Jak začít (původní vlákno ze starého fóra)
Moderátor: VSbrok
Re: Jak začít (původní vlákno ze starého fóra)
Podstatou účetnictví je právě to, že se jeden účetní případ zapisuje zpravidla na obě dvě strany (aktiva/pasiva) a zapisované částky se musí sobě rovnat. Předpokládám, že žádný účetní systém neumožní zápis potvrdit bez toho, aby se rovnal. Aktiva proto ve výkazech musí vždy souhlasit s částkou pasiv.
Na zmiňované výkazy AT&T jsem koukala a nepřijdou mi nějak nepřehledné, spíš jestli Cipísek nekoukal nejdřív jenom na "selected data".
Ty odkazy od VSBroka zmiňovaly především situace, kdy to z nějakého důvodu není v účetním softwaru průběžně vidět, např. ta Pohoda se zobrazením výsledku hospodaření v rozvaze pracuje ne úplně šikovně. A některé začínající účetní si neuvědomují, že výsledek hospodaření je součástí vlastního kapitálu společnosti a tedy pasiv.
Pardon, ale jako účetní jsem si komentář nemohla odpustit Je dobře, že už se Cipísek dopátral, ale tvrzení, že se rozvaha nemusí rovnat přes srdce nepřenesu
Na zmiňované výkazy AT&T jsem koukala a nepřijdou mi nějak nepřehledné, spíš jestli Cipísek nekoukal nejdřív jenom na "selected data".
Ty odkazy od VSBroka zmiňovaly především situace, kdy to z nějakého důvodu není v účetním softwaru průběžně vidět, např. ta Pohoda se zobrazením výsledku hospodaření v rozvaze pracuje ne úplně šikovně. A některé začínající účetní si neuvědomují, že výsledek hospodaření je součástí vlastního kapitálu společnosti a tedy pasiv.
Pardon, ale jako účetní jsem si komentář nemohla odpustit Je dobře, že už se Cipísek dopátral, ale tvrzení, že se rozvaha nemusí rovnat přes srdce nepřenesu
Divi: ABBV, AGNC, CSCO, GIS, GPC, KHC, KO, JNJ, MMM, MO, LUMN, OHI, PFE, SHEL, T, UVV, VTRS, WBA
Ostatní: DXCM, PLTR, WBD
Ostatní: DXCM, PLTR, WBD
-
- Site Admin
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 2 times
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je super zpráva že máme mezi sebou i osobu z toho oboru. Všechny knihy co jsem kdy přečetl vždy popisovaly, že pasiva a aktiva se musí rovnat, takže také mi bylo divné co VSBrok psal.
Děkuji tedy za objasnění z oboru.
Děkuji tedy za objasnění z oboru.
Jeste jedna otazka. Ve vasem mesicnim tipu,ktery me prisel na mail (spolecnost AT&T) jsou uvedeny v rozvaze celkova rocni aktiva a pasiva za obdobi 2014-2017.Kdyz na to koukam,tak si nejsou rovny,jak je to mozne?Dekuji
- VSbrok
- Site Admin
- Been thanked: 7 times
- Kontaktovat uživatele:
No jak jsem psal, tak se nemusí rovnat v případě, že je rozvaha uzavřena (zveřejněna), když není/nejsou všechny položky vložené, což by se samo nemělo stát, ale znáte to...
Ano, souhlas s Mubarkou, když se udělá roční uzávěrka, tak by to mělo sedět, jenže opět může nastat nějaká situace, že to nesedí... koupíte zboží v prosinci, zaplatite, ale přijde až v lednu. Takže máte výdaj, ale na skladě nic, otázka pak je jak za firma vykáže zboží "na cestě"...
Ano, souhlas s Mubarkou, když se udělá roční uzávěrka, tak by to mělo sedět, jenže opět může nastat nějaká situace, že to nesedí... koupíte zboží v prosinci, zaplatite, ale přijde až v lednu. Takže máte výdaj, ale na skladě nic, otázka pak je jak za firma vykáže zboží "na cestě"...
Investuji na důchod a klidný spánek
-
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
VSBrok: musí se rovna a uzavřeno. Nemohou si to dovolit.
Cipísku: tobě dlužím omluvu a děkuji tu za upozornění. Hold v hlavě to bylo, ale do té mé správy se to nedostalo. U toho AT&T jsem sice napsal Celková pasiva, ale ve zkutečnosti jsou to pasiva bez vlastního kapitálu. https://investors.att.com/~/media/Files ... report.pdf strana 51. Aktiva i pasiva včetně celkového vlastního kapitálu se samozřejmě rovnají. V mém reportu jsou to tedy pasiva bez vlastního kapitálu. Díky ti tedy za zpětnou vazbu do příštího měsíce to zkusím napravit a pojmenovat správně a to Celkové závazky.
Cipísku: tobě dlužím omluvu a děkuji tu za upozornění. Hold v hlavě to bylo, ale do té mé správy se to nedostalo. U toho AT&T jsem sice napsal Celková pasiva, ale ve zkutečnosti jsou to pasiva bez vlastního kapitálu. https://investors.att.com/~/media/Files ... report.pdf strana 51. Aktiva i pasiva včetně celkového vlastního kapitálu se samozřejmě rovnají. V mém reportu jsou to tedy pasiva bez vlastního kapitálu. Díky ti tedy za zpětnou vazbu do příštího měsíce to zkusím napravit a pojmenovat správně a to Celkové závazky.
Neni za co se omlouvat.Hlavni je ,ze se vse dalo dohromady.Ja sem mozna az moc velkej stoural,ale kdyz nevim tak se zeptam.Ikdyz plno vecem porad nerozumim. ;)Ja bohuzel na skole ekonomiku ci zaklady ucetnictvi nemel,tak se to ted snazim dohanet zde na ukor vasich nervu .Pekny den.
-
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Cipísku já to nikdy také neměl jen jsem četl knihy. A jsem jen rád že štouráš, alespoň se tak vychytají mouchy. Já se ptám úplně stejně a vždy to bylo jen ku prospěchu věci.
Ahoj Ondro.Mohl by jsi me prosim doporucit nejakou knihu,ktera ti pomohla zorientovat se v teto problematice.Pokud mozno v cestine.Dekuji