvě 2020 09:54

Posledních pět let cena osciluje mezi 130 a 150, já tam žádný zásadní pokles nevidím,

změna ceny v podstatě nulová,
1. ad osciluje 130-150: nevím, podle jakých technických indikátorů, ale IBM jde od r2012 trendově dolů, to je to, co TA říká mě: cena pod 200MA, lower low, lower high
2. změna ceny nula: od r2012 šla na půlku: 210 na 115. to ti divi nepokryje. Neinvestuji abych byl po 5 až 10 letech na nule.

Glueless
P.S. k IBM se už nebudu vyjadřovat, čísla hovoří jasně (jak fundamentální analýza, tak technická analýza je KO) a chytrému napověz...
Pokud někdo doufá, věří, tak mu přeji hodně štěstí
Radši budu mít přibližně pravdu, než se úplně přesně mýlit...

You are neither right nor wrong because the crowd agrees or disagrees with you.
You are right because the data and reasoning are right.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 17 kvě 2020 22:06

Vitusus píše:
17 kvě 2020 21:17
Pouze dvě rychlé technické:

Ad 1) Mrkni na PG, jak několik let zvyšovali o naprosto nesmyslně nízká procenta, pak redefinovali strategii, prodali část businessu a najednou zase zvedli dividendu o mnohem vyšší procenta.

Ad 2) Vnímáš, že IBM má část businessu postavenou na financování toho, co prodává (IBM Global Financing)? Tady ten argument o vysokém zadlužení jsem třeba na SA viděl použitý a vyvrácený už tolikrát, že jsem to přestal počítat.
já nepopírám, že úspěšný turnaround nemůže nastat. PG to (zatím) vyšlo, ale ono prodává retailu/lidem
IBM je (převážně) pro firmy. Tam se získá ztracený podíl velmi těžko.
Chápu tě, je to lákavé. Investorsky jsem si tím taky prošel (já měl NOK) a kdyby tam nevstoupil MSFT a já zavčas nevyskočil (NOK je zase dole), tak jsem zpíval podobnou písničku 8-)
Dluh je nyní levný, takže jim to vaz nezlomí, ale ten klesající revenue, chlapi, bděte! ;)
G.

Glueless
Investor

Příspěvek od Glueless » 17 kvě 2020 22:21

MartinD píše:
17 kvě 2020 21:10
Znáte tu někdo McKesson a AmerisourceBergen ? Jsou ve stejné skupině jako Cardinal Health, takzvaná Big 3, relativní valuace dost nízko, McKesson dost pod ATH, dividendu každý zvyšuje již několik let, i když jí zatím mají malou, Payout ratio prvotřídní
distribuce léčiv vypadá zajímavě. Kopanec do koulí jsou jejich ziskové marže.
MCK
Gross Margin 5.30%
Oper. Margin 0.30%
Profit Margin -0.40%

ABC
2,8
0,6
0,9

CAH
4,5
-2,6
-2,7

Nemají exkluzivitu prodávaného zboží, jen fungující distribuční řetězec, který cenou podleze konkurenci.
Dost velké politické riziko, zdravotní péče je vždy rukojmí politiků.
G.

MartinD
Pokročilý

Příspěvek od MartinD » 17 kvě 2020 22:25

Jakou má tedy výhodu oproti těm dvoum cardinal health ? Všude se v podstatě doporučuje jako velmi defenzivní akcie
ABBV, MO, T, XOM, IRM, WFC, INTC, PFE

VSbrok
Site Admin
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSbrok » 18 kvě 2020 22:18

Tak jsem konečně chtěl do ptf přidat PRU a IP, ale dnešní růst cen mě tak zaskočil, že jsem se na nákup nezmohl :(
Investuji na důchod a klidný spánek

Martin
Pokročilý
Been thanked: 1 time

Příspěvek od Martin » 19 kvě 2020 09:51

VSbrok píše:
18 kvě 2020 22:18
Tak jsem konečně chtěl do ptf přidat PRU a IP, ale dnešní růst cen mě tak zaskočil, že jsem se na nákup nezmohl :(
Ja se rozhodoval mezi ORI a PRU a nakonec vzal ORI. Leze to nahoru, tak uvidim jestli budu kupovat nebo pockam az bude zase vlna. Aspon se trochu hoji ptf...ale furt tam mam RDS.B a XOM hodne v minusu, ale to neresim. Mel jsem naredit MAIN, kdyz byl dole...
APD/ABBV,JNJ,PFE/DUK,ENB,ČEZ/EMR,LMT,MMM,SWK / CL,GIS,MO,PEP/DEA,FRT,IRM,O/ARCC,CSWC,MAIN/ORI,PRU/ RIO/BNS,Komerční Banka

Jack N.
Začátečník

Příspěvek od Jack N. » 21 kvě 2020 19:48

Přikoupena Embotelladora Andina S.A. (AKO.B), cílová cena = cca 24 $. Dividendu má slušnou, byť mírně kolísající, ale letos byla hodně zvýšena daň z dividend v Chile (20% -> 35% !), takže primárně cílím na zhodnocení kapitálu. Současně tak trochu spekuluji na ukončení oslabování CLP:USD.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 21 kvě 2020 20:41

Jack ta vypadá dobře. Přemýšlím ale při pohledu na statistiky čím byly způsobeny ty poklesy ještě před koronou? Aby v budoucnu dividendu nesežraly další poklesy.

VSbrok
Site Admin
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSbrok » 21 kvě 2020 23:50

tak jsem po drobném zaváhání nakonec do manželčina ptf ulovil PRU, třikrát hurá :D
zítra ex-divi, takže zas o drobný krůček i cíli
Investuji na důchod a klidný spánek

Jack N.
Začátečník

Příspěvek od Jack N. » 22 kvě 2020 18:02

Investor007 píše:
21 kvě 2020 20:41
Jack ta vypadá dobře. Přemýšlím ale při pohledu na statistiky čím byly způsobeny ty poklesy ještě před koronou? Aby v budoucnu dividendu nesežraly další poklesy.
Pokles kurzu AKO.B již před koronózou je z těchto důvodů:
1) oslabující měna, již od ledna 2018
2) řada prostestů minulý rok - od poklidných demonstrací se bohužel dostali k násilí s oběťmi na životech. Většina demonstrantů násilí odmítala, avšak malá skupina radikálů to celé převrátila ...
3) obecně Jižní Amerika je delší čas hospodářsky slabší a Chile ("jednooký král mezi slepými") se s tím veze. Země má dobré fungování státní správy, vymahatelnost práv, podmínky pro obchod a podnikání, nízkou korupci a relativně slušný životní standart - oproti sousedům znatelně. Ve střednědobém horiznontu mají slušnou šanci na ekonomický růst, ovšem koronóza může ještě způsobit "bolení břicha". Kdy ale nakupovat výhodněji, než když jsou potíže ?

Zamčeno