Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit?
Moderátor: VSbrok
Re: Proč jsem koupil? / Co je dnes dobré koupit?
Protože očekávám další sešup této akcie (soudě dle vývoje/paniky v EU a nejen v EU). Měl jsem ji více než 3 roky, takže prodáno se solidním "bonusem." Žádná dividenda nenahradí ten pokles ceny. A jak jsem naznačil, rád si koupím tuto výbornou akcii zpět.
Dokud se trhy vsemozne placaji, planuji nejakym umirnenym investmentem kolem 15-20k czk rozsirit svoje zoo o dalsi potvoru z techto 4 kandidatu. Ktery byste preferovali?
Intel (Intc)
pro: je skoro tak sexy jako faang + plati i dividendu, cena pod $55 je hezka, pe je pod 15 (tech-akcie!), firma je zdrava a celkove se o ni nebojim, jiz nejmene 15-20 let uspesne prodava draze, nez konkurence (amd) to samy, u mne v ptf se ovsem jedna o prekoupeny odvetvi (ale uspesny investorsky - drzim napr. nvidii)
proti: oproti lonske rally je pokles porad prd, diy nic moc, korona virus intel dost mozna jeste vice pojebe (earnings, napojeni na cinu apod.), jiz mam nvidii, cisco
p-st nakupu nekde okolo 50%
General Mills (Gis)
pro: koronavirus has no power here, zrat se musi (Cinani lupinky nezerou), steady healthy growth, nevolatilni, u mne v ptf naprosto podkoupeny odvetvi
proti: bez upside potencialu (podle mne, na rozdil od Intelu)
p-st nakupu 30% vzhledem k 0 coverage sektoru u mne a nechuti investovat do EU akcii
Nestlé (Nesn)
pro: evropska dojna krava konecne poradne vydipovana, na blizici se record date je akcie fajne nizko = jestli nekdy aspon minoritne vstoupit, tak ted; fajne produkty pro mlsouny, zname z reklamy - dle pravidla "kupuj to, co konzumujes/pouzivas" zcela ok nakup
proti: avsak stale draha (pe 20+), evropa je recentne neco jako jilovita puda pro akcie
p-st nakupu >10%
Welltower (Well)
pro: stary a stabilni reit s peknym vyhledem, cas a situace se star. amer. populace hraje neuprosne pro tuto akcii, staci byt jen mlady a pockat si ; me dosavadni reit investice (nrz) se prozatim velmi vyplaceji (nrz drzim asi jako dluhopis )
proti: furt je to drahe, diy mne zajima u reitu nad 5%
p-st nakupu 10%
Ani jedna firma ovsem neni brutalne levna, ani jedna neni aristokrat
Vsechny tyto firmy chci ovsem brzy vlastnit a dava mne to vzhl k sit na trhu smysl right-now (krome Nestle, tam si nejsem vubec jisty, zda ji potrebuji)
Intel (Intc)
pro: je skoro tak sexy jako faang + plati i dividendu, cena pod $55 je hezka, pe je pod 15 (tech-akcie!), firma je zdrava a celkove se o ni nebojim, jiz nejmene 15-20 let uspesne prodava draze, nez konkurence (amd) to samy, u mne v ptf se ovsem jedna o prekoupeny odvetvi (ale uspesny investorsky - drzim napr. nvidii)
proti: oproti lonske rally je pokles porad prd, diy nic moc, korona virus intel dost mozna jeste vice pojebe (earnings, napojeni na cinu apod.), jiz mam nvidii, cisco
p-st nakupu nekde okolo 50%
General Mills (Gis)
pro: koronavirus has no power here, zrat se musi (Cinani lupinky nezerou), steady healthy growth, nevolatilni, u mne v ptf naprosto podkoupeny odvetvi
proti: bez upside potencialu (podle mne, na rozdil od Intelu)
p-st nakupu 30% vzhledem k 0 coverage sektoru u mne a nechuti investovat do EU akcii
Nestlé (Nesn)
pro: evropska dojna krava konecne poradne vydipovana, na blizici se record date je akcie fajne nizko = jestli nekdy aspon minoritne vstoupit, tak ted; fajne produkty pro mlsouny, zname z reklamy - dle pravidla "kupuj to, co konzumujes/pouzivas" zcela ok nakup
proti: avsak stale draha (pe 20+), evropa je recentne neco jako jilovita puda pro akcie
p-st nakupu >10%
Welltower (Well)
pro: stary a stabilni reit s peknym vyhledem, cas a situace se star. amer. populace hraje neuprosne pro tuto akcii, staci byt jen mlady a pockat si ; me dosavadni reit investice (nrz) se prozatim velmi vyplaceji (nrz drzim asi jako dluhopis )
proti: furt je to drahe, diy mne zajima u reitu nad 5%
p-st nakupu 10%
Ani jedna firma ovsem neni brutalne levna, ani jedna neni aristokrat
Vsechny tyto firmy chci ovsem brzy vlastnit a dava mne to vzhl k sit na trhu smysl right-now (krome Nestle, tam si nejsem vubec jisty, zda ji potrebuji)
- StanikKolarik
- Investor
A je velký problém vzít to 4x5000?
- krom Nestlé si ani nezaneseš další stát do stáje
- tím jak je to každé jiný sektor, tak tím pomůžeš i diverzifikaci
- krom Nestlé si ani nezaneseš další stát do stáje
- tím jak je to každé jiný sektor, tak tím pomůžeš i diverzifikaci
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,
Z těch firem co jsi zmínil mám zálusk na Intel. (líbí se mi jejich touha ukročit do jiných segmentů, tzn růst. Hlavně to automotive jsem někde četl že staví výzkumné středisko pro tisíce inženýrů v Izraeli, časem se výsledek těchto kroků projeví a bude jedno zdali vyhraje elektromobilita, nebo vodík ...) Ale ty ceny akcií dle mého jsou pořád vysoko. Když se podíváš na dlouhodobé ceny, tak zatím to upsalo jen zisky z poslední doby. Často to nekleslo ani na ceny při loňské korekci. Dle mého správná korekce začne až se objeví víc případů v USA (ne že by jsem si to přál) a čísla z ekonomiky za 1/4 .
Portfólio: TXRH, V, Shack, CMI založeno 2018
Můj blog : http://blog.mojeokoli.cz/category/akcie/
Brooker: Fio
Můj blog : http://blog.mojeokoli.cz/category/akcie/
Brooker: Fio
Kolika procenty je daněna dividenda Nestlé?
(to je jen řečnická otázka, ale je dobré na to nezapomínat)
(to je jen řečnická otázka, ale je dobré na to nezapomínat)
- StanikKolarik
- Investor
Asi podle klonu...
Na XET se obchoduje Švýcar a Američan a ten by snad měl mít 15%, ne?
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,
Daní sa podľa domicilu firmy. Švajčiarsko myslím 35%.
Diky za diskusi. Nakonec jsem prikoupil INTC $55 a WELL $73 dokupy okolo 27k, protoze diply o +- 2%, zatimco GIS cca o totez porostl. Ale to je stary potravinarsky snek, ten mne asi nikam neutece. NESN jsem zavrhl, bo jsem na nakup nebyl dostatecne myslenkove pripraveny (chybejici fundamenty ve FIO, problematika dividend ze svajzu, atd., ve zkratce tato akcie pro mne je zajimava pouze v nejakem vetsim dipu) - mam takove mobilni ptf vesmes pokupovane z auta okolo 17 hod.
Jako zeru produkty od Nestle, ale racionalne se mne mnohem vic libi GIS. Ale ted uz mi fakt realne skoro dochazeji chechtaky na hrani.
Jako zeru produkty od Nestle, ale racionalne se mne mnohem vic libi GIS. Ale ted uz mi fakt realne skoro dochazeji chechtaky na hrani.
Nevím, netuším, nezjišťoval jsem. Jen jsem chtěl, aby na možné zdanění 35% (Švýcarsko) případný kupující nezapomněl, těch 35% je fakt hodně.StanikKolarik píše: ↑02 bře 2020 18:22Asi podle klonu...
Na XET se obchoduje Švýcar a Američan a ten by snad měl mít 15%, ne?
jj, o tech 35% jsem vedel, je to fakt hodne a zpetne 10% je v malych objemech prakticky nevyhandrkovatelnych... navic jsem ve FIO prozatim ani nenasel relevantni ticker:-)
tohle je fakt asi volba leda pro uplny cenovy dip
tohle je fakt asi volba leda pro uplny cenovy dip