Povídání o všem možném a nemožném..
Moderátor: VSbrok
Re: Povídání o všem možném a nemožném..
jednu informaci co jsem našel a docela mě pobavila je, že programátor co to dělal tam skončil a neumí to odstranit. Proto i jejich platforma vypadá jak vypadá. Každopádně bych to bral s humorem, na druhou stranu jestli se nevystavují nějaké pokutě, když to umožňují. Proto je i otázka zda to řešit a začít tam nakupovat - jednoho krásného dne to tipuji dokážou stopnout.
-
- Začátečník
Jak to bylo s ETF u Lynxu - pokud byly v ptf americké ETF, tak vás donutili je prodat, nebo jen neumožnili další nákup?
Možná ta chyba u FIO by byla dobrá na nákup ETF, které reinvestují divi (aby nebyla divi připsaná na účet, jinak bude voser s potvrzením daní).
Možná ta chyba u FIO by byla dobrá na nákup ETF, které reinvestují divi (aby nebyla divi připsaná na účet, jinak bude voser s potvrzením daní).
ČEZ, Moneta
AAPL, ABNB, AT&T, 3M, GSK, INTC, KHC, WBA, JNJ, MCD, CSCO, ENB, MPW
BASF, Allianz, Lufthansa, RDS-B, BMW, Santander, BHP/BIL
Spekulace: ABNB, CRSR
-
- Site Admin
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 2 times
- Kontaktovat uživatele:
Aby pak ale nebyl popotahován i samotný investor. Jak se říká neznalost neomlouvá.
- VSbrok
- Site Admin
- Been thanked: 7 times
- Kontaktovat uživatele:
Bavil jsem se o tom s Lynxem a říkali, že jejich povinností je to investorům oznámit, ale jak se pak zachová, na to nemaj žádný páky a je to čistě na něm.
Takže opět řešení: vlk se nažral a koza zůstala celá
Takže opět řešení: vlk se nažral a koza zůstala celá
Investuji na důchod a klidný spánek
Mě podpora řekla, že nové nákupy nejsou zatím možné. to už je zakoupeno zaleží na invetorovi co stim uděla...
Ubránili jste své PTF před velkými rodinnými výdaji? Hypotéka, nákup nového auta, nemovitosti. Přijde mi , že do PTF raději nesahat a půjčit si co nejvíc jde . Ale jak toto budu obhajovat před manželkou (rozumnou, má ekonomickou vysokou školu takže se s ní dá o tom mluvit) musím ještě vymyslet.
Portfólio: TXRH, V, Shack, CMI založeno 2018
Můj blog : http://blog.mojeokoli.cz/category/akcie/
Brooker: Fio
Můj blog : http://blog.mojeokoli.cz/category/akcie/
Brooker: Fio
- VSbrok
- Site Admin
- Been thanked: 7 times
- Kontaktovat uživatele:
My jsme vždy část ukládali někam ... ať už na spořák nebo do fondů.
A když jsme po 7ti letech ve fondech vykázali "zisk" -3,5% (bez započtení inflace), tak i manželka uznala, že ukládat musíme líp.
Sice furt akcie jsou v rodině považovány za vyhazování peněz vokna, ale když jim ukážu graf růstu divi příjmu a 5% čístýho ročně, tak už mám vcelku klid.
I když vysvětlit, že v dnešní době je levnější si peníze půjčit než vydělat jsem ještě nevysvětlil, starý známý "dluhy je lepší nemít" asi nezlomím ... ale co 5% čistýho ročně a hypotéka s 1,89% ... proč bych ji měl dneska splácet
Nadále ale držím diverzifikaci: spořák, důchodový připojištění, "důchodový" fond (ale podstatně nižší částka) a menší část i na běžném účtu.
Ale to co jsme předtím pravidelně každý měsíc posílali do fondu, tak jde teď k brokerům ... a jak je to na nákup, tak navyšuju ... pokud je teda co.
Samozřejmě na rodinné výdaje je třeba mít železnou zásobu a na tu se nesahá
A když jsme po 7ti letech ve fondech vykázali "zisk" -3,5% (bez započtení inflace), tak i manželka uznala, že ukládat musíme líp.
Sice furt akcie jsou v rodině považovány za vyhazování peněz vokna, ale když jim ukážu graf růstu divi příjmu a 5% čístýho ročně, tak už mám vcelku klid.
I když vysvětlit, že v dnešní době je levnější si peníze půjčit než vydělat jsem ještě nevysvětlil, starý známý "dluhy je lepší nemít" asi nezlomím ... ale co 5% čistýho ročně a hypotéka s 1,89% ... proč bych ji měl dneska splácet
Nadále ale držím diverzifikaci: spořák, důchodový připojištění, "důchodový" fond (ale podstatně nižší částka) a menší část i na běžném účtu.
Ale to co jsme předtím pravidelně každý měsíc posílali do fondu, tak jde teď k brokerům ... a jak je to na nákup, tak navyšuju ... pokud je teda co.
Samozřejmě na rodinné výdaje je třeba mít železnou zásobu a na tu se nesahá
Investuji na důchod a klidný spánek
třeba tím, že máš roční vyšší výnos než jsou úroky na splátce?
Portfolio akcií má jednu úžasnou výhodu - je velmi likvidní. V podstatě si člověk (zaměstnanec - obvykle zná svůj plat na měsíce dopředu) může dovolit plánovat svoje budoucí výdaje na 3-12 měsíců a podle toho dávat peníze zčásti do akcií a zčásti na účet, aby pokryl nenadálé potřeby.
Jen je potřeba si pravidelně uvědomovat, že už cca 10 let je na trhu nezvykle pozitivní situace a klidně se může stát, že třeba na 2-3 roky budou akcie klesat či stagnovat, tak aby pak nebyl pod tlakem, že musí prodávat akcie za nízké ceny. Když už je portfolio větší, lze uvažovat i tak, že případné nenadálé potřeby pokryju půjčkou a budu ji splácet z dividend.
Jen je potřeba si pravidelně uvědomovat, že už cca 10 let je na trhu nezvykle pozitivní situace a klidně se může stát, že třeba na 2-3 roky budou akcie klesat či stagnovat, tak aby pak nebyl pod tlakem, že musí prodávat akcie za nízké ceny. Když už je portfolio větší, lze uvažovat i tak, že případné nenadálé potřeby pokryju půjčkou a budu ji splácet z dividend.
-
- Začátečník
Leda že by půjčka byla pod 3%, což ale obvykle není...
Obyklá půjčka je 5-10%, krýt to z dividend nedává moc smysl.
Možná při levné hypotéce, ale je třeba si dobře spočítat dobu splácení a započíst riziko možného zvýšení úrokové sazby po fixaci.
ČEZ, Moneta