Otázky a odpovědi
Moderátor: VSbrok
-
- Začátečník
Re: Otázky a odpovědi
mnam84: Díky o macy s máš pravdu, patří, ale beru ho spíše jako spekulativní, přeci jen kameným obchodům se v US nedaří úplně nejlépe, ale za tu cenu co teď stojí to zkusím u té LHA díky za názor, sám o ní jen přemýšlím takže to asi ještě promyslím. Co se týče ostatních německých akcií, vím že mají cca 26% tax ale zase mi přijde fajn mít také něco mimo US a v EUR, ale moc díky za názor.
StanikKolarik: Máš pravdu utility mi nějak utekli, ty čísla jsou USD/EUR, v CZK by to byl nesmysl vzhledem k poplatku u Lynx. Jinak díky za tipy, PRU, IBM a LYB se mi docela líbí, zauvažuju nad nimi
V každém případě díky, člověk sice má nějakou svoji představu ale je fajn slyšet také jiný názor
StanikKolarik: Máš pravdu utility mi nějak utekli, ty čísla jsou USD/EUR, v CZK by to byl nesmysl vzhledem k poplatku u Lynx. Jinak díky za tipy, PRU, IBM a LYB se mi docela líbí, zauvažuju nad nimi
V každém případě díky, člověk sice má nějakou svoji představu ale je fajn slyšet také jiný názor
Martin.013: možno to vyznie trochu vtipne, pozri na tento odkaz https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0 a spoločnosti, ktoré majú napr. VSbrok a Pavel.
SPM: /viewtopic.php?f=12&t=524
ETF: IWDA
Technology: INTC | CSCO | T | IRM
Consumer Goods: MO
Financial: WFC | NRZ | O
BDC: MAIN
Utilities: PPL
Industrials: RTX | MMM
Healthcare: ABBV | PFE | JNJ
Basic Materials: RDS.B | XOM
ETF: IWDA
Technology: INTC | CSCO | T | IRM
Consumer Goods: MO
Financial: WFC | NRZ | O
BDC: MAIN
Utilities: PPL
Industrials: RTX | MMM
Healthcare: ABBV | PFE | JNJ
Basic Materials: RDS.B | XOM
Ono jestli mas v planu reinvestovat tak kupuj v jedne mene. Kdyz budes mit vetsinu treba v USD a pak dve tri nemecke spolecnosti v eurech moc ti to nepomuze. Budes mit par desitek euro rocne na ucte a jen prevod na dolary ti z toho ukroji napr. v pripade lynxu. Kdyz uz nemecke spolecnosti tak ve stejne mene jako ostatni. Naprosta veztsina jde koupit za USD, i za libry tusim.Martin.013 píše: ↑16 dub 2020 22:10mnam84: Díky o macy s máš pravdu, patří, ale beru ho spíše jako spekulativní, přeci jen kameným obchodům se v US nedaří úplně nejlépe, ale za tu cenu co teď stojí to zkusím u té LHA díky za názor, sám o ní jen přemýšlím takže to asi ještě promyslím. Co se týče ostatních německých akcií, vím že mají cca 26% tax ale zase mi přijde fajn mít také něco mimo US a v EUR, ale moc díky za názor.
- VSbrok
- Site Admin
- Been thanked: 7 times
- Kontaktovat uživatele:
Martin.013: teď by ses měl zaměřit na divi aristokraty ve slevě, pak si hrej se spekulacema. Prvně postavit pevný základy.
Cyklickýmu sektoru, obvžláště auta a letadla na tom budou ještě měsíce špatně, na to se teď vykašli.
Cyklickýmu sektoru, obvžláště auta a letadla na tom budou ještě měsíce špatně, na to se teď vykašli.
Investuji na důchod a klidný spánek
Ahoj, dovolte mi připojit se k tématu měn. Jsem začátečník, účet mám 2 měsíce, stihl jsem utratit cca půlku peněz co mám v připraveno, aktivně zjišťuji co se zbytkem, a kde už jsem udělal chyby...mnam84 píše: ↑17 dub 2020 10:03Ono jestli mas v planu reinvestovat tak kupuj v jedne mene. Kdyz budes mit vetsinu treba v USD a pak dve tri nemecke spolecnosti v eurech moc ti to nepomuze. Budes mit par desitek euro rocne na ucte a jen prevod na dolary ti z toho ukroji napr. v pripade lynxu. Kdyz uz nemecke spolecnosti tak ve stejne mene jako ostatni. Naprosta veztsina jde koupit za USD, i za libry tusim.Martin.013 píše: ↑16 dub 2020 22:10mnam84: Díky o macy s máš pravdu, patří, ale beru ho spíše jako spekulativní, přeci jen kameným obchodům se v US nedaří úplně nejlépe, ale za tu cenu co teď stojí to zkusím u té LHA díky za názor, sám o ní jen přemýšlím takže to asi ještě promyslím. Co se týče ostatních německých akcií, vím že mají cca 26% tax ale zase mi přijde fajn mít také něco mimo US a v EUR, ale moc díky za názor.
O měnách jsem dost uvažoval a z důvodu co zmiňuješ jsem zvolil "pouze"dvě, tedy EUR a USD. Ale jít do pouze USD mi přišlo už zas jako extrém, přece jen diverzifikace i v tomto směru jsem si myslel že by být měla. Jasně USD je jistě nejjistější měna na světě, americké burzy také, ale víte co, třeba všechny asteroidy ve filmech padají na USA . Vážně asi existujou pohromy co se mohou stát tam a zbytku světa se dotknout méně a tím třeba poslat kurz USD do háje.. Nepravděpodobné, ale vsadit na USD vše?
Tak mě překvapilo, že asi mnoho z vás zkušených, jak jsem se tu na foru dočetl, jede čistě v USD. Myslíte že moje úvaha o diverzifikaci je zbytečná? Díky
Martin.013:
Obdivuju tvojí tabulku a plánování. Já jsem si chtěl něco podobného taky vytvořit, ale jak tohle dělám ve volném čase tak jsem nebyl zchopen tomu těch pár hodin dát. Zvítězila u mě úvaha že musím s investováním hlavně začít a nějaké opravdové peníze do toho vložit, jinak si budu číst články a špekulovat ještě léta. Díky za připomenutí, jdu na tabulku.
Primárně si vybírám akcie (a ne země) a z důvodů nejkvalitnějšího trhu na světě - USA (o tom by se dalo psát hodně dlouho proč tomu tak je) mi pak vychází většina akcií v USD, navíc USA nabízí často globální firmy a v dostatečně pestrém spektru všech možných druhů podnikání. Kupovat jiné akcie se také dá a jsou i v Evropě slušné tituly, jde o to kolik evropských titulů chceš (máš-li nějaké tipy, co opravdu chceš). Některé si můžeš koupit jako ADR také za dolary, třeba Shell.
Diverzifikovat i jinam než do USA nepovažuju za nutné, spíš je o to o vkusu každého soudruha. Nemyslím si, že reálně může nastat situace, že by US trhy zkolabovaly a zbytek světa by fungoval dál. Provázanost světových trhů, jejich navázanost na US trhy a dominace US trhů je jednoznačná a nezpochybnitelná.
Diverzifikovat i jinam než do USA nepovažuju za nutné, spíš je o to o vkusu každého soudruha. Nemyslím si, že reálně může nastat situace, že by US trhy zkolabovaly a zbytek světa by fungoval dál. Provázanost světových trhů, jejich navázanost na US trhy a dominace US trhů je jednoznačná a nezpochybnitelná.
-
- Začátečník
Andrej: Díky za tip na tu tabulku, nějak jsem ji na fóru předtím přehlédl. Sice samozřejmě neříká přímo zda koupit (protože to že někdo koupil kdysi neznamená že teď je vhodná chvíle), ale jako tip na zajímavé firmy, které si pak člověk trošku kriticky zhodnotí (případně si potvrdí že to co vybral asi není špatné, když to má i dost ostatních) je to fajn
mnam 84: Nad měnami (1 nebo 2) jsem přemýšlel, a přišlo mi to jako částečná diverzifikace nemít všechno v jedné měně, ale je pravda že by s tím byli také problémy a také je pravda, že pokud by nějakým způsobem padnul (zmizel) dolar tak by beztak i ostatní měny byli v podstatě jen kus papíru, takže je to nejspíše jedno a výhoda jedné měny převáží
VSbrok: na aristokraty jsem koukal, také jsem jich nakonec i pár koupil (ono i v tom mém seznamu nějaké byli), a pokud by náhodou přišel ještě druhý propad, nějaké bych ještě přikoupil, ale dost aristokratů mi teď přijde ještě (nebo možná už opět) příliš drahý na nákup. A to letectví jsem nakonec opravdu odpískal ono je pravda že se z toho můžou dostávat dost dlouho a možná že i velké letecké společnosti budou mít teď fakt problém a i když si myslím že zrovna LHA, možná i AAL by před krachem pomohl stát tak je otázka za jakých podmínek pro akcionáře.
TPol: Já začal zhruba před měsícem, věnoval jsem tomu nějaký čas, něco si načet a pomalu koukal co by se mi líbilo, pak jsem si udělal tuhle první tabulku, pak ji ještě dvakrát upravil a pak trochu nakoupil. Říkám si, že i když to dno už bylo tak ceny jsou pořád docela dobrý a sice může za nějaký ten měsíc přijít druhý propad, ale když nepřijde tak bych si za pár měsíců nadával proč jsem nekoupil, a když přijde tak něco málo (cca 1/3) ještě přikoupím ale celkově se nic moc nestane, protože to stejně kupuju s dlouhodobým výhledem. Jinak ta tabulka zase nezabere tolik času (myslím vypsání jednotlivých parametrů), delší bylo (aspoň pro mě) si vytipovat jaké tituly bych vlastně chtěl.
mnam 84: Nad měnami (1 nebo 2) jsem přemýšlel, a přišlo mi to jako částečná diverzifikace nemít všechno v jedné měně, ale je pravda že by s tím byli také problémy a také je pravda, že pokud by nějakým způsobem padnul (zmizel) dolar tak by beztak i ostatní měny byli v podstatě jen kus papíru, takže je to nejspíše jedno a výhoda jedné měny převáží
VSbrok: na aristokraty jsem koukal, také jsem jich nakonec i pár koupil (ono i v tom mém seznamu nějaké byli), a pokud by náhodou přišel ještě druhý propad, nějaké bych ještě přikoupil, ale dost aristokratů mi teď přijde ještě (nebo možná už opět) příliš drahý na nákup. A to letectví jsem nakonec opravdu odpískal ono je pravda že se z toho můžou dostávat dost dlouho a možná že i velké letecké společnosti budou mít teď fakt problém a i když si myslím že zrovna LHA, možná i AAL by před krachem pomohl stát tak je otázka za jakých podmínek pro akcionáře.
TPol: Já začal zhruba před měsícem, věnoval jsem tomu nějaký čas, něco si načet a pomalu koukal co by se mi líbilo, pak jsem si udělal tuhle první tabulku, pak ji ještě dvakrát upravil a pak trochu nakoupil. Říkám si, že i když to dno už bylo tak ceny jsou pořád docela dobrý a sice může za nějaký ten měsíc přijít druhý propad, ale když nepřijde tak bych si za pár měsíců nadával proč jsem nekoupil, a když přijde tak něco málo (cca 1/3) ještě přikoupím ale celkově se nic moc nestane, protože to stejně kupuju s dlouhodobým výhledem. Jinak ta tabulka zase nezabere tolik času (myslím vypsání jednotlivých parametrů), delší bylo (aspoň pro mě) si vytipovat jaké tituly bych vlastně chtěl.
Kombinace staveni portfolia na cyklickych ci nebezpecnych akciich (aerolinie, reity) zvlaste v kombinaci s vyplytvanim cashe casovana bomba do cervenych cisel, jednomu znamemu (komb. toho, ze mel asi 2 aerolinky a jeste par zombie firem - site kamennych obchodu apod.) vyklesalo ptf slusne do haje (pricemz nemel cash na naredeni...), doporucoval bych kombinaci vyklesanych aristokratu a zajimave ocenenych rustovych technologickych akcii na relativne nejbezpecnejsich US trzich, socanskou EU pouze jako okoreneni... Fer oceneny aristokrat je nyni napr. Caterpillar, ferove ocenena rustova akcie napr. Intel. Na mysleni, co je levne, musi jit nahoru, se vyser. U super-kvalitnich firem (aristokrate - JNJ, PG, 3M, technologie - AAPL, MSFT, AMZN, GOOGL) se priprav, ze skutecne levne nemuseji byt nikdy, je zde duvod, proc jsou trvale obchodovany za premium)
Prosim vás jak může Disney dnes reportovat earnings za Q2 ? když přece Q2 ještě nezkončilo ne ??? Nebo mi něco uniká ?
https://finance.yahoo.com/news/disney-r ... 31501.html
EDIT: už vím, mají to posunuté....Q1 končí prosincem.
Hodně US firem má o nějaký ten kvartál posunuté účetní období. A dokonce některé nemají posun o kvartál, ale o část kvartálu.Mrhol píše: ↑05 kvě 2020 22:37Prosim vás jak může Disney dnes reportovat earnings za Q2 ? když přece Q2 ještě nezkončilo ne ??? Nebo mi něco uniká ?