Otázky a odpovědi
Moderátor: VSbrok
Re: Otázky a odpovědi
Ahoj,
dúfam, že to nie je veľký OT, rád by som sa vás spýtal na názor ohľadom stavebného. Má zmysel (v CZ samozrejme) ak uvažujem napr. do 5r či už stavať/kupovať/whatever nejaký dom?
Ak áno, aj nejaké odporúčanie na konkrétnu spoločnosť?
dúfam, že to nie je veľký OT, rád by som sa vás spýtal na názor ohľadom stavebného. Má zmysel (v CZ samozrejme) ak uvažujem napr. do 5r či už stavať/kupovať/whatever nejaký dom?
Ak áno, aj nejaké odporúčanie na konkrétnu spoločnosť?
SPM: /viewtopic.php?f=12&t=524
ETF: IWDA
Technology: INTC | CSCO | T | IRM
Consumer Goods: MO
Financial: WFC | NRZ | O
BDC: MAIN
Utilities: PPL
Industrials: RTX | MMM
Healthcare: ABBV | PFE | JNJ
Basic Materials: RDS.B | XOM
-
- Začátečník
Půjčka ze stavebního spoření má smysl pouze pokud plánuješ rekonstrukci a předem víš, že ti bude třeba 150tis chybět. A i tak je nutné si pohlídat úrokovou sazbu. Cokoliv na 5% bych hodně zvažoval.
Pokud kupuješ dům, tak to se řeší hypotéční půjčkou.
Tam si musíš dobře spočítat, na kolik let si vezmeš půjčku a žároveň zvážit riziko, že úroková sazba může jít nahoru.
Ke stavebnímu spoření více zde:
http://financni-negramota.blogspot.com/ ... n.html?m=1
Pokud kupuješ dům, tak to se řeší hypotéční půjčkou.
Tam si musíš dobře spočítat, na kolik let si vezmeš půjčku a žároveň zvážit riziko, že úroková sazba může jít nahoru.
Ke stavebnímu spoření více zde:
http://financni-negramota.blogspot.com/ ... n.html?m=1
ČEZ, Moneta
AAPL, ABNB, AT&T, 3M, GSK, INTC, KHC, WBA, JNJ, MCD, CSCO, ENB, MPW
BASF, Allianz, Lufthansa, RDS-B, BMW, Santander, BHP/BIL
Spekulace: ABNB, CRSR
- VSbrok
- Site Admin
- Been thanked: 7 times
- Kontaktovat uživatele:
Na tohle není jedna odpověď a ani jeden názor ... vždy je nutné brát v potaz Tvoji rodinnou situaci a to znáš jen Ty.
Velice obecně:
- pokud chceš byt v kterém budeš bydlet = hypotéka
- pokud chceš rekonstruovat = úvěr ze stavebního spoření
- pokud kupuješ byt na bydlený, který bude potřebovat částečnou/rozsáhou rekonstrukci = hypo+stavebko
Velice obecně:
- pokud chceš byt v kterém budeš bydlet = hypotéka
- pokud chceš rekonstruovat = úvěr ze stavebního spoření
- pokud kupuješ byt na bydlený, který bude potřebovat částečnou/rozsáhou rekonstrukci = hypo+stavebko
Investuji na důchod a klidný spánek
Rád by som dom, ideálne nový, takže rekonštrukcia a podobné záležitosti by sa nemali konať. Bude asi pravda, že v tomto prípade by stavebko nemalo moc zmysel.
Napadla mi jedna vec, možno trochu hlúposť. Má zmysel sledovať spoločnosti, ktoré vyplácajú dividendu mesačne? Inak povedané, mať portfólio postavené tak, aby naozaj každý mesiac prišla dividenda. Povedzme 24 spoločností, takže v priemere aspoň 2x za mesiac by malo niečo prísť.
Napadla mi jedna vec, možno trochu hlúposť. Má zmysel sledovať spoločnosti, ktoré vyplácajú dividendu mesačne? Inak povedané, mať portfólio postavené tak, aby naozaj každý mesiac prišla dividenda. Povedzme 24 spoločností, takže v priemere aspoň 2x za mesiac by malo niečo prísť.
SPM: /viewtopic.php?f=12&t=524
- VSbrok
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Pokud si ho nebudeš stavět sám nebo minimálně na vše pečlivě dohlížet, tak se obávám, že navrhovaná cena stavební společností nebude rozhodně konečná vím od lidí, kteří si nechali "dům na klíč" postavit a pak další dva roky s firmou řešili nedostatky a jejich opravyAndrej píše: ↑19 črc 2019 23:33Rád by som dom, ideálne nový, takže rekonštrukcia a podobné záležitosti by sa nemali konať. Bude asi pravda, že v tomto prípade by stavebko nemalo moc zmysel.
Měsíční vs čtvrtletní vs roční: opět (bohužel) na to není jednoznačná odpověď ... ani rada
záleží pouze na Tvém dobrém spaní a jak chceš obdržené dividendy používat
Výhoda měsíčních je opravdu v tom, že chodí každý měsíc, takže je lze teoreticky považovat za pravidelný příjem. Jenže tím, že vyplácenou dividendu dělíš 12ti, nikoliv 4mi, tak každý měsíc dostaneš 3x menší výplatu
Na SA je pár autorů, kteří mají ptf pouze z měsíčních divi akcií.
Existuje 45 firem platících měsíčně: https://www.suredividend.com/monthly-dividend-stocks/
Jenže když se na ten seznam podíváš, tak je tam velká spousta firem, které platí divi velmi krátce a též velká spousta firem, které dividendu neustále snižují
Takže musíš víc sledovat podrobný výsledky firem, kdežto u MO, PEP, PM apod. se mrknu jen na shrnutí na SA, Yuhů, apod. a stačí mi to ... tak u měsíčních musíš opravdu každý čtvrtletí do výkazů a hledat zda firma na dividendu má nebo ji bude muset snížit, protože si na ni nevydělá.
Co sleduju a chtěl bych jednou mít je měsíčně platící Gladstonovic rodinka GAIN, GLAD, GOOD, LAND - zatím mám jen první, ostatní jsou bohužel příliš drahý na vstup, když LAND teď zas něco kupoval, takže vydávál další akcie, takže by snad mohla jít cena dolů ... včera jsme se vrátili z Turecka, takže co se posledních 14 dní dělo moc netuším
Osobně mám měsíčňáky jen jako doplněk, protože stabilních je jenom pár a zbyte ptf mám z velkých a stabilních firem, které platí v různé měsíce kvartálu Takže ve výsledku se to téměr srovná.
Ne úplně, protože kvalitních firem platících v prním kvartálu je málo a ve druhém též ... takže můj kvartální graf jsou takový hezký schody
čísla z hlavy nepamatuju, ale mám to něco jako> 60 / 80 / 100 dolarů v každém měsíci kvartálu a to celé 4x za rok
Jak říkám, nejsou to reálná čísla, navíc do toho lzou ještě dvě firmy co platí půlročně, takže se mi ty pravidelný schody 2x za rok trošku pokazí ... navíc do toho vstupují ještě REIT vratky v lednu a únoru
-
- Začátečník
"Rád by som dom, ideálne nový."
Mně pořád není úplně jasné, jaký máš finanční plán. Vzít si hypotéku na dům, to je OK. Ale zároveň řešit nákup akcií mi nedává smysl. Pokud máš volné peníze na akcie, tak je použij na snížení půjčené částky.
Mně pořád není úplně jasné, jaký máš finanční plán. Vzít si hypotéku na dům, to je OK. Ale zároveň řešit nákup akcií mi nedává smysl. Pokud máš volné peníze na akcie, tak je použij na snížení půjčené částky.
ČEZ, Moneta
- VSbrok
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jsi jak moje okolíbigusdykus píše: ↑20 črc 2019 11:37"Rád by som dom, ideálne nový."
Proč bych měl splácet peníze, které mám půjčené např. za 2%, když mi můžou jinde vydělat 5%
To bych byl blázen, abych splácel hypo nebo její část, když mi nesplacené peníze vydělávaj víc jak 2x tolik
Měli jste vidět ty nechápavý xichty v bankách, když jsem se jim snažil tento princip vysvětlit
- StanikKolarik
- Investor
když jsem se tohle pokoušel vysvětlit doma, tak "kde jsme udělali chybu ve výchově, že ses nenaučil hospodařit"VSbrok píše: ↑20 črc 2019 12:36Jsi jak moje okolíbigusdykus píše: ↑20 črc 2019 11:37"Rád by som dom, ideálne nový."
Proč bych měl splácet peníze, které mám půjčené např. za 2%, když mi můžou jinde vydělat 5%
To bych byl blázen, abych splácel hypo nebo její část, když mi nesplacené peníze vydělávaj víc jak 2x tolik
Měli jste vidět ty nechápavý xichty v bankách, když jsem se jim snažil tento princip vysvětlit
Portfolio: ABBV, ADM, AZN, B4B, BAS, BGS, BP, BTI, BTQ, CAH, CCL, ČEZ, EIX, ERIC, GILD, GSK, HLN, IBM, IRM, KOFOLA, LYB, MAIN, MBT, NNDM, NWL, OHI, ORI, PFE, PPL, PRU, RC, RIO, RITM, SAN, SHEL, T, UL, UNM, VIA, VIV, VNTR, VOD, VZ, WBD, WRK,
- VSbrok
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
čoveče, kde já jsem jenom tohle slyšel, jo už vím ... doma ty poslóché, né si ty taky od násStanikKolarik píše: ↑20 črc 2019 13:04když jsem se tohle pokoušel vysvětlit doma, tak "kde jsme udělali chybu ve výchově, že ses nenaučil hospodařit"
ještě taky často musím poslouchat: "dluh je dluh a kdo dluží tak je na tom špatně" nebo "dluhy se musí splácet/splatit"
no to není úplně pravda, spíš bych řekl NApomůže, protože v době téměř nulové základní úrokové sazby a rostoucí inflace, je vždy lepší dlužit, než někomu půjčovat