Otázky a odpovědi
Moderátor: VSbrok
- StanikKolarik
- Investor
Re: Otázky a odpovědi
Já mám 5 ADR a platím jenom za BP, BTI a platil jsem za BT než jsem ho prodal
za BTQ ještě nevím, RDSA mám bez poplatku a NIO taky
za BTQ ještě nevím, RDSA mám bez poplatku a NIO taky
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,
- VSbrok
- Site Admin
- Been thanked: 7 times
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím.Může někdo podrobněji vysvětlit jaký je rozdíl mezi akciemi SPG a SPG-PJ
-
- Začátečník
Ta první bude Common, ta druhá Preferred Stock.
ČEZ, Moneta
AAPL, ABNB, AT&T, 3M, GSK, INTC, KHC, WBA, JNJ, MCD, CSCO, ENB, MPW
BASF, Allianz, Lufthansa, RDS-B, BMW, Santander, BHP/BIL
Spekulace: ABNB, CRSR
Jo ale myslel jsem jaký je v nich rozdíl co je pro nás jako malý investory lepší koupit
-
- Začátečník
WiKi:
Akcie kmenové (nejběžnější, s právem: na dividendu (podíl na zisku); na účast na valné hromadě - hlasovat zde, právo obdržet vysvětlení jednání valné hromady; uplatňovat návrhy či protinávrhy a právo na podíl na likvidačním zůstatku )
Akcie prioritní (s přednostním právem na výplatu dividendy či na privilegovaný podíl na likvidačním zůstatku (případně oboje), s omezeným právem hlasovat - toto omezení ovšem musí uvádět stanovy, nedochází k němu ze zákona!). Prioritní akcie zkrátka přináší svému majiteli nějakou výhodu. Jde o přednostní nebo vyšší dividendu obvykle s omezením jiného práva, např. hlasovacího.
Akcie kmenové (nejběžnější, s právem: na dividendu (podíl na zisku); na účast na valné hromadě - hlasovat zde, právo obdržet vysvětlení jednání valné hromady; uplatňovat návrhy či protinávrhy a právo na podíl na likvidačním zůstatku )
Akcie prioritní (s přednostním právem na výplatu dividendy či na privilegovaný podíl na likvidačním zůstatku (případně oboje), s omezeným právem hlasovat - toto omezení ovšem musí uvádět stanovy, nedochází k němu ze zákona!). Prioritní akcie zkrátka přináší svému majiteli nějakou výhodu. Jde o přednostní nebo vyšší dividendu obvykle s omezením jiného práva, např. hlasovacího.
ČEZ, Moneta
zap: jak píše bigusdykus, prioritní akcie mají nějaké výhody a nějaké nevýhody, zpravidla vyšší dividenda a nemožnost hlasovat. Konkrétně ale musíš u každé firmy zjistit podmínky, což jistě najdeš na stránkách firmy.
https://investors.simon.com/stock-infor ... nd-history
https://investors.simon.com/stock-infor ... nd-history
- VSbrok
- Site Admin
- Been thanked: 7 times
- Kontaktovat uživatele:
Hlavní výhodou prioritních akcií je, že v případě problémů je vždy prvně snížena/zrušna dividenda u kmenové akcie, ale prioritní ve valné většině být zrušena nemůže/nesmí! Ale může být odložena, tedy že ji dostaneš např. za rok, ale vždy dostaneš ji.
Kdeždo tu u kmenové prostě v případě zrušení už nikdy nedostaneš.
Kdeždo tu u kmenové prostě v případě zrušení už nikdy nedostaneš.
Investuji na důchod a klidný spánek
Měl bych jednu otázku.
Existuje na porovnání evropských akcií místo kde se v kostce dopátrám fundamentů a finančních výsledků z posledních let, něco podobného jako finviz nebo morningstar pro americké? Něco jsem objevil, ale vesměs se jedná o placené verze.
Existuje na porovnání evropských akcií místo kde se v kostce dopátrám fundamentů a finančních výsledků z posledních let, něco podobného jako finviz nebo morningstar pro americké? Něco jsem objevil, ale vesměs se jedná o placené verze.
ABBV, ADM, BASF, INTC, MO, SJM, STOR, T, WBA, XOM, SJM, UL, SMSI, VMD, OHI, AQN, LMT, INFU, SHEL, TROW, MMM, GOOG, CEZ, KOMB, PFE, LEG, ENAG
-
- Site Admin
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 2 times
- Kontaktovat uživatele: