Povídání o všem možném a nemožném..
Moderátor: VSbrok
Re: Povídání o všem možném a nemožném..
Já v prosinci oslavím první rok investování do akcií
Nejprve jsem začal s P2P (Zonky, po 4 měsících Mintos a později ještě Bondster). Pak jsem uviděl reklamu na trading a zaplatil si kurz (sice to bylo docela drahé a to tradování používám spíš už jen pasivně-občas vypíšu nějakou PUT opci). Díky tomu a také webu investiční gramotnost jsem se pak rozhoupal a koupil i první akcii.
Zpětně přemýšlím, proč už jsem nezačal dřív...
Nejprve jsem začal s P2P (Zonky, po 4 měsících Mintos a později ještě Bondster). Pak jsem uviděl reklamu na trading a zaplatil si kurz (sice to bylo docela drahé a to tradování používám spíš už jen pasivně-občas vypíšu nějakou PUT opci). Díky tomu a také webu investiční gramotnost jsem se pak rozhoupal a koupil i první akcii.
Zpětně přemýšlím, proč už jsem nezačal dřív...
Stavím zoo.
měl sem první nakup taktéž v roce 2012, tehdy ještě na účet mámy jelikož mi bylo moc málo na založení účtu
takže nikdo z vás nemá zkušenost s tím, jak na něj působí když jeho portfolio klesne o třeba 30 % ? tak alespoň v tom nejsem sám že jo ... stejně ale, neberou vás myšlenky na nějaké prodeje před případným propadem ? Díky bohu vím že i když mi emoce říkají něco, tak jsem schopný dělat něco jiného, ale fakt mě ty choutky na prodávání a vyčkávání na propad serou
ABBV, MO, T, XOM, IRM, WFC, INTC, PFE
mám zkušenost že se mi jednotlivé tituly propadly i o 75%, první titul co jsem koupil jsem po malem poklesu hnedka prodal tedka prostě čekam
Investoval jsem i před rokem 2008, ale ne tolik jako teď a ne do světových akcií. Přesto jsem zařízl nemalou ztrátu, z které se moje investice dodnes nevyhrabala.MartinD píše: ↑12 lis 2019 20:38takže nikdo z vás nemá zkušenost s tím, jak na něj působí když jeho portfolio klesne o třeba 30 % ? tak alespoň v tom nejsem sám že jo ... stejně ale, neberou vás myšlenky na nějaké prodeje před případným propadem ? Díky bohu vím že i když mi emoce říkají něco, tak jsem schopný dělat něco jiného, ale fakt mě ty choutky na prodávání a vyčkávání na propad serou
Vydržet i v době krize mnohaletý propad cen je těžké a málokdo to vydrží, dneska se nám to mluví, že to vydržíme, ale věřte, že to leckdo nezvládne a bude se snažit prodejem zachránit alespoň něco (někdy v bláhové naději, že dokoupí zpět levněji).
Takže trénujme trpělivost a zásadovost.
věřím že aktivní přemýšlení a rozhodování, přesvědčování sebe samýho má nějakej vliv dlouhodobě na to, jak se budeme chovat, někam se to zapisuje a potom nás to směruje, ať už se to týká cvičení, životosprávy, cílů, šetření... proč by to nefungovalo tady není od věci si čas od času připomenout, kvůli čemu tu vlastně jsme a jak se tam dostaneme
Když si budu neustále říkat, jak nechci skončit, co pro to musím a nesmím dělat, postupně se dostanu na takovou vlnu že např. nebudu chtít ani pít, kouřit, budu tíhnout spíš k pohybu cvičit, radši si dám kvalitní maso a zeleninu než sračky z KFC, budu se směřovat k obrazu člověka, kterým chci bejt... + to, že tu jsou lidi se stejným cíle... to může jedině urychlit celej proces změny v to, čím chci být a kam se chci dostat, nebo ne ?
Když si budu neustále říkat, jak nechci skončit, co pro to musím a nesmím dělat, postupně se dostanu na takovou vlnu že např. nebudu chtít ani pít, kouřit, budu tíhnout spíš k pohybu cvičit, radši si dám kvalitní maso a zeleninu než sračky z KFC, budu se směřovat k obrazu člověka, kterým chci bejt... + to, že tu jsou lidi se stejným cíle... to může jedině urychlit celej proces změny v to, čím chci být a kam se chci dostat, nebo ne ?
-
- Site Admin
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 2 times
- Kontaktovat uživatele:
Martine mluvíš jak ty knihy myšlením k bohatství a podobné. Mám stejný názor, když to v té hlavě je a přesvědčíme ji funguje to.
V krizi jsem sice ještě nebyl v pozici, ale jak už jsem několikrát zmiňoval mé začátky nebyly zrovna slavné. Tesco -40% Acelor Mittal - 60% Banco Santander držím do dnes a jsem defacto na nule když nepočítám dividendy. Tož tak.
V krizi jsem sice ještě nebyl v pozici, ale jak už jsem několikrát zmiňoval mé začátky nebyly zrovna slavné. Tesco -40% Acelor Mittal - 60% Banco Santander držím do dnes a jsem defacto na nule když nepočítám dividendy. Tož tak.
no vidíš Ondro, a to jsem tu knížku nikdy nečetl... dostal jsem se k tomu postupně tím, že jsem přemýšlel o tom, co se u mě vlastně změnilo, proč jsem postupně vyřazoval určitý lidi ze svýho života, proč už jsem s nima netrávil tolik času, jak to že jsem si tam některý nechával atd. mě to zahřálo u srdce že to je dokonce v knize
Jen pozor aby to vyčleňování lidí a budování si vlastní bublinky vás nakonec samo neutvrzovalo v tom co děláte i v případě, kdy to není cesta správná.
Stejně jako držet umírající firmu kvůli strachu ze ztráty atd........ Kdyby byl svět/život/investování .......... snadný jak píší v knihách, byl by spisovatel nejúspěšnější, což většinou ta nebývá, že?:)
Stejně jako držet umírající firmu kvůli strachu ze ztráty atd........ Kdyby byl svět/život/investování .......... snadný jak píší v knihách, byl by spisovatel nejúspěšnější, což většinou ta nebývá, že?:)
Naopak spisovatel je uspěšný jelikož dokáže prodat i blbost a lidi to stejně čtou