Povídání o všem možném a nemožném..

Diskuse o všem ostatním

Moderátor: VSbrok

Odpovědět
bulinak
Pokročilý

Re: Povídání o všem možném a nemožném..

Příspěvek od bulinak » 12 lis 2019 19:23

Já v prosinci oslavím první rok investování do akcií :-)
Nejprve jsem začal s P2P (Zonky, po 4 měsících Mintos a později ještě Bondster). Pak jsem uviděl reklamu na trading a zaplatil si kurz (sice to bylo docela drahé a to tradování používám spíš už jen pasivně-občas vypíšu nějakou PUT opci). Díky tomu a také webu investiční gramotnost jsem se pak rozhoupal a koupil i první akcii.
Zpětně přemýšlím, proč už jsem nezačal dřív...
Stavím zoo.

mnam84
Investor
Been thanked: 1 time

Příspěvek od mnam84 » 12 lis 2019 20:13

měl sem první nakup taktéž v roce 2012, tehdy ještě na účet mámy jelikož mi bylo moc málo na založení účtu :D

MartinD
Pokročilý

Příspěvek od MartinD » 12 lis 2019 20:38

takže nikdo z vás nemá zkušenost s tím, jak na něj působí když jeho portfolio klesne o třeba 30 % ? tak alespoň v tom nejsem sám že jo :D... stejně ale, neberou vás myšlenky na nějaké prodeje před případným propadem ? Díky bohu vím že i když mi emoce říkají něco, tak jsem schopný dělat něco jiného, ale fakt mě ty choutky na prodávání a vyčkávání na propad serou
ABBV, MO, T, XOM, IRM, WFC, INTC, PFE

mnam84
Investor

Příspěvek od mnam84 » 12 lis 2019 20:57

mám zkušenost že se mi jednotlivé tituly propadly i o 75%, první titul co jsem koupil jsem po malem poklesu hnedka prodal :D tedka prostě čekam

Pavel
Dlouhodobý investor

Příspěvek od Pavel » 12 lis 2019 21:28

MartinD píše:
12 lis 2019 20:38
takže nikdo z vás nemá zkušenost s tím, jak na něj působí když jeho portfolio klesne o třeba 30 % ? tak alespoň v tom nejsem sám že jo :D... stejně ale, neberou vás myšlenky na nějaké prodeje před případným propadem ? Díky bohu vím že i když mi emoce říkají něco, tak jsem schopný dělat něco jiného, ale fakt mě ty choutky na prodávání a vyčkávání na propad serou
Investoval jsem i před rokem 2008, ale ne tolik jako teď a ne do světových akcií. Přesto jsem zařízl nemalou ztrátu, z které se moje investice dodnes nevyhrabala.

Vydržet i v době krize mnohaletý propad cen je těžké a málokdo to vydrží, dneska se nám to mluví, že to vydržíme, ale věřte, že to leckdo nezvládne a bude se snažit prodejem zachránit alespoň něco (někdy v bláhové naději, že dokoupí zpět levněji).

Takže trénujme trpělivost a zásadovost.

MartinD
Pokročilý

Příspěvek od MartinD » 12 lis 2019 22:39

věřím že aktivní přemýšlení a rozhodování, přesvědčování sebe samýho má nějakej vliv dlouhodobě na to, jak se budeme chovat, někam se to zapisuje a potom nás to směruje, ať už se to týká cvičení, životosprávy, cílů, šetření... proč by to nefungovalo tady :D není od věci si čas od času připomenout, kvůli čemu tu vlastně jsme a jak se tam dostaneme

Když si budu neustále říkat, jak nechci skončit, co pro to musím a nesmím dělat, postupně se dostanu na takovou vlnu že např. nebudu chtít ani pít, kouřit, budu tíhnout spíš k pohybu cvičit, radši si dám kvalitní maso a zeleninu než sračky z KFC, budu se směřovat k obrazu člověka, kterým chci bejt... + to, že tu jsou lidi se stejným cíle... to může jedině urychlit celej proces změny v to, čím chci být a kam se chci dostat, nebo ne ? :)

Ondřej
Site Admin
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondřej » 13 lis 2019 08:45

Martine mluvíš jak ty knihy myšlením k bohatství a podobné. Mám stejný názor, když to v té hlavě je a přesvědčíme ji funguje to.
V krizi jsem sice ještě nebyl v pozici, ale jak už jsem několikrát zmiňoval mé začátky nebyly zrovna slavné. Tesco -40% Acelor Mittal - 60% Banco Santander držím do dnes a jsem defacto na nule když nepočítám dividendy. Tož tak.

MartinD
Pokročilý

Příspěvek od MartinD » 13 lis 2019 09:23

no vidíš Ondro, a to jsem tu knížku nikdy nečetl... dostal jsem se k tomu postupně tím, že jsem přemýšlel o tom, co se u mě vlastně změnilo, proč jsem postupně vyřazoval určitý lidi ze svýho života, proč už jsem s nima netrávil tolik času, jak to že jsem si tam některý nechával atd. :D mě to zahřálo u srdce že to je dokonce v knize

Sumo.cz
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sumo.cz » 13 lis 2019 09:52

Jen pozor aby to vyčleňování lidí a budování si vlastní bublinky vás nakonec samo neutvrzovalo v tom co děláte i v případě, kdy to není cesta správná.
Stejně jako držet umírající firmu kvůli strachu ze ztráty atd........ Kdyby byl svět/život/investování .......... snadný jak píší v knihách, byl by spisovatel nejúspěšnější, což většinou ta nebývá, že?:)

mnam84
Investor

Příspěvek od mnam84 » 13 lis 2019 09:56

Naopak spisovatel je uspěšný jelikož dokáže prodat i blbost a lidi to stejně čtou :D

Odpovědět