Proč dát přednost ETF před DGI?

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Odpovědět
mnam84
Investor
Been thanked: 1 time

Re: Proč dát přednost ETF před DGI?

Příspěvek od mnam84 » 07 dub 2020 23:45

Pavel píše:
07 dub 2020 22:59
mnam84 píše:
07 dub 2020 21:21
Proc plno lidi chce prekonavat index? Kcemu to je dobre?
Zkus se nad tou otázkou zamyslet a brzy přijdeš na odpověď.

Velmi obecně - když je nějaký výsledek obecně snadno dosažitelný (index) a já si dám tu práci, že si sestavím svoje individuální portfolio, bylo by přece hloupé tu práci vynaložit a mít výsledek horší, ne?

Nebo naopak - když bych neměl ambici překonat index, tak proč raději neinvestovat do indexu, když je to snadné, nekomplikované a zhodnotí to mé peníze více.

Když zajedeš na floridu a zeptáš se všech penzistu co tam jsou jestli někdy při investování překonali index, řeknou ti že neví kolik je index, ale mají dost aby tam mohli žít do konce života. Člověk by si měl stanovit nějaký cíl, kterého je schopen dosáhnout. Sám taky neinvestuji abych překonal index, přijde mi to jako tupá omezenost, která je založena jen na lidském egu. Ukázat že já jsem ten nejlepší, já jsem na vás vyzrál. Zajímají mě jiné cíle.

šuhaj
Začátečník

Příspěvek od šuhaj » 08 dub 2020 09:29

Pavel to uvedl na pravou míru.

To mnam84: Takže když o tom lidé nic neví, tak je dle tebe lepší jít cestou stock pickingu místo ETF? Aby věděli, že si koupili právě tuhle akcii a právě tahle akcie stojí za pendrek? Místo toho, aby jich koupili víc v ETF, kde je za ně vybere počítač dle kritérií daného indexu?
Nebo investovali do podílového fondu s násobně většími poplatky za zprávu a dostatečnou šancí na menší zisk než v indexovém ETF?

Vztáhnu to na sebe. Jsem začátečník, o investice do akcií se zajímám sotva pár měsíců, předtím jsem se nechal ukecat, bez jakýchkoliv znalostí do drahého podílového fondu a podivného kryptoletadla (zatím teda ještě letí, tak snad poletí do doby než z něj budu moct utéct). Pak jsem se začal víc vzdělávat sám a zjistil, že žádného poradce asi nechci, s ním i bez něj tomu stejně musím rozumět sám.

Zkusil jsem si nákup několika jednotlivých titulů, spíš dle doporučení než vlastních analýz. Ty jsem si taky zkoušel, ale zjistil jsem, že trávím čas radši něčím jiným. Stejně bych tomu nevěnoval tolik času, abych dosáhl dostatku vlastní jistoty, že jsem vybral správně. V tom případě mi přijde ETF vázané na světový index jako rozumná volba. Co to je ETF si troufám tvrdit vím, rizika jsem si vědom a taky jsem si vědom toho, že to riziko je menší než u jednotlivých titulů. Takže mi to smysl dává.

A že chci vydělat co nejvíc? Tj. jako index v tomhle případě. Nevím jak ty, ale já investuji proto, abych peníze zhodnotil a ne abych je honil po akciích sem tam a bylo to šul nul nebo o ně přišel a ještě na tom strávil mnohonásobně víc času.

A těm penzistům na Floridě se dá říct, že kdyby měli v akciích stejnou výkonnost jako index, tak na té Floridě mohli být o 5 let dřív.

Ale pokud máš akcie jako koníček, nic proti, pak je to příjemné s užitečným.

TomasV
Začátečník

Příspěvek od TomasV » 08 dub 2020 09:41

Mne osobně index nezajimá ,pro mne je důležitý pasivní příjem z dividend a ten mi roste každý rok díky reinvestici dividend,prostě složený úrok je osmý div světa. ;)
Naposledy upravil(a) TomasV dne 08 dub 2020 10:42, celkem upraveno 1 x.

šuhaj
Začátečník

Příspěvek od šuhaj » 08 dub 2020 09:49

To se spolu přece nevylučuje.
To ETF taky dividendy reinvestuje.

Vojta
Začátečník

Příspěvek od Vojta » 08 dub 2020 09:52

mnam84 píše:
07 dub 2020 23:45
Pavel píše:
07 dub 2020 22:59
mnam84 píše:
07 dub 2020 21:21
Proc plno lidi chce prekonavat index? Kcemu to je dobre?
Zkus se nad tou otázkou zamyslet a brzy přijdeš na odpověď.

Velmi obecně - když je nějaký výsledek obecně snadno dosažitelný (index) a já si dám tu práci, že si sestavím svoje individuální portfolio, bylo by přece hloupé tu práci vynaložit a mít výsledek horší, ne?

Nebo naopak - když bych neměl ambici překonat index, tak proč raději neinvestovat do indexu, když je to snadné, nekomplikované a zhodnotí to mé peníze více.

Když zajedeš na floridu a zeptáš se všech penzistu co tam jsou jestli někdy při investování překonali index, řeknou ti že neví kolik je index, ale mají dost aby tam mohli žít do konce života. Člověk by si měl stanovit nějaký cíl, kterého je schopen dosáhnout. Sám taky neinvestuji abych překonal index, přijde mi to jako tupá omezenost, která je založena jen na lidském egu. Ukázat že já jsem ten nejlepší, já jsem na vás vyzrál. Zajímají mě jiné cíle.
Investování do jednotlivých akcií má tu výhodu, že ty přesne vybíráš, ty máš kontrolu, ty si mužeš plánovat.

Nevím, jestli něco naplňuje definici honění si ega více, než je co napsáno výše.
CZK:AVAST,CEZ,KOFOL,KOMB,TELEC,VIG
EUR:EUNL,R6C3,VZLE
USD:AAPL,ARKG,BIIB,C,CVS,DB,EPD,ESPO,GE,GILD,HASI,HPQ,NHI,NOK,OTGLY,PLTR,PRNT,TAK,VGT,WFC

mnam84
Investor
Been thanked: 1 time

Příspěvek od mnam84 » 08 dub 2020 10:07

Nemyslím si to, jen to že ty sám rozhoduješ ukazuje, že nejsi ovce. TO že někdo využívá svoje znalosti a zkušenosti není honění ega, ale skill

Sumo.cz
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sumo.cz » 08 dub 2020 11:16

Já sem asi moc jednoduchej. Ale na mě je to uvnitř moc složité. Složení se může měnit, takže co koupím dneska může bejt za rok úplně něco jiného, atd...... Takže na dlouhodobé držení to moc nevidím, nevidím v tom tu jistotu a předvidatelnost.

Třeba je to megasuper vymyšlené a nebo to dopadne jako ty super vymyšlené toxické deriváty z finanční krize 08.

Ten co o investování nic neví může bejt voškubanej u ETF stejně jako akcií či podílovejch fondů. Záleží komu skočí na špek a je jedno v čem.

šuhaj
Začátečník

Příspěvek od šuhaj » 09 dub 2020 15:40

Bez ohledu na to, jestli si honím ego, jsem ovce, skočím někomu na špek, smířím se s průměrem nebo cokoliv dalšího, mám ještě jeden dotaz.

Hraje nějakou roli, zda dané ETF koupím v GBP, USD nebo EUR? a na jaké burze?
Base currency je USD. Ale nějak vlastně nechápu, zda to pro mě hraje nějakou roli. Stejně musím řešit konverzi z CZK na EUR skrz brokera. Takže abych řešil méně převodů dávalo by smysl ho koupit v EUR na Deutsche Börse. Nebo je to naopak lepší pořídit v base currency ETF což je USD, nebo je to úplně buřt?

Možnosti viz:
Výstřižek.JPG
Výstřižek.JPG (23.39 KiB) Zobrazeno 3460 x
https://www.justetf.com/servlet/downloa ... DE&lang=en

Andrej
Pokročilý

Příspěvek od Andrej » 09 dub 2020 16:44

Je dobré sa pozrieť na volume aby si potom nemal problém s likviditou.
SPM: /viewtopic.php?f=12&t=524
ETF: IWDA
Technology: INTC | CSCO | T | IRM
Consumer Goods: MO
Financial: WFC | NRZ | O
BDC: MAIN
Utilities: PPL
Industrials: RTX | MMM
Healthcare: ABBV | PFE | JNJ
Basic Materials: RDS.B | XOM

MartinD
Pokročilý

Příspěvek od MartinD » 09 dub 2020 22:10

Šuhaj: Já to měl třeba takhle, několik bodů
1) Z celýho srdce nenávidím, když někdo něco dělá za mě, když nemám kontrolu, rád si řídím život... to si piš že bych si pindil honíka kdybych překonával index(a že se to daří chvílema :D)

2) Je mi 20, jsem na škole(VŠE - ekonomka), na tu školu jsem šel po tom, co jsem se začal zajímat o akcie, učit se v tom trochu chodit... a dobral se k tomu, že bych to chtěl dělat jako práci, protože mě to baví... teď konkrétně brigáda analytika kde se něco učím pořád, každý den, každou analýzu

3)Je to asi jenom sentimentální hovadina pro mě
ETF bude mít pravděpodobně lepší výnos, na %, já chci dividendový příjem který se každý rok zvýší aniž bych musel cokoliv řešit(a neboj, už jsem vedl několik debat o tom proč dividendy ano, a ne atd. mně to prostě sedí), moje hlava je prostě zaměřená na Cashflow, mám svoje teorie o tom, proč je růst ceny nahovno v porovnání s dividendou a proč po něm nejdu(pokud to chceš rozepsat, klidně můžu, alespoň mi k tomu řekne někdo něco dalšího, byl bych rád :D)

4) koníček
5) nerád kupuju předražený firmy, a v těch ETF je jich plno, já nechci vlastnit Teslu

A nevím jestli bych teď našel ještě něco jinýho, kdyby mě to nebavilo, tak jsem všema 10 pro ETF s tím, že se člověk naučí principy co a jak funguje :) ale právě proto že mě to baví, můžu si to řídit sám a to ETF nepotřebuju a asi ani nechci (jsem lehce [cenzura] soutěživá, takže se radši poseru než abych se zastavil na šedým průměru, to radši budu o něco horší :D)

Si tak říkám jakej jsem vlastně prosťáček :D
ABBV, MO, T, XOM, IRM, WFC, INTC, PFE

Odpovědět