(stanikkolarik)
Já to čekal, protože platit dividendy a zpětný odkup akcií na dluh nejde donekonečna. Proto jsem tu už v březnu psal, že nebudu kupovat value traps v podobě ropných firem jako Exxon a Shell a proto místo ropáků mám v portfoliu za $17 USD koupený Hannon Armstrong Sustainable Infrastructure Capital, Inc. (HASI). Jeden z mála dobrých tipů Brada Thomase za posledních 6 měsíců Budoucnost bude patřit moderním zdrojům energie, ne ropě. A i když tu bude ropa ještě dlouho, tak nevidím jediný důvod, proč by i nadále neměl ropný sektor patřit k nejhorším investicím.Ondřej píše: ↑30 dub 2020 13:10Tak nějak jsem to nečekal nebudu lhát že ano. Proto se omlouvám všem, kteří na základě mého názoru snad také investovali (pokud to nebylo za dvacku pak asi ok:-D). Já osobně nedávno také přikupoval a nyní je Shell má největší pozice v portfóliu. Na druhou stranu mi to připadá, že vedení firmy chce raději uškudlit na dividendě, aby nemuselo tak rapidně snižovat náklady čímž si snad zajistí do budoucna slušný růst ovšem podrobně jsem to ještě nestudoval a věřím, že na SA těch článků bude habaděj. Pokud tentokrát akcie klesnou opět pod 20$ už váhat s dalším nákupem nebudu, samozřejmě pokud někde vyškrábnu do té doby hotovost.
Do 10 let chce navíc Čína prodávat jen elektrická auta. A jelikož je Čína největší automobilový trh na světě, tak se budou muset i ostatní automobilky přizpůsobit, nebo zaniknou. A Čína není sama, stejný cíl má i UK a další země. Čína také vyvíjí nové solární panely, zabudovatelné přímo do povrchu dálnic, díky čemuž se tisíce kilometrů dálnic promění v elektrárny. Kdo někdy byl v Asii a okusil to jejich hrozné ovzduší, tak pak pochopí, proč je to důležité pro Čínu i bez globálního oteplování. Stačí 100k město a dusíte se jak v plynové komoře.
Aby toho nebylo málo, tak jedna čínská firma tento měsíc oznámila, že hodná vybudovat obrovskou továrnu na solární panely, která 9x zvýší světovou roční výrobní kapacitu panelů v Gigawatt hodinách. Také na rozdíl od zažitých mýtů, je dnes solární a větrná energie levná a dokonce levnější než uhlí, které vždy patřilo k nejlevnějším zdrojům energie. Proto zastávám stejný názor, jako BlackRock, největší správce aktiv na světě, který zastává názor, že změna proběhne mnohem rychleji, než si většina myslí.