Příspěvek
od LáďaV » 23 pro 2019 14:10
Když si tu pročítám výsledky druhých, podíval jsem se na pár čísel také u svého portfolia. Letos jsem se rozhodl zvednout objem prostředků investovaných do akcií, při tom změnit strukturu na portfolio dividendové. K tomuto kroku jsem dospěl při srovnání dosažitelné roční výše výnosu z dividend (s přehledem nad 4 %) oproti průměrnému růstu cen akcií (za posledních 20 let u S&P 4 % ročně, ale to jen díky kvantitativnímu uvolňování po finanční krizi, kdy posledních 10 let je roční průměrný růst 15 %, kdy v roce 2013 byly ceny akcií průměrně opět tak vysoko jako v roce 2000). Objem investovaných prostředků jsem v průběhu roku navýšil o 51,65 %, očekávaná výše dividendy v roce 2020 oproti 2019 stoupla o 64,33 %, samotný růst hodnoty portfolia oproti celkové investované částce je k dnešnímu poledni + 11,06 %. Přesto mám však při dnešních cenách akcií zainvestováno cca 60 % prostředků vyhrazených na akcie (výprodeje 2000-2003, 2007-2009 a i minivýprodej na konci 2018 ve mne zanechávají averzi investovat většinu prostředků a nemít při několikaletých propadech o desítky procent a cutech dividend dost prostředků na levné nákupy).
Portfolio: ČR - Colt CZ Group SE, Komerční banka, Moneta Money Bank; SRN - Lufthansa; VB - BHP Billiton, British American Tobacco, Royal Dutch Shell; USA - ABBV, BEN, BMY, CAH, CVX, INTC, IRM, KMB, LEG, LMT, MMM, MO, MRK, NRZ, OHI, PFE, SWK, T, TROW, VTRS, VZ, WBA, WBD, WFC, XOM