ve čtvrtém dílu seriálu o daních zmiňujete dva příklady společností, jejichž "dividenda" se nedaní: Deutsche Post (DPW) a Deutsche Telekom (DTE).
Dlouho jsem hledal, z čeho vyplývá možné snížení daně z dividend, ale bezvýsledně. Nacházím jen nějaké slevy pro mateřské společnosti (Parent/Subsidiary EC Directive), vlastníky >10% podílu ve společnosti atd.
Hlavně mě ale zajímá, jestli ten trik na snížení celkové daně stržené v Německu stále funguje, a pokud ano, jaké další společnosti tak lze použít?
Podíval jsem se na ty dvě zmíněné:
Deutsche Post:
No jo, ale co já?The dividend was distributed on 20 May 2019 and is tax-free for shareholders resident in Germany.
Deutsche Telekom:
Zase na podmínka daňové rezidence v Reichu.Dividends paid to shareholders in Germany are not subject to taxation.
Tohle si vykládám tak, že dividenda vyplacená Němcovi mu sníží nákupní cenu, takže dividendy efektivně zdaní až v okamžiku prodeje, a to stejnou sazbou, jakou daní kapitálový zisk.... the dividend payment reduces the acquisition costs of the shares for tax purposes.
(P.S.: Uživatel suchenwi zde souhlasí.)
Takže to jediné, co by to snad mohlo zachránit pro nerezidenty, je dohoda o zamezení dvojího zdanění. Je to tak?