Proč dát přednost ETF před DGI?
Moderátor: VSbrok
Re: Proč dát přednost ETF před DGI?
To co píše Martin dává smysl. Pokud hodnota společnosti z nějakého důvodu před výplanou dividendy klesne na poloviční hodnotu a rozhodne se zachovat stejnou absolutní výši dividendy, tak se přece musí zdvojnásobit výnos v procentech, ne?
A pokud se shodneme, že po vyplacení dividendy klesne hodnota firmy o procentuální částku vyplacenou na dividendách, tak v době "krize" si společnost výplatou divident ukusuje úplně stejně jako bys odprodával akcie.
To co ty naznačuješ by znamenalo, že procentuální výnos se počítá z vnitřní hodnoty společnosti. A to ne jenom při nějakém poklesu či změně, ale pořád. To přece nedává smysl, pokud tu hodnotu má každý jinou, ne?
V ceně dané společnosti je vždy započítána i její hotovost. Pokud 10 % hodnoty společnosti tvoří hotovost, která je vyplacena akcionářům, tak přece logicky o těchto 10 % musí při vyplacení klesnout i její hodnota.
Prostě a jednoduše před poklesem měla tvá $5 divi hodnotu 5 % společnosti, po poklesu už je to 10 %. Tak či tak si ze své společnosti při výplatě divi vytáhneš procentuální ohodnocení.
A pokud se shodneme, že po vyplacení dividendy klesne hodnota firmy o procentuální částku vyplacenou na dividendách, tak v době "krize" si společnost výplatou divident ukusuje úplně stejně jako bys odprodával akcie.
To co ty naznačuješ by znamenalo, že procentuální výnos se počítá z vnitřní hodnoty společnosti. A to ne jenom při nějakém poklesu či změně, ale pořád. To přece nedává smysl, pokud tu hodnotu má každý jinou, ne?
V ceně dané společnosti je vždy započítána i její hotovost. Pokud 10 % hodnoty společnosti tvoří hotovost, která je vyplacena akcionářům, tak přece logicky o těchto 10 % musí při vyplacení klesnout i její hodnota.
Prostě a jednoduše před poklesem měla tvá $5 divi hodnotu 5 % společnosti, po poklesu už je to 10 %. Tak či tak si ze své společnosti při výplatě divi vytáhneš procentuální ohodnocení.
Tak už mi asi došel i Pavlův pohled. Počítáš s tím, že při vyplácení diví sice klesne hodnota společnosti více (v našem případě o 10 %, tzn. z $50 na $45 za akcii), ale při následné korekci na "skutečnou" hodnotu, nevyroste pouze o tu polovinu o kterou spadla, ale o něco více (tzn z $45 na $95).
To asi dává smysl, avšak pouze za předpokladu, že se jedná o neopodstatněný pokles, který se opět vrátí k "normálu". Krátkodobě však samotný výběr poškodí firmu úplně stejně jako při odprodeji. Respektive zvětší se rozdíl mezi obchodovanou cenou a námi definovanou vnitřní hodnotou.
Uznávám, že tě to může ochranit, pokud se společnost zrovna obchoduje s odchylkou oproti "správné" hodnotě.
To asi dává smysl, avšak pouze za předpokladu, že se jedná o neopodstatněný pokles, který se opět vrátí k "normálu". Krátkodobě však samotný výběr poškodí firmu úplně stejně jako při odprodeji. Respektive zvětší se rozdíl mezi obchodovanou cenou a námi definovanou vnitřní hodnotou.
Uznávám, že tě to může ochranit, pokud se společnost zrovna obchoduje s odchylkou oproti "správné" hodnotě.
Konečně:-)
Je potřeba se vrátit na začátek toho, proč jsme o tom začali diskutovat - tedy k tomu, že výplata dividendy je určitá výhoda, protože nemusím realizovat odprodej za aktuálně nízkou cenu (a budeš se divit, jak často se to stává).
To jsem psal včera v 10:46 v reakci na to, že odprodej akcií je výhoda - není, je to vlastnost.
Pavle, omlouvám se, asi jsem na tohle prostě poleno nebo mi něco uniká, každopádně děkuji za snahu, opravdu si toho vážím, každé opdovědi...
Malag: Ale to že musí vyrůst více než o polovinu je snad jasné ne ?
Pokud má něco hodnotu 100 a klesne to o 50 %, jsme na 50... pokud to má vyrůst zpět na původní hodnotu, musí to narůst o 100 %... v tvém příkladu jsme dostali dividendu 5, a jelikož tvoje společnost ze 45 narostla na 95, jsme zase na tom, že mám společnost 95 a dividendu 5, tedy těch samých 100 jako na začátku... ty jsi očividně zahlédl něco, co já ne, zkus mi to prosím vysvětlit
Líbilo se mi co zmínil tuším Ondřej, že dividenda se vyplatí z peněz, které společnost vydělá každý kvartál... pokud s společnost nepůjde ke dnu, tak je vydělá vždy, tedy mám v podstatě "jistotu", že hodnota společnosti se po vydělání častky, kterou jsem dostal na dividendě, vrátí na původních 100 a to jenom kvůli tomu, že firma pokračovala s prodejem bůhvíčeho, a nezávisí to až tak na náladě trhu
Malag: Ale to že musí vyrůst více než o polovinu je snad jasné ne ?
Pokud má něco hodnotu 100 a klesne to o 50 %, jsme na 50... pokud to má vyrůst zpět na původní hodnotu, musí to narůst o 100 %... v tvém příkladu jsme dostali dividendu 5, a jelikož tvoje společnost ze 45 narostla na 95, jsme zase na tom, že mám společnost 95 a dividendu 5, tedy těch samých 100 jako na začátku... ty jsi očividně zahlédl něco, co já ne, zkus mi to prosím vysvětlit
Líbilo se mi co zmínil tuším Ondřej, že dividenda se vyplatí z peněz, které společnost vydělá každý kvartál... pokud s společnost nepůjde ke dnu, tak je vydělá vždy, tedy mám v podstatě "jistotu", že hodnota společnosti se po vydělání častky, kterou jsem dostal na dividendě, vrátí na původních 100 a to jenom kvůli tomu, že firma pokračovala s prodejem bůhvíčeho, a nezávisí to až tak na náladě trhu
ABBV, MO, T, XOM, IRM, WFC, INTC, PFE
Tedy, když dostanu dividendu, v zásadě snižuji hodnotu akcie pouze o cash, zatímco když prodávám, tak prodávám i všechno ostatní, tedy i tu "skutečnou" nebo vnitřní nebo jak to nazvat hodnotu firmy
V ceně akcie je přirozeně započítaný i veškerý cash (tzn i část, která půjde na divi). Pokud bychom uvažovali příklad bez výplaty divi, tak společnost, která by spadla o polovinu své hodnoty ($100 -> $50) po nějakém (řekněme neodůvodněném) nařčení by následně posílila o 100 % ($50 -> $100).
Pokud by se však v době propadu vyplatila divi $5 (5 % z původní ceny, avšak 10 % z "nové"), tak by při zpětné korekci (o "původních" 100 %) vystoupala hodnota z $45 na $90. Pokud se však fundamenty společnosti v čase nezměnily, není důvod proč by měla společnost stát pouze $90 a nevystoupat zpět na $95. Absolutní výše vyplacené divi ($5) je totiž pouze 5 % nově odhadnuté vnitřní hodnoty firmy a to bez ohledu na to, kdy byl samotný cash vyplacen.
Krátkodobě však cena akcie klesne o vyplacenou divi, která je však v danou chvíli 10 %. Tím se tedy ještě zvýší rozdíl mezi obchodovanou a vnitřní hodnotou firmy. Původní rozdíl byl 50 % ($100 vs. $50) oproti "novému" po vyplacení divi - 52.6 % ($95 vs. $45).
Nutno však brát v potaz, že to platí pouze v případě, že námi definovaná vnitřní hodnota zůstává stejná a jedná se pouze o iracionální chování trhu, které v dalším časovém horizontu vrátí k normálu. Pokud by například vnitřní hodnota spadla na $75 (a trh akcii iracionálně podcenil na $50), tak by nás to poškodilo taktéž, jelikož by se společnost již nevrátila na původních $95, avšak pouze na $75. Při stejném divi výnosu (%) by následující rok divi klesla.
Takže ano, je to vlastnost a do značné míry nás výplata divi může ochránit před výběrem v nevhodný čas. Daní za to jsou.. no, vyšší daně.
Tuhle oblast ještě nemám moc prostudovanou - jak daňově optimalizujete vy? Je nějaký rozdíl mezi např. Lynxem a Degirem? U druhého zmiňovaného jsem četl něco o 30 %, což u mně výhodnost výplaty a následné reinvestice docela smazává. Oproti tomu odprodej společnosti by měl být po 3 letém daňovém testu bez daně. Nebo se pletu?
Snad jsem to vysvětlil srozumitelně. Resp. takto mi to dávalo smysl.
Pokud by se však v době propadu vyplatila divi $5 (5 % z původní ceny, avšak 10 % z "nové"), tak by při zpětné korekci (o "původních" 100 %) vystoupala hodnota z $45 na $90. Pokud se však fundamenty společnosti v čase nezměnily, není důvod proč by měla společnost stát pouze $90 a nevystoupat zpět na $95. Absolutní výše vyplacené divi ($5) je totiž pouze 5 % nově odhadnuté vnitřní hodnoty firmy a to bez ohledu na to, kdy byl samotný cash vyplacen.
Krátkodobě však cena akcie klesne o vyplacenou divi, která je však v danou chvíli 10 %. Tím se tedy ještě zvýší rozdíl mezi obchodovanou a vnitřní hodnotou firmy. Původní rozdíl byl 50 % ($100 vs. $50) oproti "novému" po vyplacení divi - 52.6 % ($95 vs. $45).
Nutno však brát v potaz, že to platí pouze v případě, že námi definovaná vnitřní hodnota zůstává stejná a jedná se pouze o iracionální chování trhu, které v dalším časovém horizontu vrátí k normálu. Pokud by například vnitřní hodnota spadla na $75 (a trh akcii iracionálně podcenil na $50), tak by nás to poškodilo taktéž, jelikož by se společnost již nevrátila na původních $95, avšak pouze na $75. Při stejném divi výnosu (%) by následující rok divi klesla.
Takže ano, je to vlastnost a do značné míry nás výplata divi může ochránit před výběrem v nevhodný čas. Daní za to jsou.. no, vyšší daně.
Tuhle oblast ještě nemám moc prostudovanou - jak daňově optimalizujete vy? Je nějaký rozdíl mezi např. Lynxem a Degirem? U druhého zmiňovaného jsem četl něco o 30 %, což u mně výhodnost výplaty a následné reinvestice docela smazává. Oproti tomu odprodej společnosti by měl být po 3 letém daňovém testu bez daně. Nebo se pletu?
Snad jsem to vysvětlil srozumitelně. Resp. takto mi to dávalo smysl.
- VSbrok
- Site Admin
- Been thanked: 7 times
- Kontaktovat uživatele:
To jsem psal já, ale nevadíMartinD píše: ↑01 zář 2019 15:18Líbilo se mi co zmínil tuším Ondřej, že dividenda se vyplatí z peněz, které společnost vydělá každý kvartál... pokud s společnost nepůjde ke dnu, tak je vydělá vždy, tedy mám v podstatě "jistotu", že hodnota společnosti se po vydělání častky, kterou jsem dostal na dividendě, vrátí na původních 100 a to jenom kvůli tomu, že firma pokračovala s prodejem bůhvíčeho, a nezávisí to až tak na náladě trhu
Bohužel ani Lynx a ani Degiro nejsou pro DRIP/STRIP vhodné, protože:Malag píše: ↑02 zář 2019 09:41Tuhle oblast ještě nemám moc prostudovanou - jak daňově optimalizujete vy? Je nějaký rozdíl mezi např. Lynxem a Degirem? U druhého zmiňovaného jsem četl něco o 30 %, což u mně výhodnost výplaty a následné reinvestice docela smazává. Oproti tomu odprodej společnosti by měl být po 3 letém daňovém testu bez daně. Nebo se pletu?
Lynx to bere jako "normální nákup" = platíš stejný poplatek jako bys nakoupil
Degiro je na tom ještě hůř, to si účtuje 7,5 eura ... takže to se už vůbec nevyplatí
Ano po 3 letém t(r)estu je prodej bez daně
Investuji na důchod a klidný spánek
VSbrok: potom se omlouvám, všechna čest náleží tobě
Automatická reinvestice mně až tolik netrápí. Spíš ta daňová zátěž s tím spojená. Degiro s 30 % je docela šílené. Pokud má společnost 6 % divi, tak jenom tímto kolečkem každý rok přícházím o 2 % hodnoty společnosti. Plus poplatky za nákup.
Jak je na tom Lynx, tam je daň standardních 15 % ?
Případně jaké tipy kde je poplatková/daňová struktura přívětivější?
Jak je na tom Lynx, tam je daň standardních 15 % ?
Případně jaké tipy kde je poplatková/daňová struktura přívětivější?
Naposledy upravil(a) Malag dne 02 zář 2019 12:46, celkem upraveno 1 x.
lynx nemá poplatky na dividendě žádné, nicméně dividenda se daní u zdroje, tedy už když ti přijde, dostaneš o 15 % méně, pokud nemáš podepsaný a správně vyplněný formulář o dvojím zdanění, tak 30 %... nedávno jsem to řešil s první dividendou, špatně vyplněný formulář, s podporou lynxu jsme to znovu vyplnili správně, daň se snižila z 30 % na 15 % a tedy to co jsem "přeplatil" mi přišlo zpět za pár dní