Proč dát přednost ETF před DGI?

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Odpovědět
Victor Nettoyeur
Pokročilý

Re: Etf a k nemu akcie

Příspěvek od Victor Nettoyeur » 24 dub 2020 12:52

Radusqko píše:
23 dub 2020 14:30
Ahojte! Mam uz dlhsie nakupene etfka SXR8 a EUNL a chcel by som k nim zacat postupne prikupovat aj jednotlive akcie. Cim by ste mi doporucili zacat? Moja strategia je dlhodoba a investicny horizont 10+ rokov. Dakujem

[přesunuto ze samostatného vlákna | s.]
zacal bych tim, ze si prectu vsechen material zde na webu:)

VSbrok
Site Admin
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Proč dát přednost ETF před DGI?

Příspěvek od VSbrok » 27 dub 2020 22:54

Nedávno jsem měl docela zajímavý rozhovor se známým, ani jsem nevěděl, že investuje.
Tedy pravidelně každý měsíc posílá stejnou částku do třech ETF.
Chvíli jsem se nad tím podivoval a snažil se mu vyložit výhody DGI, ale na konci jsem, ač nechtěně, musel uznat, že zrovna pro něho ETF je to pravé.

Nechce o investování nic vědět, nechce se nic učit, nezajímá co firmy dělají, kde a co prodávají. Prostě jen chce, aby na konci měsíce mu na účet přistály dividendy, on k nim přihodí další část a to se automaticky znovu investuje. A zároveň chce mít dostatečnou diverzifikaci, jak firemní, tak geografickou, tak měnovou.

Tedy, ANO, jsou lidi, pro které jsou ETF dobrá volba. Ale já to nejsem. ;)
Investuji na důchod a klidný spánek

šuhaj
Začátečník

Příspěvek od šuhaj » 28 dub 2020 12:20

Jo tohle si myslím, že je přesně ten případ.
A je celkem nasnadě, že se s tím spousta lidí na fóru se zaměřením na DGI nebude ztotožňovat.
Navíc je to pořád mnohem lepší přístup než to cpát do polštáře.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 13 kvě 2020 13:40

Momentálně řeším do jakého technologického ETF jít. Dělal jsem si screening a porovnával výkonnost. Pak také zohlednil management fee.

Vyšlo mi z toho prozatím QDVE.DE (lepší výkonnost, málo větší mgm fee) a VGT (menší výkonnost, menší mgm fee).

Plánuju do toho jít přes Degiro (IB mně nepustí a FIO má vysoké poplatky).

Máte někdo doporučení?

Victor Nettoyeur
Pokročilý

Příspěvek od Victor Nettoyeur » 13 kvě 2020 16:33

Investor007 píše:
13 kvě 2020 13:40
Momentálně řeším do jakého technologického ETF jít. Dělal jsem si screening a porovnával výkonnost. Pak také zohlednil management fee.

Vyšlo mi z toho prozatím QDVE.DE (lepší výkonnost, málo větší mgm fee) a VGT (menší výkonnost, menší mgm fee).

Plánuju do toho jít přes Degiro (IB mně nepustí a FIO má vysoké poplatky).

Máte někdo doporučení?
kdybych chtel kupovat ETF na technologie, tak bych tam asi chtel mit: GOOG, FB, AMZN, NFLX..jsou relativne drahe, ale je tam asi vetsi rustovy potencial nez u ORCL, IBM, CSCO (posledni 2 jmenovane mam nakoupene a mam take CSNDX). 

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 13 kvě 2020 21:36

Díky za odpověď. Je to přesně jak píšeš, ale když jsem se díval na výkonnost nebyl v tom až takový rozdíl a dokonce ty bez výše zmíněných ji měly soudě dle grafu o něco lepší. Teď je nicméně situace trošku jiná.

Bohužel mně limituje se dívám docela Degiro a to nejen výběrem z ETF, které jsou zdarma, ale také poplatkem za konverzi v případě nákupu ETF v USD. Ideální stav je tedy information technology ETF u Degiro, které je bez poplatku a v EUR.

Tady je seznam bezpoplatkových https://www.degiro.cz/data/pdf/cs/sezna ... platku.pdf .

Pak k tomu přidám ještě požadavek na akumulační ETF, abych nemusel řešit u Degiro pro ETF daně z divi. Ten ale není striktní.

CSNDX má mgm fee 0,33% (+ securities lending) - to je ve srovnání s ostatními docela dost. Podobný poplatek mají i EQQQ (tuším ER 0,3%).

Až při pohledu na rozhraní Degiro jsem zjistil, že VGT si nekoupím, protože EU.

QDVE má pak poplatek u Degira a ER 0,15%, ale asi by to šlo.

Původně jsem čekal, že výběr ETF bude oproti práce s nákupem akcií hračka, ale docela mi to dává zabrat :-/.

Skoro přemýšlím, že se od myšlenky technologického ETF odprostím a zkusím se zaměřit na něco více globálnějšího, co je momentálně vyklesané.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 14 kvě 2020 14:59

Strávil jsem nad tím část odpoledne a váhám mezi těmito ETF:
https://finance.yahoo.com/quote/CSNDX.M ... c=fin-srch
https://finance.yahoo.com/quote/CSNDX.M ... p=CSNDX.MI
CSNDX.MI není na Degiro bez poplatku. Je to Blackrock přes který investuje taky FED. Otázka podle jakých kritérií a jestli se to těch firem na NASDAQ vůbec dotkne.

https://finance.yahoo.com/quote/EQQQ.PA ... c=fin-srch
EQQQ.PA je na Degiro bez poplatku.

Celkově mi ale přijde NASDAQ dost vysoko. Otázka jestli má kam padat a nebude to jen dále rostoucí křivka. Vrátil se totiž skoro do "normálu".

Pak jsou tady jiné ETF, které jsou vyklesané jelikož akcie jsou a půjdou níž. Na druhou stranu je otázka jak dlouho se budou zase zvedat a jestli i tak NASDAQ nebude lepší volba.

Když už bych pak měl vzít v potaz i to, že nakupuji sice za EUR a neplatím Degiro 0,1% za konverzi do USD a nejsem teď ovlivněn měnovým rizikem, tak v konečném důsledku předpokládám stejně budu protože NASDAQ je primárně v USD.

Victor Nettoyeur
Pokročilý

Příspěvek od Victor Nettoyeur » 16 kvě 2020 22:46

Menove riziko neresenim, nepredpokladam, ze by byl pohyb kurzu USD/EUR v horizontu 10-20 let tak zasadni, aby me to nejak zasadne znehodnotilo investici. BlackRock je drahy, ale je to pro me nejmensi riziko a poplatek 2EUR za nakup ETF za 500EUR me taky netrapi, obecne vubec nechapu tu posedlost ETF bez poplatku za kazdou cenu. Na NDQ v dohledne dobe neocekavam dalsi bublinu ala dotcom, takze cekat na nejakou vetsi korekci dle meho nedava smysl. Index je na na tom tak jak je, protoze ho covid z pohledu prijmu zasahl minimalne a kdyz uz bych mel povazovat neco za predrazene tak by to byl spis SPX.

Investor007
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Investor007 » 16 kvě 2020 22:53

To co jsi napsal dává smysl a lze s tím souhlasit, díky.

Posedlost tím zdarma to vůbec není. Považuji to pouze za jeden z argumentů pro/proti (stejně jako akumulační vs distribuční, mírný rozdíl v poplatku za správu + lending, apod.). Mám vedle toho účet u IB (poplatky v pohodě)/FIO (hrůza a děs) a nakupuji vedle akcie samozřejmě také s poplatky. Navíc ani u Degira díky ročnímu poplatku ten nákup není tak úplně zdarma.

Šlo mi spíše o to, že jsem mezi těmi 2 ETF neviděl moc zásadní rozdíl. Vidíš tedy v Blackrocku menší riziko než v Invesco. Je něco co mi uniklo v rámci analýzy těchto ETF? Pravděpodobně narážíš na velikost fondu.
Naposledy upravil(a) Investor007 dne 16 kvě 2020 23:19, celkem upraveno 1 x.

Victor Nettoyeur
Pokročilý

Příspěvek od Victor Nettoyeur » 16 kvě 2020 23:17

Ano, BR jsem zvolil s ohledem na velikost fondu a povest cele spolecnosti, pokud to ma kopirovat nejaky benchmark, tak tam nikdy zadne velke rozdily (krom TER) nebudou a je na tobe jestli chces usetrit nebo trosku klidneji spat. ETF jsem bral v dobe, kdy jsem jeste nemel zadne jine akcie, takze bylo ACC z pohledu dani vyhodnejsi, ale dneska bych uz mozna radeji sahl po DIS a reinvestoval si podle sveho uvazeni, protoze mam dalsich x divi akcii, kde budu muset dane resit. Poplatky na Degiru jsou natolik OK, ze letos nakupuju velmi casto za male castky, platim za pozice na 3 burzach, ADR a vse mi z velkou rezervou neprekroci 1%.

Odpovědět