Výsledky portfolií - aneb pochlubte se
Moderátor: VSbrok
Re: Výsledky portfolií - aneb pochlubte se
Osobne jsem +20% od 1.1.19 a -5% od zacatku investovani. S obema cisly jsem v podstate spokojeny, vzdyt prvnich par let jsem si vytycil cil naucit se problematiku, ziskat investicni mindset a naucit se rozumne si odkladat (automatizace chovani). Ve druhe fazi pak hodlam prinejmensim drzet krok s celkovym trhem, protoze je mne jasne, ze s minusovymi cisly to dlouhodobe nepujde Bohuzel jsem se loni opakovane dopustil naivnich obchodu, plynoucich z meho 'piratskeho' pristupu k penezum a majetku, ktere 'nebyly dostatecne promyslene'. (Motto pro 2019: trhy rostou, tedy poroste to i investicnim blbum)
Nekoukej se co kolik vydělal trh... Je to zbytečný. Když se zeptáš duchodců na floridě (prakticky všichni investovali) kdo z nich porazil nebo vyravnal trh, neodpoví ti nikdo. Ne protože by nechtěli, ale protože vůbec netuší kolik vydělal trh. Ví jen že vydělali dost aby mohli ležet na plaži až do smrti
Počítejte s tím, že když preferujete vysokodividendové akcie, tak pravděpodobně vaše portfolio bude v čase stoupat pomaleji než burzovní indexy.
Tedy porovnávat výkonnost svého portfolia s indexy nevyjde moc dobře.
Pokud ale započtete výnos z dividend, už to bude lepší:-)
Tedy porovnávat výkonnost svého portfolia s indexy nevyjde moc dobře.
Pokud ale započtete výnos z dividend, už to bude lepší:-)
Máš nejakú hranicu, čo už považuješ za vysokodividendovú akciu?
SPM: /viewtopic.php?f=12&t=524
ETF: IWDA
Technology: INTC | CSCO | T | IRM
Consumer Goods: MO
Financial: WFC | NRZ | O
BDC: MAIN
Utilities: PPL
Industrials: RTX | MMM
Healthcare: ABBV | PFE | JNJ
Basic Materials: RDS.B | XOM
ETF: IWDA
Technology: INTC | CSCO | T | IRM
Consumer Goods: MO
Financial: WFC | NRZ | O
BDC: MAIN
Utilities: PPL
Industrials: RTX | MMM
Healthcare: ABBV | PFE | JNJ
Basic Materials: RDS.B | XOM
- VSbrok
- Site Admin
- Been thanked: 7 times
- Kontaktovat uživatele:
Dle amerického pohledu je to cokoliv nad 4%.
Vychází to z jejich více jak 100leté historické zkušnosti, že když investuješ pro slušný důchod, tak Ti po odchodu do důchodu stačí ročně z ptf vytáhnout ročně 4% dividend, aniž bys tedy sahal na investované peníze ... utrácíš jen obdržené dividendy
Investuji na důchod a klidný spánek
Mě by zajímalo jak v tom vypadají další generace, které to vše sdědí. Chápu že se to rozmělní mezi děti, ale pořád je to solidní základ rozšířit to v něco hodně velkého.
Portfólio: TXRH, V, Shack, CMI založeno 2018
Můj blog : http://blog.mojeokoli.cz/category/akcie/
Brooker: Fio
Můj blog : http://blog.mojeokoli.cz/category/akcie/
Brooker: Fio
Není ostrá hranice, jde o princip, na který je potřeba nezapomínat, každá mince má dvě strany. Akcie, které vyplácí nižší dividendy si ponechají větší část zisku na další rozvoj. Z tohoto principu vycházím.
Jinak tu "hranici" můžeš vzít třeba jako průměr DY třeba u indexu S&P500, tuším se pohybuje kolem 2% hrubého.
Před 50 lety bylo normální že firma vyplácela 70% a zbytek nechávala na rozvoj, dnes je normální že vyplací okolo 40%, a stejně to nepřináší větší zisky akcionářům
-
- Site Admin
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 2 times
- Kontaktovat uživatele:
A jak je na tom poměr zpětného odkupu akcií? Určitě je potřeba brát obojí dohromady.
Vyplacená dividenda to jsou peníze pryč z firmy. Příslib odkupu akcií jsou peníze uvnitř a pro případ nenadálé situace k dispozici. Nehledal jsem přesná čísla, ale nebude ten rozdíl v tom?
Velké firmy už mají přeci omezené možnosti rozšíření a tak udržují jistotu s nízkým výplatním poměrem, ale oznamují brutální programy zpětného odkupu akcií.
Tím navyšují EPS a udržují tak tedy nízký výplatní poměr i v případě klesajícího zisku.
Zpětné odkupy nevím, ani netuším zda se dají někde najit záznamy, ale obecně se použivají dost špatně. Nakupuje se když jsou ceny maximální, a akcie se vydávají když jsou ceny minimální...