Výsledky portfolií - aneb pochlubte se
Moderátor: VSbrok
Re: Výsledky portfolií - aneb pochlubte se
Nejpozději do 5 let budete tyhle výpočty výrazně přepočítávat, to vám garantuju. Ale na druhou stranu, je hezké si takhle plánovat a snít, dělat si radost!
Ano je to prognostika, která může mít rozptyl na obě strany. Může mi to trvat třicet let stejně tak jen 15
-
- Site Admin
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 2 times
- Kontaktovat uživatele:
Ano přesně jak jsem psal má to spoustu proměnných a nejsem týpek z Básníků. A jak píše Pavel bude se to stoprocentně měnit proto nemám ani potřebu ztrácet čas s nějakými podrobnými výpočty, protože nakonec bude vše jinak jak že se to říká? Člověk míní časy mění? Samozřejmě všem přeji aby ten čas byl co nejkratší.
Zřejmě má Pavel již zkušenosti a mohl by se s námi lehce podělit..
Ano, mám vlastní zkušenost. Nejvíc se ty propočty mění výnosností akcií, resp. pohybem jejich cen, což v uplynulých letech byl velmi silný faktor, stačí se podívat na vývoj cen vlastněných akcií za posledních 5 let. Druhý zásadní parametr je pochopitelně externí cashflow, tedy kolik peněz mohu měsíčně dávat do portfolia anebo kolik si z něj beru.
Kdo z nás ví, kolik vydělá peněz v nejbližších 5 letech a kolik těch peněz bude potřebovat (nebo chtít) na život?
Kdo z nás ví, kolik vydělá peněz v nejbližších 5 letech a kolik těch peněz bude potřebovat (nebo chtít) na život?
- VSbrok
- Site Admin
- Been thanked: 7 times
- Kontaktovat uživatele:
To by mě Pavle zajímalo jak si to přesně myslel?
Investuji na důchod a klidný spánek
VSbrok: tak jak jsem dnes dopoledne psal. Na cestě životem je spousta neznámých a přijdou časy, kdy spořit do akcií budeš moct víc a někdy zase míň, anebo naopak budeš z portfolia sosat na život či radosti života. A růst dividend taky nelze predikovat. Můžou to být pouhá 2-3% co akorát tak pokryjí inflaci (někteří aristokrati, ATT nebo PG), ale taky 5-10%.
-
- Site Admin
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 2 times
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak, prostě spousta proměnných. Já to beru tak, že se snažím to dělat co nejlépe a pokud to vyjde budu rád, ale pokud ne vlasy si rvát nebudu, protože budu vědět, že jsem proto udělal maximum. Loni jsem přidal dost a ochudil tak rodinu. Letos jsem slíbil dodělat dětský pokoj + dovolenou u moře. Pokud tedy něco zbude půjde to do akcií pokud ne bohužel. Mou výhodou je, že jsem mladý a ten čas je stále na mé straně.
Řekla bych, že pokud si to dokážeš dobře naplánovat a udržet sebekázeň, tak by se to snad mělo dát udržet v určitých kolejích ... nebo ne, Pavle?
Disciplína je samozřejmě základ, ale nejdůležitější jsou možnosti, které člověku dává rozdíl mezi tím, kolik vydělává a kolik spotřebuje, když není z čeho brát, smůla. A to se časem bude dost měnit u většiny z nás.
Vždycky bude člověk řešit dilema mezi spotřebou (hezká věc, dovolená, koníčky, v jistém smyslu i bydlení - hlavně vybavení bytu) a investicí (odkladem financí a jejich zainvestováním). A pro takovéhle dilema je samozřejmě potřeba nejen disciplína a určitý zápal pro věc!
Vždycky bude člověk řešit dilema mezi spotřebou (hezká věc, dovolená, koníčky, v jistém smyslu i bydlení - hlavně vybavení bytu) a investicí (odkladem financí a jejich zainvestováním). A pro takovéhle dilema je samozřejmě potřeba nejen disciplína a určitý zápal pro věc!