Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02
Moderátor: VSbrok
- Victor Nettoyeur
- Pokročilý
Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit? - v02
Vysledky nebyly spatne. Pan Trh asi koukal na zpravy od Applu, ktery uz od Intelu nechce tolik brat ne? Uz tedkom je cena slusna, takze nemam problem jeste neco nabrat jestli to slitne...kolem 50usd by se mi to docela libilo;)
Výsledky za uplynulý kvartál byly skvělé, ale vyhlídky na další kvartál slabé, to byla podstata poklesu. Nakonec si to ale investoři a spekulanti rozmysleli a za celý den akcie Intelu posílilyVictor Nettoyeur píše: ↑24 dub 2020 12:49Vysledky nebyly spatne. Pan Trh asi koukal na zpravy od Applu, ktery uz od Intelu nechce tolik brat ne? Uz tedkom je cena slusna, takze nemam problem jeste neco nabrat jestli to slitne...kolem 50usd by se mi to docela libilo;)
Co se týká Applu, tak to jsem jako argument v komentářích nenašel.
https://s21.q4cdn.com/600692695/files/d ... elease.pdf
Pidivyhled na 1 mizerny kvartal nas prece nezajima, predpokladam, ze softwarove, hardwarove, sitove, cloudove, appkove, streamove atp. firmy budou mit v delsim horizontu zne. Vzdyt co nebude nutne, bude se po KV o to vice resit pres PC-lappy-foun (idealne takove, ve kterych tluce srdce od Intelu).
Mozna mam zbytecne nizky ty nakupni hranice. Asi bych mel byt prisnejsi, jako Victor, a pockat si na $50. Bud prijde akcie, nebo Godot.
Mozna mam zbytecne nizky ty nakupni hranice. Asi bych mel byt prisnejsi, jako Victor, a pockat si na $50. Bud prijde akcie, nebo Godot.
Tak jejich jádrový byznys v polovodičích poslední roky víceméně stagnuje, tak začali s akvizicemi za dluh. Akvizice jsou riskantní, tak ti nikdo předem neřekne. Každopádně se závazkem FEDU nakoupit neomezené množství korporátních dluhopisů už asi na dluhu vůbec nezáleží, alespoň v krátkodobém měřítku. Dále P/B a P/S je vysoké ale PEG naopak nízké. Pod 250 USD to je dobrá investice a na Seeking Alpha je informací a článků o této firmě více než dost.
Jinak k Disney ač je to skvělá firma, tak při dnešních valuacích absolutně neinvestovatelná aneb earning yield jenom 4%. Absolutní minimum by mělo být 6% a ač cena akcie spadla hluboko, tak stále velice drahá a odhadovaný pokles zisků o 50% v roce 2020 valuace ještě zhorší.
Mnohem lepší investice a často více bezpečné v jednom jsou například Lowe, General Dynamics, Cisco, Intel, GENUINE PARTS CO, IBM, Caterpillar, PARKER HANNIFIN, Snap On, PHILIP MORRIS, Prudential, Ameriprise Financial a mnoho dalších.
Z více riskantních pak Foot Locker, Geo Group, British American Tobacco, Broadcom, Unum group, ViacomCBC, Altria, Bank OZK, Bank of Montreal, Bristol-Myers Squibb, Expedia, Comcast, Polaris, Meredith, Aviva Plc, Abbvie a Simon Property Group (tady doufám ve velký propad po květnovém hlášení výsledků za Q1)
Hlavní pravidlo je nakupovat levně s dostatečným bezpečnostním polštářem, přesně jak napsal Benjamin Graham. Jinak člověk dopadne jako lidé kupující Exxon za 70 USD či Altrii za 65 USD. Pak jste totiž závislí na perfektním vývoji a jakákoliv nečekaná situace vám může prodělat balík či vám budou chybět peníze, až začnou výprodeje.
VSBrock psal, že nakoupil Altrii za 65 USD před dvěma roky. V té době byly tabákové akcie předražené, nabízející nulový bezpečnostní polštář a tak není překvapením, jak tato investice dopadla a to -23% ročně výnos od jeho nákupu a -32% celkem. A jak to obvykle bývá, tak valuace z předraženého o 30% skočila do podhodnoceného o 30% a pak je teprve doba k nákupu a dlouhodobým vysokým výnosům. Já osobně považuji Altrii nad 45 USD neinvestovatelnou a průměrnou nákupku mám 33 USD.
Exxon za 70 USD jsem nekoupil z mnoha důvodů a každý, kdo by si pečlivě před zainvestováním udělal pořádně domácí úkol a prostudoval situaci Exxonu, by teď neseděl na 35% ztrátě (zatím, asi bude hůř).
- půjčují si na dividendy a buď budou muset snížit dividendu, nebo bude jejich rating do roka opět snížen a doba levného půjčování bude pryč.
- okolo 70 USD za akcii nulový bezpečnostní polštář - oceněno k dokonalosti
-produkce ropy měla v roce 2020 opět růst více než spotřeba, tudíž i bez korona viru byla šance na obrat v ropném odvětví téměř nulová.
- mizerný management upřednostňující zachovat status Dividendového aristokrata před dlouhodobou stabilitou firmy a dlouhodobým vytvářením hodnoty pro akcionáře.
The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993
- Victor Nettoyeur
- Pokročilý
No ja v teto chvili cekam dalsi nohu dolu, ale abych si to ukratil, tak u podhodnocenych kousku mi nedela problem i na techto cenach praktikovat DCA (jak jsem videl v pre-marketu Intel za 56, tak jsem nevahal a hned ze startu jsem neco na 56,65 vzal a na tech 50 budu mit druhe Vanoce:)Marek píše: ↑25 dub 2020 11:23Pidivyhled na 1 mizerny kvartal nas prece nezajima, predpokladam, ze softwarove, hardwarove, sitove, cloudove, appkove, streamove atp. firmy budou mit v delsim horizontu zne. Vzdyt co nebude nutne, bude se po KV o to vice resit pres PC-lappy-foun (idealne takove, ve kterych tluce srdce od Intelu).
Takze kdyz si vezmu treba IBM, INTC, CSCO, ATVI a healtcare (PFE, ABBV, TEVA, CAH, WBA), tak tam se nejakych velkych problemu nebojim, ale JNJ uz se mi zda zase docela drahe, to stejne PG, GIS.
Na mnohem lepsi cenu cekam treba u DIS, NKE a rad bych konecne vzal treba MSFT, ale tam se vyprodeje asi nedockam tak me bude muset stacit jeho pomer v NDQ 100 ETF.
CAT a MMM, MCD bych rad videl na lepsich cenach, pripadne WM kolem 75-80usd by se mi taky libil a neco bych si poridil:) uvidime co s cenama udela vysledovka, dalsi vyhled, volby atd.
Tak aspon, ze s czhunterem a Victorem vesmes sleduji stejne firmy:) (diky za velmi pekne prispevky), ze je DIS nyni neinvestovatelny mne z dlouh. hlediska az tak nevadi, mnohe firmy, ktere zmizujete, konkretne CSCO, INTC, CAT, hodlam ve druhych kolech nakupovat ted, MSFT jsem jiz asi uzavrel (vstupy $100 pred par lety a nyni $144 na dne trhu), do akcii politych zivou vodou jiz obvykle olej nedolevam.
V XOMu sedim v uspokojivych -25%:), zcela hloupe jsem se nechal vykyvat k nekolika nakupum, podcenil spatne krytou dividendu firmy (coz mi nekteri zde rozmlouvali, ze je vlastne v pohode), a rozhodl se nespravne (ale nejak zasadne mne to nepali). Ale prijde mi, ze jsem mel brat jen Shell, s preci jen racionalnejsi div. politikou, ci Chevron, ktery ma sice mensi yield, ale balance je taky pekne divoka...
U CAH a GIS se naopak tvarim jako genialni investor, zde mam asi 4 vstupy pod $50, u CAH i pod $45. Nad $50, kam se bezne vraceji, je rozhodne nekupuju. Myslim, ze u nudnych akcii, kde clovek neni tak greedy, umim dosahovat lepsich vysledku. Protoze je mi zcela u prdele, jestli cena zrovna nekam utece, nebo ne. Nebral jsem je, protoze by to byly "sexy firmy", ale proto, ze na tehdejsich valuacich mne prisly uz dost bezrizikove.
Krome CATu koukam i po NUE ci 3M nebo GD, ty 2 posledni v ptf navic jeste nemam.
V XOMu sedim v uspokojivych -25%:), zcela hloupe jsem se nechal vykyvat k nekolika nakupum, podcenil spatne krytou dividendu firmy (coz mi nekteri zde rozmlouvali, ze je vlastne v pohode), a rozhodl se nespravne (ale nejak zasadne mne to nepali). Ale prijde mi, ze jsem mel brat jen Shell, s preci jen racionalnejsi div. politikou, ci Chevron, ktery ma sice mensi yield, ale balance je taky pekne divoka...
U CAH a GIS se naopak tvarim jako genialni investor, zde mam asi 4 vstupy pod $50, u CAH i pod $45. Nad $50, kam se bezne vraceji, je rozhodne nekupuju. Myslim, ze u nudnych akcii, kde clovek neni tak greedy, umim dosahovat lepsich vysledku. Protoze je mi zcela u prdele, jestli cena zrovna nekam utece, nebo ne. Nebral jsem je, protoze by to byly "sexy firmy", ale proto, ze na tehdejsich valuacich mne prisly uz dost bezrizikove.
Krome CATu koukam i po NUE ci 3M nebo GD, ty 2 posledni v ptf navic jeste nemam.
Díky za neobvyklý pohled z druhé strany barikády , je fajn když se to bere věcně.
Taky mám v hledáčku některé vámi zmíněné: INTC, MMM, BTI, GD, PFE
Z toho co zde nezaznělo mě oslovuje hlavně: Honeywell (HON), Lyondell Basell Industries (LYB), West Rock Company (WRK), Reality Income (O), Duke Energy (DUK), Anheuser Busch (BUD), NextEra Energy (NEE).
Sleduje někdo? Případně máte k těmto firmám nějaký postřeh?
Z toho co zde nezaznělo mě oslovuje hlavně: Honeywell (HON), Lyondell Basell Industries (LYB), West Rock Company (WRK), Reality Income (O), Duke Energy (DUK), Anheuser Busch (BUD), NextEra Energy (NEE).
ABBV, ADM, BASF, INTC, MO, SJM, STOR, T, WBA, XOM, SJM, UL, SMSI, VMD, OHI, AQN, LMT, INFU, SHEL, TROW, MMM, GOOG, CEZ, KOMB, PFE, LEG, ENAG
-
- Začátečník
- Been thanked: 1 time
Ahoj HON jsem vzdy chtel, ale jednak je stale draha druhak znacna cast jejich produktu jde do leteckeho prumyslu, treba Boingu... takze pristich par let budou mit s odbytem trosku problem a zadny zvlastni propad cen se nekona. Timpadem muj zajem opadl a cekam.Lukyn píše: ↑25 dub 2020 20:41Díky za neobvyklý pohled z druhé strany barikády , je fajn když se to bere věcně.
ABBV/NGG/TCPC/GSK/PPL/CSCO/BKCC/KHC/PFE/MAIN/PRU/INTC/ARCC/ARI/CIM/VTRS/MMM/ED/MRK/UL/FMS/TWO/PNW/OGN/GOOD/NLY/LYB/GILT/BDX/RIO/TAK/MSFT/OHI/FSR/GLAD/C/ARR/BAK/O/HAS
CEZ/KB/COLT
CEZ/KB/COLT
- StanikKolarik
- Investor
sice ti to nijak nepomůže, tak za mne:Lukyn píše: ↑25 dub 2020 20:41Díky za neobvyklý pohled z druhé strany barikády , je fajn když se to bere věcně.
BTI - mám v portfoliu, ale nemám potřebu měnit velikost podílu (jsem na nákupce)
PFE - jsem dost v plusu, ale nechám to tak jak to je
MMM - dlouhodobě v hledáčku
LYB - svědí mne ruce že bych naředil (mám nákupku $87,42), ale musím sypat jinde a nemám tímpádem za co ředit LYB
WRK - asi bych taky mohl ředit (nákup $39,5), ale nějak se mi do toho nechce
DUK - dlouhodobě v hledáčku
k ostatním nic nemám
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,